icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eigen risico betalen

Voor zorgkosten die verrekend worden met je eigen risico, krijg je een rekening van je zorgverzekeraar. Hoe werkt dat en welke mogelijkheden heb je om het eigen risico te betalen?
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:8 april 2024

Artikel eigen risico betalen

Wanneer brengt de zorgverzekeraar het eigen risico in rekening?

Zorgverzekeraars krijgen een rekening van zorgverleners. Ze hebben daarna maximaal 5 jaar de tijd om het eigen risico bij je te innen. Ook als je ondertussen bent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar kun je dus nog een rekening krijgen van je oude verzekeraar. 

Tip: leg het geld voor het eigen risico opzij als je een behandeling ondergaat die in het basispakket zit en je nog eigen risico hebt openstaan.

Verplicht eigen risico betalen in termijnen

Kun je de factuur van je eigen risico niet in 1 keer betalen? Maak dan een afspraak met je zorgverzekeraar om het bedrag gespreid te betalen. Meestal moet je hier zelf contact voor opnemen met je zorgverzekeraar.

Weet je aan het begin van het nieuwe jaar al dat je eigen risico wordt aangesproken? Dan kun je bij een aantal zorgverzekeraars ook het eigen risico in delen af laten schrijven. Samen met je zorgpremie. Als aan het einde van het jaar blijkt dat het eigen risico niet is opgemaakt, krijg je het bedrag dat overblijft teruggestort.

Hoe hoog is het termijnbedrag?

Vaak kun je met je eigen zorgverzekeraar afspraken maken over de hoogte en het aantal termijnen waarin je de factuur afbetaalt. Hiervoor worden geen extra kosten gerekend. Het verschilt per verzekeraar wat de mogelijkheden zijn.

Vrijwillig eigen risico (gespreid) betalen

Als je een vrijwillig eigen risico hebt, kun je bij sommige verzekeraars niet meer een afbetalingsregeling treffen. Je moet dan het hele bedrag in 1 keer terugbetalen.