icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Eigen risico gaat in 2014 naar €360

Nieuws|In 2014 gaan we weer meer betalen voor zorg. En wie volgend jaar de huisarts vraagt om een verwijsbriefje, gaat merken dat de regels daarvoor verscherpt zijn. Net als voor het aanvragen van een persoonsgebonden budget. Dat blijkt uit de begroting voor 2014 die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde.

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:19 september 2013


We zetten de zorgmaatregelen voor 2014 op een rij:

  • Het verplichte eigen risico in de zorg stijgt met €10, naar €360 per jaar.
  • Volgens de berekeningen van minister Schippers (VWS) kan de premie voor de zorgverzekering komend jaar met €24 omlaag tot €1226 per jaar. De minister gaat alleen niet over de hoogte van de zorgverzekeringspremie. Begin november maken de meeste zorgverzekeraars hun nieuwe premies bekend.
  • De zorgtoeslag gaat in 2014 voor de meesten omlaag. 
  • Huisartsen gaan patiënten minder snel doorverwijzen naar een specialist. De huisarts gaat zelf meer behandelingen uitvoeren en mag patiënten alleen doorverwijzen als dat medisch noodzakelijk is.
  • Gemeenten en zorgverzekeraars worden vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor ouderen en gehandicapten die niet in een instelling wonen. Het doel daarvan is om mensen langer thuis te laten wonen.
  • Diverse regelingen worden samengevoegd, zoals de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg), compensatie eigen risico en de fiscale regeling voor aftrek van specifieke zorgkosten. De gemeenten gaan bepalen wie wat krijgt. Mensen die gebruik maken van deze regelingen, gaan alleen al hierdoor - volgens de regering met 2%  - inleveren op koopkracht.
  • Er gaan striktere normen gelden om in aanmerking te komen voor een persoonsgebonden budget (pgb) waarmee chronisch zieken en gehandicapten zelf hun zorg kunnen regelen. Nieuwe aanvragers die minder dan 10 uur zorg nodig hebben, krijgen geen pgb, maar voor de 40.000 mensen die nu al een pgb hebben, verandert er niets.

Bron: Miljoenennota 2014