icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ecotest aangescherpt: sterren verdwijnen als sneeuw voor de zon

Nieuws | Het Volkswagen-schandaal is de directe aanleiding om de Ecotest wederom aan te scherpen. In de Ecotest wordt nu ook een testdeel op de openbare weg opgenomen, zodat het digitale brein van de auto niet doorheeft dat hij getest wordt. De eerste 45 Ecotests 'nieuwe stijl' leveren spannende resultaten op: sommige dieselauto's worden op de weg op een zó hoge NOx-uitstoot betrapt, dat ze van 4 naar 2 sterren terugvallen.
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  6 december 2016

ecotest1

'Real Driving Emissions'

De huidige Ecotest wordt vanaf december 2016 aangevuld met een test op de openbare weg met mobiele apparatuur. Deze zogenoemde RDE-test (Real Driving Emissions) toont aan of een auto onder normale gebruiksomstandigheden de uitstootnormen overschrijdt.

Zie ook: Hoe wij testen

Bij de 45 tot nu toe geteste auto's volgens het nieuwe protocol zijn al duidelijke conclusies te trekken:

  • Elektrische auto's zoals de BMW i3 en Nissan Leaf blijven onveranderd hoog scoren. De i3 verbruikt zelfs zo weinig stroom, dat hij 100 punten op dit onderdeel scoort.
  • Ook hybride voertuigen en auto's op aardgas scoren vaak onveranderd hoog. De Toyota Prius en Skoda Octavia (op aardgas) blijven met gemak de volle 5 sterren halen.
  • Kleine auto's met een conventionele benzinemotor kunnen ook nog steeds hoog scoren. Dat bewijst de Mitsubishi Space Star, hij stoot weinig schadelijke stoffen uit en verbruikt in de Ecotest maar 5,2 l/100 km (1 op 19,2).
  • Veel auto's met een dieselmotor gaan in de vernieuwde Ecotest zwaar onderuit. Veel diesels worden in de RDE-test betrapt op een hoge NOx-uitstoot.

Diesels vallen van hun voetstuk

Vooral de Renault Captur dCi 90 maakt het bont. In de WLTC-testcyclus stoot deze motor al 460 milligram per kilometer aan NOx (stikstofoxiden) uit - dat is meer dan 5,5 maal de toegestane limiet! Ook 12 andere diesels van de in totaal 26 geteste dieselauto's scoorden nul punten in de categorie schadelijke uitstoot.

Er zijn wel uitzonderingen op de regel. De Mercedes-Benz E 220 d en BMW 118d scoren allebei 4 sterren, ze zijn niet alleen in het testlab 'clean' maar ook op de openbare weg.

Probleem: direct ingespoten benzinemotoren

Niet alleen dieselmotoren hebben hun problemen, ook direct ingespoten benzinemotoren kampen met iets specifieks: de uitstoot van heel kleine, schadelijke deeltjes. Dit leek lang iets dat alleen bij diesels voor kwam, en getackeld is met roetfilters, maar nu speelt het duidelijk op bij deze benzinemotoren.

Zo krijgen de Volkswagen Tiguan 1.4 TSI en de Opel Corsa 1.0 DI allebei een zware puntenaftrek voor de uitstoot van deeltjes, en bij de Opel Corsa komt daar nog eens een verhoogde NOx-uitstoot bij van 160 mg/km - meer dan 2,5 keer zo hoog als de limiet van 60 mg/km voor benzineauto's.

Sommige autofabrikanten hebben al aangekondigd in 2017 met roetfilters voor deze direct ingespoten benzinemotoren te komen

Overzicht van de nieuw geteste auto's: