icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Weer verhoging eigen risico

Nieuws|Ook volgend jaar gaat het verplichte eigen risico voor zorgkosten weer omhoog. Het bedrag stijgt naar €375 per verzekerde per jaar, blijkt uit de Miljoenennota 2015. In 2014 was het bedrag nog €360. Vooral mensen die onder behandeling van een medisch specialist zijn of medicijnen gebruiken zullen deze verhoging merken.

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:17 september 2014


Toch moeten ook gezonde mensen rekening houden met het eigen risico op zorgkosten. Een bezoek aan de huisarts valt niet onder het eigen risico, maar wie bijvoorbeeld door de huisarts voor een onderzoek wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis, krijgt al snel een hoge ziekenhuisrekening en daarvoor wordt het eigen risico aangesproken. Het bedrag van het eigen risico is in de afgelopen drie jaar met 70% gestegen.

Overheid gaat uit van premiestijging

In de miljoenennota die deze Prinsjesdag gepresenteerd is, staat ook dat de verwachte jaarpremie van de basisverzekering €1211 bedraagt, €114 meer dan in 2014. De verwachte stijging heeft te maken met de uitbreiding van het basispakket. Daardoor krijgen zorgverzekeraars en gemeenten er meer taken bij.

De Consumentenbond constateerde vorig jaar dat zorgverzekeraars flinke winsten maakten en veel meer reserves aanhielden dan nodig. De bond is toen de actie Premiejagen gestart om de overtollige winst in te zetten voor premieverlaging. Ook dit jaar neemt de Consumentenbond de winstmarges van de zorgverzekeraars onder de loep. Vanaf eind september maken de zorgverzekeraars hun daadwerkelijke premies bekend.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws over de premies en verzekeringspakketten voor 2015? Meld je dan aan voor de Zorgalert van de Consumentenbond.