icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

BMW's ActiveHybrid-modellen niet zo 'schoon'

Nieuws | In januari konden we in dit dossier nog de loftrompet steken over de BluePerformance-modellen van BMW: zeer zuinig én zeer lage schadelijke uitstoot. De ActiveHybrid-uitvoeringen van de 3- en de 5-serie, dat zijn modellen met benzine-hybride techniek, komen nu veel slechter uit de Ecotest. Het probleem zit 'm in de deeltjesuitstoot.
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Auto, Fiets & Reizen

Gepubliceerd op:  21 maart 2013

bmw320dbp

Snel naar:


Bij dieselmotoren is de roetuitstoot door het af-fabriek monteren van roetfilters flink ingedamd. Moderne dieselmotoren zijn daardoor in staat de volle vijf sterren in de Ecotest te halen. Juist bij de moderne direct ingespoten benzinemotoren, zoals in de BMW ActiveHybrid 3 en 5, krijgen sommige fabrikanten het niet voldoende voor elkaar de deeltjesuitstoot in te dammen. Het kan wel, getuige de direct ingespoten viercilinder benzinemotoren van Mercedes-Benz en Volkswagen (1.4 en 1.8 TSI).

Eindscore

BMW gebruikt de hybride componenten vooral om betere prestaties te krijgen. De ActiveHybrid 3 krijgt nu maar 34 van de maximaal 50 punten voor schadelijke uitstoot en de ActiveHybrid 5 slechts 33 punten. Tezamen met de slechts 25 en 28 punten (respectievelijk 3 en 5 serie) krijgen ze eindscores van 59 en 61 punten. Dat is slechts genoeg voor 3 Ecoteststerren.

De Ecotest-scores van alle andere auto's te weten komen? Ga naar het dossier Ecotest!