icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Europese Commissie scherpt voorschriften aan

De Europese Commissie (EC) stelt voor de voorschriften bij de typegoedkeuring van nieuwe auto's aan te scherpen. Dit voorstel valt in goede aarde bij de Europese Consumentenorganisatie BEUC en bij de Consumentenbond.  
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  2 februari 2016

Europese-Commissie-scherpt-voorschriften-aan

De EC streeft ernaar dat de tests onafhankelijker worden. Tot nu toe kan een autofabrikant zelfstandig een keuringsinstantie uitkiezen, waar dan ook in Europa. Het keuringsresultaat is dan geldig voor de hele Europese Unie.

Wat stelt de EC concreet voor:

  • De EC gaat keurders scherper in de gaten houden en heeft straks middelen om op te treden en in te grijpen.
  • De EC wil steekproeven kunnen doen op nieuw geproduceerde auto's en op auto's die reeds in gebruik zijn genomen. Hiermee wordt gewaarborgd dat alle auto's aan de typegoedkeuring voldoen en kan er worden gecontroleerd op naleving van de regels.
  • De autofabrikanten betalen de gekozen keuringsstations tot nu toe direct. De EC gaat deze geldstromen controleren.
  • Er komen boetes aan fabrikanten die de regels overschrijden.
  • De EC krijgt toegang tot de in de auto toegepaste software om de zogenoemde 'defeat devices' (zoals de beruchte sjoemelsoftware van Volkswagen) te kunnen ontmaskeren.

Zowel het Europese Parlement als de individuele lidstaten moeten nog met het voorstel instemmen. Het is zeker een stap in de goede richting. Monique Goyens, Directeur-Generaal van BEUC, zegt hierover: 'Het wordt noodzaak om steekproefsgewijs auto's te controleren. Als deze wetgeving goed wordt geïmplementeerd, dan zullen fabrikanten het sjoemelen wel uit hun hoofd zetten. Autokopers kunnen al jarenlang niet vertrouwen op de verbruiksopgaven van fabrikanten, zolang dit systeem niet radikaal wordt aangepast  ligt een volgend schandaal met emissies op de loer.'

Lees ook:

Test schone en zuinige auto's