icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ziekenhuisrekening bij je zorgverzekeraar inzien

Om je ziekenhuisrekening online in te kunnen zien, moet je inloggen op de persoonlijke pagina van je zorgverzekeraar: de mijnomgeving. We geven je graag wat handvatten die je kunt gebruiken om je ziekenhuisrekening te kunnen bekijken.
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Bijgewerkt op:  28 februari 2018

zorgnota zorgverzekering

Zorgnota online bekijken

Als je benieuwd bent wat een zorgverlener of –instelling, zoals een fysiotherapeut of ziekenhuis, voor jouw behandeling declareert, kun je de rekening online inzien in je mijnomgeving. De mijnomgeving is de digitale omgeving van je zorgverzekeraar waar je informatie over zorgkosten, declaraties, je eigen risico en behandelingen in het ziekenhuis kunt vinden. Ook voor het delen van je ziekenhuiskosten binnen onze actie 'Wat kost mijn zorg?', heb je de gegevens op je ziekenhuisrekening nodig.

Stap voor stap: je ziekenhuisnota inzien

We helpen je met deze instructie graag op weg bij het vinden van een ziekenhuisrekening.

  • Ga naar de website van je zorgverzekeraar.
  • Log in op de mijnomgeving. Inloggen op de mijnomgeving kan door te klikken op een knop bovenaan de webpagina, waarop ‘Inloggen’ of ‘Mijn …’ gevolgd door de naam van de zorgverzekeraar staat. Bij de meeste verzekeraars heb je bij het inloggen een DigiD-gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Vanwege extra controle is er soms nog een sms-verificatie. Bij enkele verzekeraars kun je inloggen met een e-mailadres en sms-code.
  • Je belandt vervolgens op de startpagina van je mijnomgeving. Hier ga je op zoek naar het zorgkostenoverzicht. Dit overzicht is meestal te bereiken door te klikken op ‘(Mijn) zorgkosten’, ‘Declaraties’, ‘Uitgekeerde nota’s’ etc.
  • Als er meerdere verzekerden op de polis staan, kun je aangeven voor welke persoon je de zorgkosten wilt inzien. Selecteer de betreffende persoon.
  • Je bent nu in het zorgkostenoverzicht beland. Veel verzekeraars bieden de optie om te filteren op jaartal en zorgsoort. Kies het jaartal waarin de ziekenhuisbehandeling plaatsvond. Filter bij zorgsoort op ziekenhuisbehandeling. Vaak heet deze optie ‘Medisch specialistische zorg’, ‘Ziekenhuiszorg’, ‘Hulp door medische specialisten’, ‘Ziekenhuis’, ‘Specialistische hulp’ etc. Als je verzekeraar niet de mogelijkheid biedt om te filteren op zorgsoort, kun je de ziekenhuisbehandeling in het zorgoverzicht opzoeken. Vaak heeft het zorgkostenoverzicht wel een kolom met de naam ‘Zorgsoort’ of ‘Type zorg’. In sommige gevallen is er geen categorie zorgsoort, maar wordt de behandelaar in het zorgkostenoverzicht genoemd. Zoek dan naar het ziekenhuis of de specialist door wie je bent behandeld.
  • Zoek de ziekenhuisbehandeling op en open de details. Vaak kan dit door de ziekenhuisbehandeling aan te klikken, door te klikken op ‘Details’ of op een pijltje of plusje dat bij de behandeling staat.
  • Zodra je de ziekenhuisnota hebt geopend, zie je de beschrijving van de behandeling en in sommige gevallen ook een 9-cijferige code. Dit is de zorgproductcode. Deze kun je gebruiken bij het delen van je zorgkosten  op onze website. Deze code staat meestal achter of vlakbij de beschrijving van de behandeling. Als de zorgproductcode ontbreekt, kun je de omschrijving van de behandeling gebruiken om je zorgkosten op onze website in te vullen. Op de nota staat ook het bedrag van de behandeling. Ook deze kun je invullen op onze website. Let er hierbij op dat je het daadwerkelijke bedrag van de behandeling opgeeft, en niet de door jou betaalde kosten (door vergoedingen kan het namelijk zijn dat je minder betaald hebt dan de behandeling daadwerkelijk kostte).
  • Kom je er met deze instructie toch niet helemaal uit? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Deze kan je helpen de ziekenhuisrekening beter te begrijpen. 

Komen de kosten van jouw ziekenhuisbehandeling in de buurt van de gemiddelde prijs? Bekijk hier de tarieven van de meest voorkomende ziekenhuisbehandelingen per specialisme.

Zorgverzekeringen vergelijken

Met de Zorgvergelijker vind je in 4 simpele stappen een zorgverzekering die aansluit bij je wensen. Let op: Je kunt alleen in uitzonderlijke gevallen nog gedurende het jaar een (aanvullende) zorgverzekering afsluiten.

Naar de Zorgvergelijker

zorgvergelijker-ipad-2018

Kies de beste zorgverzekering