icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer nieuws

Kies de beste zorgverzekering

Restitutiepolis zorgverzekering biedt niet altijd vrije keus

Nieuws|Een aantal verzekeraars hanteren bij hun restitutiepolissen een omzetplafond. Daardoor kan een verzekerde toch niet altijd terecht bij zijn of haar voorkeursaanbieder. Hoewel dat op het eerste gezicht wel zo lijkt.

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:24 december 2015


Bij het uitpluizen van de zorgpolissen blijkt dat verzekeraars zeer uiteenlopend omgaan met de vergoedingen bij hun restitutiepolissen. Zo kennen de Amersfoortse en Ditzo een omzetplafond voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en klinieken en gelden er bij De Friesland en Kiemer omzetplafonds voor onder andere bepaalde GGZ-instellingen, psychiaters en psychologen.

Consument niet altijd de dupe 

Andere verzekeraars, bijvoorbeeld die onder VGZ, DSW en CZ vallen, verzekeren ons dat consumenten voor de restitutiepolis geen problemen zullen ervaren bij de vrije keuze van hun arts. Zij kennen wel omzetplafonds, maar hebben een zogenoemde 'doorleverplicht'. 

Zorgverleners mogen dan toch de behandeling uitvoeren, ook al hebben ze het maximaal aantal behandelingen bereikt. CZ meldt dat de verzekerde wel kan worden gevraagd om naar een andere zorgverlener te gaan, maar wanneer de verzekerde dit niet wil, zal hij behandeld worden bij de zorgverlener van zijn eerste keuze.

Ook Zilveren Kruis en FBTO kennen een omzetplafond, maar dit heeft bij restitutiepolissen geen gevolgen voor de verzekerde. Wel kan het zo zijn dat nota's zelf ingediend moeten worden.

Vergoeding niet-gecontracteerde zorg

De meeste restitutiepolissen bieden een vergoeding van het wettelijk maximumtarief of vergoeden het gemiddelde marktconforme tarief. Wanneer de rekening voor een behandeling hoger is dan dit marktconforme tarief, betaalt de verzekerde dus alsnog een deel van de rekening zelf.

Veelal wordt niet duidelijk wat het marktconforme tarief precies is. Hierdoor kan het gebeuren dat je bij een dure zorgverlener alsnog een deel van de behandeling zelf moeten betalen. Enkele verzekeraars bieden wel tarievenlijsten aan op de website, met daarin de tarieven voor niet-gecontracteerde zorg.

Kies de beste zorgverzekering