icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ook kleine stadsauto’s vallen door de mand

Nieuws | Het ‘sjoemelschandaal’ heeft veel losgemaakt in autoland. In de Ecotest controleren we in sommige gevallen nu ook op de openbare weg of een nieuwe auto niet teveel schadelijke stoffen uitstoot. En nu, medio juli 2017, kunnen er weer opvallende slachtoffers worden genoteerd.
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  14 juli 2017

Kia_Picanto_et1707

Dat dure Duitse coupés met krachtige motoren niet veel sterren scoren, zal niemand verbazen. In de jongste test komt bijvoorbeeld de Audi TT RS, een auto van €93.000 met 400 pk onder de kap, met slechts 21 (van de maximaal 50) punten voor schadelijke stoffen en een ronde 2 (van de maximaal 60) voor verbruik. In plaats van de opgegeven 1 op 12 komt hij in de Ecotest maar tot 1 op 11. Het eindresultaat: maar één ster.

Kia_Picanto_et1707Maar dan: de nieuwe Kia Picanto, een kleine stadsauto. Op verbruik doet hij het met 36 punten nog wel aardig, maar op uitstoot van schadelijke stoffen: maar 4 punten! Deze lage score blijkt vooral door de veel te hoge uitstoot van koolmonoxide te komen. Met het totaal van 40 punten haalt hij maar 2 van de maximaal 5 sterren binnen. Dat hij in plaats van de door de fabriek beloofde 1 op 24 in de werkelijkheid maar tot 1 op 18,5 komt, is hem bijna vergeven. Maar die schadelijke uitstoot…

Renault_Scenic_et1707Ook de lange uitvoering van de nieuwe Renault Scénic, de Grand Scénic met de zwaarste dieselmotor met 160 pk, doet het zeker niet goed. Op verbruik krijgt hij maar 19 punten (1 op 16,5 ipv de beloofde 1 op 21), op schadelijke uitstoot echt maar NUL punten! Dat krijgt hij voor elkaar door gemiddeld 0,9 gram NOx per kilometer uit te stoten. Dat lijkt weinig, totdat je je realiseert dat deze uitstoot normaal in milligrammen wordt gemeten. En dan is 896 milligram opeens wel heel veel…

Enkele met maar 3 sterren

De Nissan Micra 0.9 Turbo, de Seat Leon 1.4 met cilinderuitschakeling en de Honda Civic 1.0 laten zich niet van hun beste kant zien. Ze halen alle drie maar 3 sterren, omdat ze zowel op verbruik als op uitstoot van schadelijke stoffen maar gemiddeld scoren. Bij de Micra blijkt bijvoorbeeld de uitstoot van fijnstof en CO (het wél schadelijke koolmonoxide) tot die matige score voor schadelijke stoffen te hebben geleid.

Welke doen het wel goed?

Hyundai_Ioniq_Electric_et1707De Opel Ampera-e en Hyundai Ioniq Electric, allebei vol-elektrische auto’s, scoren de maximale 5 sterren. De Ampera-e verbruikt relatief veel stroom – en veroorzaakt dus veel CO2-uitstoot in de energiecentrale – en daarom komt hij ‘maar’ tot 95 van de maximaal 110 punten. De Ioniq Electric is zo zuinig, dat hij zelfs tot aan 105 punten komt. Daarmee komt hij naast de Skoda Octavia op aardgas op de nummer 1-positie te staan.

'Real Driving Emissions'

De huidige Ecotest wordt vanaf december 2016 aangevuld met een test op de openbare weg met mobiele apparatuur. Deze zogenoemde RDE-test (Real Driving Emissions) toont aan of een auto onder normale gebruiksomstandigheden de uitstootnormen overschrijdt.

Zie ook: