icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Niet naar het ziekenhuis voor een kleine ingreep

Nieuws|De Consumentenbond vindt dat huisartsen patiënten niet onnodig moeten doorverwijzen naar het ziekenhuis voor ingrepen die huisartsen ook zelf uit kunnen voeren. In plaats daarvan zou de huisarts patiënten moeten doorverwijzen naar een andere huisarts die de ingreep wel kan en wil uitvoeren.

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:2 maart 2015


Nog altijd hebben iets minder dan 100 huisartsen geen contract getekend met de zorgverzekeraars. Ze hebben een probleem met de contractvoorwaarden en -vergoedingen van zorgverzekeraar VGZ, die in bepaalde regio's namens alle zorgverzekeraars de contractonderhandelingen voert.

Doorverwijzen naar het ziekenhuis

Zonder contract met de zorgverzekeraars mogen huisartsen bepaalde kleine ingrepen niet declareren. Maar ook als de huisarts wel een contract heeft, kan de huisarts de patiënt toch nog naar een specialist in het ziekenhuis doorverwijzen. Bijvoorbeeld als hij denkt weinig van die verrichtingen uit te voeren en er daardoor geen routine in te kunnen ontwikkelen.

Patiënten kunnen daardoor met veel hogere kosten te maken krijgen: als de huisarts zelf de ingreep uitvoert, hoeft de patiënt niets te betalen, maar als de ingreep in het ziekenhuis wordt gedaan, worden de kosten verrekend met het eigen risico. Bovendien kost de behandeling door de specialist meer.

Eigen risico voorkomen

In plaats van patiënten door te verwijzen naar een specialist, kan de huisarts ook doorverwijzen naar een andere huisarts. Dit gaat dan niet ten koste van het eigen risico van de patiënt. Wanneer de eigen huisarts geen contract heeft met de zorgverzekeraars, zijn er inmiddels wel voldoende andere huisartsen in de omgeving te vinden die wel een contract hebben afgesloten, heeft VGZ laten weten.

Patiënten die problemen houden met de doorverwijzing van de huisarts, kunnen het beste contact opnemen met de eigen zorgverzekeraar. Overigens hebben de problemen met contractering geen invloed op de basisactiviteiten van de huisarts zoals het consult. Daar is namelijk geen contract voor nodig en deze kosten worden dus altijd vergoed.