icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Losse aanvullende zorgverzekering niet altijd mogelijk

Nieuws|Bij bijna de helft van de zorgverzekeraars is het nog altijd niet mogelijk om alleen een aanvullende verzekering af te sluiten. Als dit wel mogelijk is, rekent de verzekeraar vaak een toeslag op de premie of raadt dit af, zo blijkt uit onderzoek van het onderzoeksinstituut Nivel onder vijfentwintig zorgverzekeraars en vijf internetpolissen.

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:20 december 2012


Daarmee lijkt er sinds 2008 niets verbeterd. Toen toonde de Consumentenbond aan dat het bij 19 van de 38 zorgverzekeraars niet mogelijk was om de basisverzekering en de aanvullende polis bij verschillende zorgverzekeraars af te sluiten. De Consumentenbond is tegen deze verkapte manier van koppelverkoop en heeft de zorgverzekeraars destijds opgeroepen om het beleid aan te passen.

Maar ook in 2012 blijkt het dus lastig om een losse aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Bij elf van de vijfentwintig zorgverzekeraars en zelfs vier van de vijf internetpolissen was dit niet mogelijk.

Voor consumenten kan het soms gunstig zijn een goedkope basisverzekering bij de ene verzekeraar af te sluiten en een aanvullende verzekering met een lagere premie en een betere dekking bij een andere verzekeraar.

Dit kan echter ook nadelen hebben, zoals verschillende loketten, andere zorgverleners en een mogelijk minder soepele afhandeling van declaraties.

Kijk hier voor meer informatie over de aanvullende zorgverzekering

Bron: Nivel