icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Archief Schone en zuinige auto's

Hier vind je alle eerder verschenen artikelen binnen Schone en zuinige auto's.


2017

Nieuws | 13 november 2017

Middenklasse-diesels laten steken vallen

Nu de Ecotest veel strenger test op uitstoot van schadelijke stoffen, vallen veel auto's door de mand. Zo zijn veel middenklasse-diesels betrapt op een veel te hoge NOx-uitstoot.

Nieuws | 26 september 2017

Diesels van Mazda CX-5 en Peugeot 3008 zijn allesbehalve schoon

Nu de Ecotest veel strenger test op uitstoot van schadelijke stoffen, vallen veel auto's door de mand. Zo zijn in de laatste maanden de dieselversies van de Mazda CX-5 en Peugeot 3008 betrapt op een veel te hoge NOx-uitstoot.

Nieuws | 5 september 2017

Eindelijk (beetje) eerlijkere autotests

Nieuwe tests om verbruik en uitstoot van auto’s te testen in Europa geven consumenten eindelijk een eerlijker beeld van de prestaties van auto’s èn bieden fabrikanten minder ruimte om te sjoemelen. De Consumentenbond is hier blij mee.

Nieuws | 24 juli 2017

Schade door update komt voor rekening van Volkswagen

Volkswagenbezitters die mankementen ervaren na de update van de software in hun (sjoemel)diesel, moeten die kosteloos kunnen laten repareren. Wie de reparatie al heeft betaald, moet dat geld terugkrijgen.

Nieuws | 14 juli 2017

Ook kleine stadsauto’s vallen door de mand

Het ‘sjoemelschandaal’ heeft veel losgemaakt in autoland. In de Ecotest controleren we in sommige gevallen nu ook op de openbare weg of een nieuwe auto niet teveel schadelijke stoffen uitstoot. En nu, medio juli 2017, kunnen er weer opvallende slachtoffers worden genoteerd.

Nieuws | 16 juni 2017

Deal VW – Europese Commissie sigaar uit eigen doos

De Consumentenbond heeft geen goed woord over voor de uitkomst van overleg tussen de Europese Commissie en Volkswagen om eigenaren van ‘sjoemeldiesels’ 2 jaar extra garantie te geven.

Nieuws | 25 april 2017

'E10' in België standaard, Nederland volgt (nog) niet

In België is de overgang van Euro95 naar E10 brandstof afgerond. Ook in Nederland moet men op termijn de overstap gaan maken naar de met tien procent bijgemengde bio-ethanol E10. Is jouw auto geschikt?

Nieuws | 20 april 2017

Resultaten Ecotest: niet alleen diesels stoten te veel uit

Opnieuw hebben geteste dieselauto's een veel te hoge uitstoot van schadelijke stoffen. Ook 'gewone' kleine benzineauto's komen met een zeer slecht resultaat uit de Ecotest.

Nieuws | 21 februari 2017

Ecotest 2017: opnieuw diesels zwaar onder vuur

De eerste testresultaten van de Ecotest in 2017 laten zien dat sommige nieuwe dieselmotoren een groot uitstootprobleem hebben: ze stoten veel te veel stikstofoxiden (NOx) uit. Daarom krijgen meerdere nieuwe auto's slechts één van de vijf sterren.

Nieuws | 16 februari 2017

Eerste stappen EP naar betere keuring nieuwe auto’s

De Commissie interne markt van het Europees Parlement (EP) heeft 9 februari jl. ingestemd met de broodnodige revisie van de typegoedkeuring van nieuwe auto’s.

Nieuws | 13 februari 2017

30% geeft gehoor aan oproep sjoemelsoftware

Een jaar na het begin van de terugroepactie op de zogenoemde 'sjoemeldiesels' heeft slechts 30% van de opgeroepen eigenaren de auto pas laten aanpassen. Veel eigenaren laten de actie volledig aan zich voorbij gaan.

13 februari 2017

Testprocedures nieuwe auto moeten op de schop

Het gedoe rondom sjoemelende autofabrikanten is deels te wijten aan ondoorzichtige test- en goedkeuringsprocedures van nieuwe auto's. Er moet meer transparantie komen! Hierbij ons voorstel.

2016

Nieuws | 6 december 2016

Ecotest aangescherpt: sterren verdwijnen als sneeuw voor de zon

De eerste 45 Ecotests 'nieuwe stijl' leveren spannende resultaten op: sommige dieselauto's worden op de weg op een zó hoge NOx-uitstoot betrapt, dat ze van 4 naar 2 sterren terugvallen.

Nieuws | 28 november 2016

Na 2020 wordt autorijden goedkoper

Niet alleen het bezit, maar ook het gebruik van een auto wordt na het jaar 2020 goedkoper. Dit concludeert BEUC, de Europese koepelorganisatie van consumentenclubs.

18 november 2016

Klacht voorleggen aan Geschillencommissie

Heb je een verkoper in gebreke gesteld per brief en na 4 weken nog geen reactie ontvangen? Of is je klacht niet naar tevredenheid afgehandeld? Dan kun je je klacht voorleggen aan de Geschillencommissie.

18 november 2016

Klachtenbrief schrijven aan autoverkoper

Heb je een klacht over een winkel of bedrijf en ben je er in een eventueel gesprek niet uitgekomen? Stel dan in een brief de verkoper in gebreke vanwege niet nagekomen afspraken.

18 november 2016

Klacht kenbaar maken bij autoverkoper

Ben je niet goed behandeld door een verkoper? Of houdt een bedrijf zich niet aan de afspraken? Leg dan eerst in een gesprek de klacht voor aan de verkoper.

18 november 2016

Autopech met gehuurde auto

Heb je wegens motorpech je gehuurde auto te laat ingeleverd mag die extra dag niet in rekening worden gebracht.

Nieuws | 15 november 2016

BPM pas vanaf 2019 gebaseerd op nieuwe testcyclus

Van alle nieuw te introduceren auto's wordt op dit moment nog het verbruik gemeten volgens de oude NEDC-norm. Mede op verzoek van de Consumentenbond zullen ze vanaf 2017 ook gemeten worden volgens de nieuwe en strenge norm WLTP.

Nieuws | 15 augustus 2016

Hoe heet mijn autobrandstof in het buitenland?

Als je met de auto onderweg bent in het buitenland, komt er vaak het moment dat je moet tanken. Maar hoe weet je nu welke brandstof je moet hebben? De oplossing: identieke symbolen op je tankklep en de brandstofpomp, zodat je nooit meer verkeerde brandstof tankt.


Zoek binnen de website

Vul een zoekterm in