icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Prinsjesdag: Wat verandert er aan de zorg in 2016?

Nieuws|Het is weer Prinsjesdag; de dag waarop jaarlijks onder meer de wijzigingen op het gebied van de zorg bekend worden gemaakt. We zetten de belangrijkste veranderingen binnen de zorg voor je op een rijtje.

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:15 september 2015


Zorgpremie

Het kabinet gaat ervan uit dat de premie van de basisverzekering in 2016 ongeveer €7 per maand duurder zal zijn. Dit komt neer op €84 extra premiekosten op jaarbasis. Afgelopen jaar stegen de premies in de praktijk nog met €10 per maand.

Eigen risico

Het verplichte eigen risico zal €385 gaan bedragen. Dit is €10 meer dan de huidige €375. Hiermee groeit dit bedrag mee met de inflatie.

Wat vind jij van de stijging van het eigen risico? Praat mee in onze community.

Zorgtoeslag

Niet alleen de zorgpremie en het eigen risico gaan omhoog. Ook de zorgtoeslag neemt toe met €6 per maand en stijgt zodoende mee met de premieverhoging.

Persoonsgebonden budget (PGB) 

Om de mensen die in de knel gekomen zijn door problemen rondom de uitbetaling van PGB te compenseren wordt €20 miljoen vrijgemaakt. Dit jaar was er nog €2 miljoen beschikbaar ter compensatie.

Verpleeghuizen

Het kabinet maakt ruim €100 miljoen vrij om personeel in verpleeghuizen op te leiden. Ook krijgen patiënten in verpleeghuizen per jaar €1000 extra voor dagbesteding. Dit betekent dat de bewoners per 5 dagen 1 uur aandacht krijgen van een begeleider.

ZorgAlert

Benieuwd naar de nieuwe pakketten en premie van je zorgverzekering 2016? Meld je aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte zodra de nieuwe premies bekend zijn. Met onze Zorgvergelijker kun je vanaf half november 2015 eenvoudig zien welke zorgverzekering het beste bij je past en hoeveel je kunt besparen.

Lees meer: