icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zilveren Kruis geeft meeste keuze-informatie

Nieuws
|
Verzekerden die informatie over bijvoorbeeld wachttijden of patiënttevredenheid willen meewegen bij het uitkiezen van een ziekenhuis of kliniek, hebben bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea de ruimste keus. Dat blijkt uit een rondgang van de Consumentenbond langs de websites van de vier grote zorgverzekeraars CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis Achmea.
Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 15 december 2014

Bekeken is in hoeverre informatie over onder meer wachttijden, patiënttevredenheid of keurmerken van een ziekenhuis kan worden meegewogen. Welke van deze wegingsmogelijkheden beschikbaar zijn, kunnen per type behandeling verschillen. Zilveren Kruis biedt rond de twintig verschillende wegingsopties. Er kan zelfs worden nagegaan of een ziekenhuis bepaalde medische voorzieningen als een MRI-scanner bezit, of een afdeling hartbewaking heeft.

Bij CZ kunnen zorgverleners op een tiental criteria worden verfijnd, bij zorgverzekeraar VGZ zijn dit er zo'n vijf. Bij Menzis kan maar op één manier worden gezocht: op de afstand tussen zorginstelling en woonadres.

Niet-gecontracteerde zorg

Voor naturaverzekerden die naar een niet-gecontracteerde zorgverlener willen, is belangrijk welk deel van de behandeling door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Deze informatie staat niet overal even duidelijk op de website.

Bij VGZ staat het vergoedingspercentage (80%) helder op de website. Ook bij CZ is de informatie (75%) goed te vinden, maar verzekerden van Achmea moeten eerst op zoek naar een online 'Vergoedingenwijzer'. Hierin is te vinden dat van niet-gecontracteerde zorg 80% wordt vergoed. Alleen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ), paramedische zorg en vervoer is dit 75%. Ook bij Menzis dien je eerst het document 'Verzekeringsvoorwaarden 2015' op de website te vinden. Hier staat dat Menzis 75% van de nota van de zorgaanbieder vergoedt.

Lees de resultaten per zorgverzekeraar

Zorgverzekering kiezen

Met de Zorgvergelijker van de Consumentenbond kun je op een eenvoudige manier zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en vaak ook direct afsluiten. De Zorgvergelijker is gratis voor iedereen beschikbaar.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Kies de beste zorgverzekering