icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Zorg - Beoordeel Verzekeraar

Beoordeel je zorgverzekeraar

Wij zijn benieuwd naar je ervaringen met jouw zorgverzekeraar. Schrijf een review en help daarmee anderen.
| Laat je review achter

Een echo van je baby

Meestal wordt met een echo je ongeboren kind medisch gecontroleerd. Ook zijn er echo's om je kindje te bewonderen voor de geboorte. Wanneer laat je de echo’s maken en wat zijn de mogelijkheden? 
Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 3 november 2022

echo-ziekenhuis-2artsen

Termijnecho

Zodra de zwangerschapstest positief is, ga je rekenen: wanneer zal je kind geboren worden? Je weet de uitgerekende datum pas echt na de termijnecho. Aan de hand van deze eerste echo wordt de exacte duur van de zwangerschap berekend. Op de echo is ook te zien of je zwanger bent van 1 baby of een meerling. En of het hartje klopt. Je krijgt deze echo meestal als je tussen de 9 en 12 weken zwanger bent.

13-wekenecho

Sinds september 2021 is er een extra structureel echoscopisch onderzoek (SEO): de 13-weken-echo. Deze echo heet officieel het 'eerste trimester SEO'. Tijdens deze echo wordt de baby gecontroleerd op lichamelijke afwijkingen. 

Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de 13-weken-echo. Daarom wordt om je toestemming gevraagd voor het delen van je gegevens. Ook worden willekeurig gekozen vrouwen en partners benaderd om een digitale vragenlijst in te vullen. 

Na het onderzoek (2024) beslist het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of de 13-weken-echo definitief wordt ingevoerd.

20-wekenecho

De bekende 20-weken-echo krijg je tussen de 18e en 21e week van je zwangerschap. Deze echo heet het 'structureel echoscopisch onderzoek (SEO)'. Hierbij wordt de baby uitgebreid gecontroleerd op lichamelijke afwijkingen. Zoals een open ruggetje, waterhoofd en afwijkingen aan hart, nieren en andere organen. Ook wordt bekeken of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Niet alle afwijkingen zijn te zien. De meeste baby’s komen gezond ter wereld. Ongeveer 3% heeft een aangeboren afwijking.

NIPT onderzoek

Om te onderzoeken hoe groot de kans is dat je kind een chromosomale afwijking heeft, kun de NIPT laten uitvoeren. Dit is een bloedonderzoek dat vanaf 11 weken zwangerschap mogelijk is. Vanaf 1 januari 2023 zit de NIPT in het basispakket voor zwangeren met een medische indicatie. Er geldt dan ook geen eigen risico. Vanaf 1 april 2023 is de NIPT voor iedereen gratis.  

Lees hier meer over de kosten van de NIPT.

Extra echo’s

Extra echo’s worden meestal alleen gemaakt als daar een medische reden voor is. Bijvoorbeeld als je minder leven voelt, bij het vermoeden van een groeiachterstand of als je een chronische ziekte hebt. 

Andere echo's die regelmatig gemaakt worden, zijn:

  • Vroege echo (rond de 6 of 7 weken)
  • Groeiecho (rond de 30 weken)
  • Liggingsecho (rond de 36 weken)

In alle bovengenoemde gevallen worden echo’s uitgevoerd door mensen met een medische achtergrond. Zij hebben een erkende opleiding voor echografie afgerond.

Pretecho

Vind je het leuk om je kind nog eens op je gemak te bekijken? Dan kun je een pretecho laten maken. De techniek is hetzelfde als bij medische echo’s. Maar bureaus voor pretecho’s zijn commerciële bedrijven en geen zorginstellingen. De Nederlandse wet stelt geen kwaliteitseisen aan deze bureaus. De aanbieders stellen vaak wel deskundigheids- en opleidingseisen aan hun medewerkers. Die vind je meestal terug op de website. Vanuit de Beroepsvereniging van Echoscopisten wordt gewerkt aan een kwaliteitssysteem voor pretechobureau’s.

Merkt de medewerker van het bureau tijdens de pretecho iets afwijkends op? Neem dan contact op met de verloskundige of arts die je zwangerschap begeleidt. Blijkt je baby later een afwijking te hebben die bij de pretecho niet is opgemerkt, dan is het bureau niet aansprakelijk. Lees in ieder geval altijd de algemene voorwaarden door. Die staan meestal ook op de site.

Soms kun je tegen betaling ook bij een verloskundigenpraktijk terecht voor het maken van een pretecho. 

2D-, 3D- en 4D-echo

Je kunt kiezen tussen een 2D-, 3D- of zelfs 4D-pretecho. Een 2D-echo kun je al vanaf ongeveer 7 weken zwangerschap laten maken. Je ziet je baby in zwart-wit op het scherm en krijgt foto’s mee naar huis. Een 3D-echo is opgebouwd uit meerdere 2D-beelden. Met deze techniek kun je bijvoorbeeld de vorm van het gezicht zien. De beste tijd voor een 3D-echo is tussen de 24e en 30e week van je zwangerschap. Er is dan voldoende vruchtwater en je baby heeft dan een beetje onderhuids vetweefsel ontwikkeld. Dat zorgt voor een kwalitatief goed beeld. Bij een 4D-echo kun je de 3D-beelden live volgen. Je ziet je baby dan bewegen en soms zelfs gapen.

De prijzen van pretecho’s verschillen sterk. Foto’s en beeldmateriaal in kleur zijn duurder dan in zwart-wit. De  2D-echo in zwart-wit is het goedkoopst. De duurste variant is een 4D-echo met fotoafdrukken en usb-stick met bewegende beelden. Daarvoor betaal je tussen de €80 en €150. Het loont de moeite te vergelijken.

Vergoeding

Standaard vergoedt de basiszorgverzekering de eerste termijnecho en de 13- en 20-wekenecho. Heb je op medische gronden meer echo’s nodig, dan worden ook die vergoed. Echo’s voorgeschreven door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog vallen niet onder het eigen risico. Pretecho’s daarentegen worden niet vergoed. Er zijn enkele verzekeraars die een deel van de kosten voor een pretecho vergoeden in een aanvullend pakket.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.