icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ontdek de Gezondgids |

Word abonnee en kies je korting / cadeau.

Gezondgids 45x45

Zorg in het buitenland

Medische zorg in het buitenland is al vervelend genoeg. Dan is het fijn als de afhandeling van de kosten soepel verloopt. Wij zetten alles voor je op een rijtje.
Sandra Mul
Sandra Mul

Expert Geld & Verzekering

Artikel zorgverzekering in het buitenland

Met de basisverzekering heeft elke Nederlander wereldwijd recht op onvoorziene nood(zakelijke) zorg. Als je op vakantie bent en een ongeluk krijgt, worden de ziekenhuiskosten dus vergoed.

Maar let op: de wet gaat uit van wat de behandeling in Nederland kost. Voor een operatie in de VS moet je bijvoorbeeld flink bijbetalen. De kosten voor de gezondheidszorg zijn daar veel hoger dan hier. Ook in Canada, Zwitserland, Japan en een aantal Zuid-Amerikaanse landen zijn de kosten veel hoger.

Reisverzekering

De dekking voor geneeskundige kosten binnen een reisverzekering is niet gemaximeerd of vastgesteld op een hoog bedrag. Het voordeel van de reisverzekering is dat ook het eigen risico van de zorgverzekering gedeclareerd kan worden op de reisverzekering, mits geneeskundige dekking is meeverzekerd.

De meeste verzekeraars vergoeden zowel het verplicht als vrijwillig eigen risico. Sommige verzekeraars sluiten het vrijwillig eigen risico uit.

Wie betaalt wat?

Om te voorkomen dat de klant van het kastje naar de muur wordt gestuurd, sloten verzekeraars in 2007 het convenant Samenloop Reis- en Zorgverzekeringen, dat sinds 2017 is vernieuwd.

Het convenant houdt in dat de alarmcentrale die het eerst wordt benaderd zorg draagt voor de hulpverlening en de kostenafhandeling. Achteraf bepalen de verzekeraars dan onderling wie wat moet betalen. Zo heeft de klant maar 1 aanspreekpunt.

Naast enkele kleinere reisverzekeraars heeft alleen de grote zorgverzekeraar Menzis het convenant niet ondertekend. 

Aanvullende zorgverzekering buitenland

Noodhulpverlening in het buitenland wordt door de meeste aanvullende pakketten niet gedekt en kan veel geld kosten. Bij sommige aanvullende zorgpolissen is de dekking buiten Europa bovendien beperkt tot maximaal 2 keer het in Nederland geldende tarief.

Een ander nadeel is dat een aanvullende zorgverzekering niet het hele jaar door kan worden afgesloten. Een reisverzekering kun je wel gedurende het jaar afsluiten.

Europese gezondheidskaart (EHIC)

De kosten voor zorg in het buitenland kunnen snel oplopen en het is vervelend als je dit allemaal moet voorschieten. Een Europese gezondheidskaart (of EHIC) biedt uitkomst. Met deze kaart hoef je in het buitenland niet zelf de rekening te betalen en deze later te declareren. Het is een soort garantiestelling van de verzekeraar naar de buitenlandse zorgverlener dat de rekening (op basis van laagste prijsklasse) betaald wordt. 

Bij veel zorgverzekeraars geldt de zorgpas zelf als EHIC. Je hoeft in dat geval geen aparte kaart aan te vragen. In andere gevallen kun je de EHIC (gratis) aanvragen via ehic.nl of via je zorgverzekeraar zelf. 

Zo voorkom je dat je een rekening van een privékliniek moet betalen die de verzekeraar maar deels vergoedt. Een EHIC wordt door deze klinieken namelijk niet geaccepteerd. De kaart is persoonsgebonden en moet je voor elk gezinslid apart aanvragen.

De EHIC is geldig in:

 • Alle EU-landen
 • Liechtenstein
 • Noorwegen
 • IJsland
 • Zwitserland
 • Macedonië
 • Australië

Dat je een EHIC op zak hebt, betekent overigens niet dat je die in geval van nood ook moet gebruiken. Het nadeel is dat bij verrekening van de kosten de eigen bijdrage van het betreffende vakantieland geldt. Dit kan bijvoorbeeld in Duitsland nadelig uitpakken. Zonder EHIC geldt gewoon het eigen risico van je eigen zorgverzekering.

In Marokko, Tunesië, Turkije, Kaapverdië en het voormalige Joegoslavië (behalve EU-land Slovenië) kun je - in plaats van de EHIC - een verdragsformulier 111 gebruiken. Ook dat is aan te vragen bij de zorgverzekeraar.

Geplande zorg in het buitenland

Voor sommige medische behandelingen gaan Nederlanders steeds vaker naar het buitenland. Je kunt om verschillende redenen kiezen voor een behandeling in het buitenland: 

 • Geen of een korte wachtlijst.
 • Andere behandelmethoden.
 • Voorkeur voor een specialist die in het buitenland werkt.
 • Voor Nederlanders die in de grensstreek wonen is een ziekenhuis in België of Duitsland vaak dichterbij.
 • Voor allochtone Nederlanders geldt soms, dat een medische ingreep in het land van herkomst meer vertrouwen biedt en de communicatie vergemakkelijkt. Dan is het wel belangrijk dat de zorgverzekeraar een behandeling vergoedt. Dat is niet altijd zo, vraag dit daarom na bij je zorgverzekeraar.

Meer zorgnieuws?

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

zorgalert tablet met bol

Kies de beste zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Vergelijk, kies en sluit direct de voor jou beste zorgverzekering af. Kies hieronder jouw situatie.