icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Schone en zuinige auto kopen: waar let je op?

Op zoek naar een groener alternatief? Let dan goed op. Want een schone auto is niet altijd zuinig. En kloppen de verbruikscijfers in de folders nog wel? Lees onze adviezen voor je een keuze maakt.

Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Auto, Fiets & Reizen

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


1
Schoon is niet gelijk aan zuinig

Vaak worden de termen ‘schoon' en zuinig door elkaar gehaald. Een zuinige auto is niet per definitie 'schoon'. En een auto die heel weinig schadelijke stoffen uitstoot, hoeft niet de zuinigste in zijn klasse te zijn. Er zijn verschillende alternatieven voor de reguliere benzinemotor. Vergelijk alle auto’s.

Koopadvies 1 graphic zuinige auto

2
Ruime keuze in schone en zuinige auto’s

Een auto scoort hoog in de ‘Ecotest’ als hij zuinig is en weinig schadelijke stoffen uitstoot. Vooral elektrische auto's en auto's op aardgas scoren opvallend hoog in de ‘Ecotest’. In deze test kijken we naar het verbruik en de uitstoot van CO2 en schadelijke stoffen. Van de ruim 1100 auto’s die wij in de afgelopen jaren testten, scoorden bijna 100 modellen een eindcijfer 8,0 of hoger.

Bekijk de zuinigste en schoonste auto’s.

Koopadvies_channel2

3
Plug-inhybrides verbruiken meer dan vermeld

Naast de auto's met conventionele benzine- of dieselmotoren komen er steeds meer hybrideauto’s. Deze auto’s combineren een verbrandingsmotor en een elektromotor.

Fabrikanten zijn niet altijd even duidelijk over het elektriciteitsverbruik van plug-inhybriden. Bij de officiële meting houden ze geen rekening met het verbruik van elektriciteit. Als de fabrikant dit deelverbruik wel meerekent, zien we nog steeds grote verschillen met onze eigen metingen in de ‘Ecotest’.

Controleer daarom altijd of de zogenoemde PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) wel aan de wensen voldoet. Houd er bovendien rekening mee dat veel plug-inhybrides geen zware aanhangers of caravans kunnen trekken.

Lees meer over de geteste plug-in hybrideauto’s.

4
Uitstoot schadelijke stoffen

5
Volkswagenschandaal

Eind september 2015 werd duidelijk dat autofabrikant Volkswagen bij bepaalde dieselauto's zogenoemde 'sjoemelsoftware' had ingebouwd. Deze auto’s zijn zo aangepast dat ze herkenden wanneer ze in de Verenigde Staten werden getest op een rollenbank op de uitstoot van schadelijke stoffen.

Benieuwd of jouw auto ook sjoemelsoftware heeft? Dat kun je controleren via de importeur, Pon. Volkswagen geeft maar gedeeltelijk gehoor aan de oproep om informatie over de maatregelen die zij treffen voor klanten in Europa. Deze oproep is gedaan door de BEUC, dit is de organisatie van Europese consumentenverenigingen.

Test schone en zuinige auto's

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je iets weten over een specifiek type auto? Ben je nieuwsgierig naar de ervaringen van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...