icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Zorgverzekeraar Anno12 gaat door

Nieuws|Anno12 mag zich vanaf 1 oktober officieel zorgverzekeraar noemen. De nieuwe zorgverzekeraar heeft daarvoor goedkeuring gekregen van De Nederlandse Bank (DNB) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:25 september 2014


In een markt waar 4 grote zorgverzekeraar domineren, staat de Consumentenbond positief tegenover de komst van een nieuwe zorgverzekeraar om de concurrentie verder te bevorderen. Of Anno12 ook daadwerkelijk voor 2015 een zorgverzekering mag aanbieden, hangt alleen nog af van het minimum ledenaantal van 10.000 dat Anno12 op 1 januari 2015 moet hebben. 

Stevige concurrentie

Kenmerkend voor Anno12 is de coöperatieve structuur van de organisatie, waarbij de leden via ledencertificaten eigenaar zijn. De prijsconcurrentie op de verzekeringsmarkt is groot, en alhoewel de premie en het zorgverzekeringspakket van Anno 12 nog niet bekend is, zal het waarschijnlijk niet een van de goedkoopste zorgverzekeraars worden.

Anno12 richt zich in de eerste plaats op consumenten die bewust willen kiezen voor een kleinere zorgverzekeraar waarbij keuzevrijheid en een focus op een weloverwogen zorgconsumptie centraal staan. In december besluiten de leden en aandeelhouders of Anno12 daadwerkelijk de markt op kan met een zorgverzekering voor 2015.

Anno12 had vorig jaar al het verplichte startkapitaal verzameld, maar haakte alsnog af door de verlaging van de zorgpremie bij vrijwel alle bestaande zorgverzekeraars. 

Kritiek

Door lid te worden van Anno12 kun je korting krijgen op de zorgverzekering, maar een lidmaatschapscertificaat kost wel €850. Een flink bedrag voor mensen met een lager inkomen. De SP vreest dan ook voor een verkapte vorm van risicoselectie op de basisverzekering. Zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering, maar door een financiële drempel op te werpen kunnen mensen met hoge zorgkosten (die vaker een lager inkomen hebben) mogelijk benadeeld worden.

De hoogte van de premie met en zonder korting is op dit moment nog niet bekend. Naast een premiekorting ontvangen certificaathouders rendement op de investering in Anno12. Bij beëindiging van de zorgverzekering, wordt het bedrag van het ledencertificaat teruggestort.

ZorgAlert

Benieuwd naar de premie van je zorgverzekering 2015? Door je aan te melden voor de ZorgAlert van de Consumentenbond houden we je op de hoogte zodra de nieuwe premies bekend zijn. Met onze Zorgvergelijker kun je vanaf half november 2014 eenvoudig zien welke zorgverzekering het best bij je past en hoeveel je kunt besparen.

Bron: Anno12