icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Betalingsachterstand op je zorgverzekering

Je hebt een betalingsachterstand op je zorgpremie. Wat nu? Wanneer word je precies aangemeld als wanbetaler en wat heeft het voor consequenties? We zetten de gevolgen voor je op een rijtje.
Sandra Mul
Sandra Mul

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  1 maart 2018


Wanneer word je wanbetaler?

Bij het niet betalen van de premie voor je zorgverzekering zal je zorgverzekeraar je betalingsherinneringen sturen. Wanneer je 6 maanden lang de premie voor je zorgverzekering niet betaalt, word je door je zorgverzekeraar aangemeld als wanbetaler bij het CAK (sinds 2017; voorheen gebeurde dit bij Zorginstituut Nederland). Zij houden vanaf dan de premie in op je inkomen. Als je recht hebt op zorgtoeslag wordt deze gebruikt om de premie aan het CAK te betalen.

Ben je als wanbetaler nog verzekerd?

Je blijft verzekerd voor de basisverzekering, maar een eventuele aanvullende verzekering mag door de zorgverzekeraar beëindigd worden. Neem contact op met je zorgverzekeraar om zeker te weten of je nog aanvullend verzekerd bent. Het beleid bij het beëindigen van de aanvullende verzekering bij betalingsachterstand verschilt tussen de verschillende verzekeraars.

Wanbetaler: wat zijn de gevolgen?

Bestuursrechtelijke premie
Als wanbetaler betaal je een zogeheten bestuursrechtelijke premie aan het CAK. De hoogte hiervan wordt jaarlijks vastgesteld, maar is zo'n 30% hoger dan de premie die je normaal gesproken aan je zorgverzekeraar zou hebben betaald. In 2018 bedraagt de bestuursrechtelijke premie €136,67 per maand per verzekerde van 18 jaar of ouder. Deze premie moet je betalen tot de schuld aan je zorgverzekeraar afgelost is en wordt maandelijks ingehouden op je inkomen.

CJIB
Wanneer je geen of onvoldoende inkomen hebt, kan het CAK de premie niet inhouden op je inkomen. Je moet dan zelf de premie overmaken middels een maandelijks acceptgiro van het CJIB. Dit moet binnen 6 weken gebeuren. Als je niet binnen 6 weken betaalt, zal het CJIB je een aanmaning sturen. Je hebt dan nog 2 weken om te betalen. Wanneer dit opnieuw niet gebeurt zal het CJIB een deurwaarder inschakelen.

Meeverzekerde gezinsleden
Voor de gezinsleden van 18 jaar en ouder die op je polis zijn bijgeschreven dien je eveneens de hogere premie te betalen. Deze premie wordt niet ingehouden op je loon, maar dien je te betalen via de acceptgiro's van het CJIB. Voor kinderen onder de 18 betaal je geen premie.

Schuld bij zorgverzekeraar
Let op: je lost met het betalen van de bestuursrechtelijke premie aan het CAK niet je schuld bij je zorgverzekeraar af. Met het betalen van deze premie zorg je er alleen voor dat de schuld niet hoger wordt. De schuld bij je zorgverzekeraar dien je apart af te lossen. Probeer een betalingsregeling te treffen met je zorgverzekeraar. De schuld betreft niet alleen de niet-betaalde zorgpremies, maar ook bijkomende kosten, zoals rente, incasso, eigen risico et cetera. De betaling van de bestuursrechtelijke premie aan het CAK stopt wanneer je de schuld aan je zorgverzekeraar hebt afgelost of wanneer je een regeling voor schuldhulpverlening getroffen hebt. Je wordt dan afgemeld als wanbetaler. Ook wanneer je tot de wettelijke schuldsanering toegelaten bent stopt de incasso van de hogere premie en meldt de zorgverzekeraar je af als wanbetaler.

Niet opzegbaar
Wanneer je een betalingsachterstand hebt kun je je zorgverzekering niet opzeggen en kun je niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Pas als je achterstand weggewerkt is, is overstappen mogelijk.

Zorgverzekeringen vergelijken

Met de Zorgvergelijker vind je in 4 simpele stappen een zorgverzekering die aansluit bij je wensen. Let op: Je kunt alleen in uitzonderlijke gevallen nog gedurende het jaar een (aanvullende) zorgverzekering afsluiten.

Naar de Zorgvergelijker

zorgvergelijker-ipad-2018

Kies de beste zorgverzekering