icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Toch nog vergoeding voor allergeenpreparaaten in 2014

Nieuws|Een aangekondigd kort geding heeft ervoor gezorgd dat zorgverzekeraars in 2014 niet-geregistreerde allergiemedicijnen blijven vergoeden, meldde het vakblad Medisch Contact. Sinds 1 januari hadden de zorgverzekeraars de vergoeding van deze medicijnen geschrapt.

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:4 februari 2014


Dit is goed nieuws voor allergiepatiënten die deze allergiepreparaten gebruiken voor immunotherapie, want de medicijnen die kosten al snel €1700 per jaar en alternatieven zijn niet direct voorhanden. De Consumentenbond heeft dan ook klachten gekregen van patiënten toen de immunotherapiekuur in januari niet langer vergoed werd.

Nieuwe afspraak

De onverwachte aankondiging dat de preparaten per 1 januari 2014 niet meer vergoed zouden worden, was aanleiding om een kort geding aan te spannen tegen zorgverzekeraar Achmea. Dat is afgewend na een gesprek tussen farmaceutische bedrijven, de patiëntenorganisatie Nederlands Anafylaxis Netwerk (NAN) en Achmea. Volgens de nieuwe afspraak worden de medicijnen dit jaar nog vergoed voor mensen die de allergeenpreparaten al gebruiken.

Machtiging nodig in 2015

Vanaf 2015 hebben zij een verklaring van de behandelend arts nodig waarin staat waarom de patiënt geen gebruik kan maken van een medicijn dat wel is geregistreerd. 'Nieuwe' patiënten hebben dit jaar al zo'n machtiging van de arts nodig. Zorgverzekeraar CZ volgt de afspraak die met Achmea gemaakt is. Menzis en VGZ willen ook van 'oude' patiënten een verklaring vooraf.

Lees meer over vergoedingen door zorgverzekeraars.

Bron: Medisch Contact