icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gemotoriseerd verkeer vergeleken

Gemotoriseerd vervoer zorgt voor uitputting van fossiele brandstoffen. Dit zijn onder meer benzine, diesel en LPG. Maar ook de elektriciteit die trein, tram, trolley en metro voortstuwt, wordt vaak opgewekt in fossiele-energiecentrales. Dit draagt bij aan het broeikaseffect en veroorzaakt luchtvervuiling, met milieu- en gezondheidsschade als gevolg. Ook geluidsoverlast kan de gezondheid schaden. Milieu Centraal zet de milieugevolgen van het verkeer op een rij.
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Auto, Fiets & Reizen

Gepubliceerd op:  1 mei 2014


Auto

Personenauto's zijn verantwoordelijk voor bijna 12% van de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Hoe zuiniger een auto, des te minder CO2 per gereden kilometer. Het gebruik veroorzaakt 85% van de uitstoot. Het maken en ontmantelen draagt nog eens 15% bij.

Voor werken, winkelen, sociale zaken en recreatie is de auto met 77% het favoriete vervoermiddel, op ruime afstand gevolgd door de trein (8%) en de fiets (7%). Bijna de helft van de autoritten in Nederland is korter dan 7,5 kilometer. De koude motor gekoppeld met veel remmen en optrekken op overvolle wegen zorgen voor meer verbruik en meer uitstoot. Van die extra vervuiling in dichtbevolkte gebieden hebben relatief veel mensen last. Ook harder rijden kost meer brandstof en verhoogt de CO2-uitstoot: 130 in plaats van 120 km/h zorgt voor 10% meer verbruik en uitstoot.

Relatie snelheid (km/uur) en CO2-uitstoot (gram/km) bij constante snelheid

grafiek snelheid

Bron: TNO/CE Delft.

Openbaar vervoer- en (elektrische) fiets

Na lopen en fietsen, is openbaar vervoer de schoonste optie, berekent Milieu Centraal. Ook de elektrische fiets en elektrische scooter zijn schonere alternatieven met een actieradius die zich uitstekend leent voor woon-werkverkeer tot een kilometer of 20. De gewone brommer en snorfiets op benzine zijn vanwege de gebruikte motortechniek juist zeer vervuilende verkeersdeelnemers.

Trein

Voor langere afstanden tussen steden is de trein een goed alternatief voor de auto. Parkeren in de binnenstad is immers lastig en duur. De NS heeft tegenwoordig een keur aan kortingskaarten voor diverse reisbehoeften. Verder kun je op veel stations voor €3,15 per 24 uur een OV-fiets huren. Hiervoor dien je wel eerst een abonnement af te sluiten (€10 per jaar) dat aan je OV-kaart kan worden gekoppeld. 

Voor een gegarandeerd droog ritje naar van deur tot deur kun je  online een Zonetaxi reserveren. De eerste zone van twee kilometer kost €7, elke zone daarna €4. Betalen gebeurt achteraf per incasso. Voor het plannen van OV-reizen, prijzen en informatie over stationsvoorzieningen: www.ns.nl.  De  CO2-vergelijker rekent uit hoeveel uitstoot de reis per trein scheelt ten opzichte van een auto.

Uitstoot per vervoermiddel

Het tijdstip waarop je reist, het type auto of het soort openbaar vervoer dat beschikbaar is en van waar naar waar de reis gaat, bepaalt mede welk vervoermiddel de beste keus is en hoeveel de  CO2-uitstoot bedraagt. 

CO2 uitstoot vervoer 

Tips: Minder kilometers maken

 • Thuiswerken spaart tijd en milieu.
 • Reis buiten de spits. Dat is sneller en minder belastend. Zowel met de auto als het ov. 
 • Voorkomen is  beter, maar onvermijdelijke CO2-uitstoot kun je compenseren.
 • De Fietsrouteplanner plant fietsroutes van deur tot deur. Google maps suggereert routes voor automobilisten, ov-reizigers, fietsers en wandelaars.

Tips: Auto kopen met oog voor het milieu

 • Kies een auto met energielabel A of B. Dat scheelt CO2-uitstoot en brandstofkosten. Voor elektrische auto's en plug-in hybrides met maximaal 50 gram CO2-uitstoot per kilometer betaal je minder aanschaf- en wegenbelasting; deze stimuleringsmaatregelen blijven zeker tot eind (volgens de website) 2015 bestaan. 
 • Een auto met energielabel A verbruikt minstens 20% minder brandstof dan de gemiddelde auto van hetzelfde formaat. Auto's met energielabel B zijn gemiddeld 10 tot 20% zuiniger. 
 • De zuinigheid van een auto wordt uitgedrukt in gram CO2 per km en staat op het energielabel
 • Diesels van na 2001 zijn aanmerkelijk schoner dan hun voorgangers.
 • Kies een auto op het formaat van de dagelijkse behoefte en huur een grotere klasse voor de vakantie, dagje uit of verhuizing. Dat is op jaarbasis meestal goedkoper.
 • Kies een elektrische auto, of een auto die rijdt op groen gas.
 • Vanwege het lagere gewicht en de kleinere motor, verbruikt een kleinere auto minder brandstof. 
 • Hoe groter de auto, hoe hoger de afschrijving, onderhoudskosten, verzekeringspremies, wegenbelasting, brandstofkosten en uitstoot.
 • Een zeer zuinige lease-auto heeft een bijtelling van 14%.
 • LPG belast het milieu minder dan diesel en benzine.

Brandstof: groen gas en elektrisch rijden minst schadelijk voor het milieu

Van nieuwe auto's die rijden op een brandstof gemaakt van aardolie, hebben hybride- en LPG-auto's de laagste milieubelasting. Elektrische auto's en auto's op aardgas en/of biogas belasten het milieu nog minder. De milieubelasting van auto's op benzine en diesel uit 2005 of later, is per kilometer ongeveer even groot. Met uitzondering van dieselauto's zonder roetfilter: die zijn wel veel vervuilender. Auto's die rijden op nieuwe brandstoffen hoeven niet duurder uit te pakken. Milieu Centraal heeft de kosten berekend over 5 jaar (bij 15.000 km per jaar).

   totale kosten auto groot

Meer informatie

Test schone en zuinige auto's