icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer nieuws

Meer nieuws

Meer nieuws

Kies de beste zorgverzekering

Minister Bruins pleit voor grotere zelfstandigheid mondhygiënisten

Nieuws|Als de plannen doorgaan, mogen in 2020 alle mondhygiënisten met de opleiding tot Mondzorgkunde zelfstandig verdoven, röntgenfoto’s maken en gaatjes boren zonder toezicht of opdracht van de tandarts.  Voor nu gaat het om een experiment. Er wordt onderzocht of de wijziging van het takenpakket van de mondhygiënist inderdaad leidt tot betere inzet van de expertise van de mondhygiënisten en tandartsen.

Aniek Aarsman

Aniek Aarsman , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:31 januari 2018

tandheelkunde-zorgkosten-hh

Wijziging takenpakket mondhygiënisten

Volgens minister Bruins van Medische Zorg en Sport worden mondhygiënisten door dit besluit beter ingezet voor de taken waarvoor ze zijn opgeleid. De expertise van de mondhygiënist ligt bij de preventieve mondzorg. De grotere zelfstandigheid voor mondhygiënisten zou ertoe bijdragen dat tandartsen meer tijd overhouden voor complexere behandelingen. Daardoor kan mogelijk het tekort aan tandartsen afnemen. 

Experiment

Voor nu gaat het om een experiment. Er wordt onderzocht of de wijziging van het takenpakket van de mondhygiënist inderdaad leidt tot betere inzet van de expertise van de mondhygiënisten en tandartsen. Het experiment duurt maximaal 5 jaar en het plan is om de wijziging in te laten gaan op 1 januari 2020. Een definitief besluit zal na het experiment worden genomen. Dan zal blijken of de kwaliteit van de patiëntenzorg geen gevaar loopt.

Opleiding mondhygiënisten

Sinds 2002 worden mondhygiënisten tijdens de vierjarige opleiding tot Mondzorgkunde al opgeleid om gaatjes te vullen. Mondhygiënisten mogen nu al zonder toezicht gaatjes vullen. Dat gebeurt echter nog wel in opdracht van de tandarts. Volgens minister Bruins wordt hier in de praktijk nog weinig gebruik van gemaakt en dat vindt hij zonde van de expertise van de mondhygiënist. 

Reactie Consumentenbond

Goede zorg gaat om toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg. Als de consument ook bij de mondhygiënist terecht kan voor bijvoorbeeld het vullen van de gaatjes, dan zorgt dit voor een betere toegankelijkheid. De grotere zelfstandigheid voor mondhygiënisten kan bijdragen aan de oplossing voor het capaciteitsprobleem.

De Consumentenbond vindt het wel belangrijk dat er, ook in dit experiment, oog is voor de kwaliteit van de mondzorg. Op dit moment loopt het meten van de kwaliteit van de mondzorg, in vergelijking met andere branches in de zorg, achter. Daar is nog een slag in te maken. De Consumentenbond is daarom benieuwd naar de wijze waarop de minister deze kwaliteit gaat controleren in het experiment.

Bron: Rijksoverheid