icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

NVZ stelt plan op voor vereenvoudiging eigen risico

Nieuws|De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen doet het voorstel om bij eenvoudige ingrepen een vast bedrag van €150 aan eigen risico in rekening te brengen. Dit blijkt uit de open brief die NVZ-voorzitter Van Rooy schreef in het Nederlands Dagblad. Deze structuur zou kunnen gelden voor bijvoorbeeld polikliniekbezoeken, bloedonderzoek en eenvoudige röntgen- of lichamelijke onderzoeken.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:31 augustus 2017

gebroken-arm-eigen-risico

Aanspraak eigen risico

Patiënten zullen volgens de plannen van de NVZ voor bepaalde behandelingen standaard €150 aan eigen risico betalen, ook als er een hoger tarief met de verzekeraar wordt afgerekend. Bij behandelingen met een lagere prijs dan €150, wordt het lagere bedrag aan eigen risico verrekend.

Voordelen

Je weet als patiënt direct hoe hoog de rekening zal zijn die jij zelf moet betalen, na bezoek aan het ziekenhuis voor een eenvoudig onderzoek. Het plan kan daarom de onvrede en het onbegrip over hoge (onverwachte) rekeningen door de zorgverzekeraar voor een deel wegnemen. De consument wordt niet meer verrast met een hoge afrekening van het eigen risico.

Standpunt Consumentenbond

Hoewel het plan vervelende verrassingen weg kan nemen, zijn er ook aspecten waar het voorstel geen invulling aan geeft:

  • Het probleem van de hoge kosten voor korte bezoekjes blijft, alleen hoef je er niet meer zelf ‘voor op te draaien’ maar je verzekeraar.
  • Als de eenvoudige ingrepen voor een minder groot deel vanuit het eigen risico gefinancierd worden, moeten de kosten ergens anders vandaan komen. Mogelijk resulteert dit in een premiestijging.
  • Het plan draagt niet bij aan transparantie van tarieven en kostenbewustzijn. 
  • Het plan biedt geen prikkel voor ziekenhuizen om met reële tarieven te komen die de werkelijke kosten weerspiegelen.
  • Het voorstel doet niks aan de hoogte van het eigen risico. Deze hoogte wordt door een aantal partijen als ongewenst gezien.

Voor (incidentele) zorggebruikers biedt dit voorstel mogelijk een oplossing voor het probleem van hoge onverwachte rekeningen achteraf. Wij zijn dan ook niet tegen dit voorstel, maar het is geen structurele oplossing voor het probleem van intransparante prijzen in de gezondheidszorg. Wij zullen ons pleidooi voor transparantie daarom prominent blijven voeren.

Wat kost mijn zorg?

Het realiseren van het NVZ-voorstel heeft meer voeten in de aarde dan onze wens om de tarieven openbaar te maken. Dit gebeurt namelijk al door sommige verzekeraars en kan gerealiseerd worden zonder ingewikkelde en langlopende wetswijzigingen, die wel nodig zullen zijn bij aanpassing van het systeem van het eigen risico.

Praat mee

Wat vind jij van het voorstel van NVZ? Laat je mening horen op onze community.

Lees meer: