icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzaam vervoer

Gemotoriseerd vervoer zorgt voor uitputting van fossiele brandstoffen. Maar ook de elektriciteit die trein, tram, en metro gebruiken, wordt vaak opgewekt in fossiele-energiecentrales. Dit draagt bij aan het broeikaseffect en veroorzaakt luchtvervuiling, met milieu- en gezondheidsschade als gevolg. Ook geluidsoverlast kan de gezondheid schaden. Wij zetten de milieugevolgen van het verkeer op een rij.
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Auto, Fiets & Reizen

Gepubliceerd op:  1 mei 2014

Artikel duurzaam vervoer

Uitstoot per vervoermiddel

Het tijdstip waarop je reist, het type auto of het soort openbaar vervoer dat beschikbaar is en van waar naar waar de reis gaat, bepaalt mede welk vervoermiddel de beste keus is en hoeveel de CO2-uitstoot bedraagt. De trein wint de vergelijking, ook met een volledig bezette auto, ruimschoots. Buiten de spits reizen is met elk vervoermiddel beter voor het milieu.

grafiek-co2-uitstoot-auto-trein-fiets-2016-654x396

Openbaar vervoer- en (elektrische) fiets

Op lopen en fietsen na, is het openbaar vervoer de schoonste optie, berekent Milieu Centraal. De CO2-vergelijker in de reisplanner van NS rekent uit hoeveel uitstoot de reis per trein scheelt ten opzichte van een auto. Daarnaast kun je gebruik maken van bijvoorbeeld de OV-fiets of de NS-Zonetaxi. Ook de elektrische fiets en elektrische scooter zijn schonere alternatieven met een actieradius die zich uitstekend leent voor woon-werkverkeer tot ongeveer 20 kilometer. De gewone brommer en snorfiets op benzine zijn vanwege de gebruikte motortechniek juist zeer vervuilende verkeersdeelnemers.

Auto

Personenauto's zijn verantwoordelijk voor bijna 12% van de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Hoe zuiniger een auto, des te minder CO2 per gereden kilometer. Het gebruik veroorzaakt 85% van de uitstoot. Het maken en ontmantelen draagt nog eens 15% bij.

Voor werken, winkelen, sociale zaken en recreatie is de auto met 77% het favoriete vervoermiddel, op ruime afstand gevolgd door de trein (8%) en de fiets (7%). Bijna de helft van de autoritten in Nederland is korter dan 7,5 kilometer. De koude motor gekoppeld met veel remmen en optrekken op overvolle wegen zorgen voor meer verbruik en meer uitstoot. Van die extra vervuiling in dichtbevolkte gebieden hebben relatief veel mensen last. Ook harder rijden kost meer brandstof en verhoogt de CO2-uitstoot, maar ook de luchtvervuiling: 130 in plaats van 120 km/h zorgt voor 10% meer verbruik en uitstoot.

Zuinig rijden

Bij Het Nieuwe Rijden staan bewust omgaan met het voertuig, veiligheid en vlot rijden centraal. Door deze aangepaste rijstijl bespaart een gemiddelde automobilist al gauw 10% op de brandstofkosten. Bovendien zijn de onderhoudskosten lager, doordat onderdelen minder snel slijten. Dat scheelt grondstoffen en uitstoot in de onderdelenfabriek.

 • Rijdt met de juiste bandenspanning. Met een elektronische bandenspanningsmeter weet je snel of de autoband op de juiste spanning is.
 • Auto’s huren en delen zorgt voor bewuster autogebruik. Dat scheelt auto's, kilometers en uitstoot. Auto's van een deelauto- of huurbedrijf zijn bovendien nieuwer dan de gemiddelde eigen auto. Ze rijden daarom meestal zuiniger en schoner. Als veel auto's worden gedeeld, daalt bovendien de milieubelasting van de productie, het onderhoud en de sloop van auto's.
 • Reis buiten de spits. Dat is sneller en minder belastend. Zowel met de auto als het ov. Probeer waar mogelijk vaker thuis te werken.

Auto kopen met oog voor het milieu

 • Een auto met energielabel A verbruikt minstens 20% minder brandstof dan de gemiddelde auto van hetzelfde formaat. Auto's met energielabel B zijn gemiddeld 10 tot 20% zuiniger.
 • De zuinigheid van een auto wordt uitgedrukt in gram CO2 per km en staat op het energielabel.
 • Diesels die na 2001 zijn geproduceerd zijn aanmerkelijk schoner dan hun voorgangers.
 • Kies een auto op het formaat van de dagelijkse behoefte en huur een grotere klasse voor de vakantie, dagje uit of verhuizing. Dat is op jaarbasis meestal goedkoper.
 • Kies een elektrische auto, of een auto die rijdt op groen gas.
 • Vanwege het lagere gewicht en de kleinere motor, verbruikt een kleinere auto minder brandstof.
 • Hoe groter de auto, hoe hoger de afschrijving, onderhoudskosten, verzekeringspremies, wegenbelasting, brandstofkosten en uitstoot.
 • Een zeer zuinige leaseauto heeft een bijtelling van 14%.
 • LPG belast het milieu minder dan diesel en benzine.

Brandstof: groen gas en elektrisch rijden minst schadelijk voor het milieu

Van nieuwe auto's die rijden op een brandstof gemaakt van aardolie, hebben hybride- en LPG-auto's de laagste milieubelasting. Elektrische auto's en auto's op aardgas en/of biogas belasten het milieu nog minder. De milieubelasting van auto's op benzine en diesel uit 2005 of later, is per kilometer ongeveer even groot. Met uitzondering van dieselauto's zonder roetfilter: die zijn wel veel vervuilender. Auto's die rijden op nieuwe brandstoffen hoeven niet duurder uit te pakken. Milieu Centraal heeft de kosten berekend over 5 jaar (bij 15.000 km per jaar).

Test schone en zuinige auto's