icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schoon is niet gelijk aan zuinig

Een ‘schone’ auto is niet altijd een zuinige auto en omgekeerd. Verschillende typen motoren en brandstoffen zijn zuiniger of ‘schoner’ dan de standaard verbrandingsmotor.
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Auto, Fiets & Reizen

Bijgewerkt op:  17 januari 2018

Artikel_schonemotorsen10zuinigeautos

Schoon is niet gelijk aan zuinig

Vaak worden de termen 'schoon' en zuinig door elkaar gehaald. Een zuinige auto is niet per definitie 'schoon' en omgekeerd. Dus een auto die heel weinig schadelijke stoffen uitstoot hoeft niet de zuinigste in zijn klasse te zijn. Alle auto’s zijn in principe zeer 'schoon' te krijgen door motoraanpassingen en nabehandelingen van uitlaatgas.

Hybride

Een hybrideauto heeft een samenvoeging van een verbrandingsmotor (meestal een benzinemotor) en een elektromotor. Deze auto’s zie je steeds vaker. Meestal zijn ze zuiniger dan een vergelijkbare auto met alleen een verbrandingsmotor. Maar als je een hybride hoofdzakelijk op de snelweg gebruikt, vallen de voordelen weg. Dan is hij net zo (on-)zuinig als zijn conventionele broertje en transporteer je eigenlijk alleen maar zware accu's.

Lpg en biobrandstof

Niet elke auto rijdt tegenwoordig nog op de conventionele brandstoffen benzine of diesel. Op kleine schaal zie je ook nieuwe biobrandstoffen bij moderne auto's. Lpg is ook nog steeds een goed alternatief. Veel fabrikanten hebben ook een lpg-versie van enkele modellen. Een voordeel is dat ook fabrieksgarantie geldt over het lpg-deel.

Aardgas/CNG

Auto's die het op dit moment goed doen in de test voor schone en zuinige auto's zijn elektrisch aangedreven of hebben een aardgasmotor. Aardgas als motorbrandstof heet ook wel 'CNG'. Dit staat voor Compressed Natural Gas. De 'groene' versie van aardgas is nog minder milieubelastend. Dit is gemaakt van biogas dat vrijkomt bij de vergisting van organisch afval.

Downsizing

Downsizing is de trend van dit moment: dit zijn kleinere motoren met turbo's. Zo rijd je zuinig zonder vermogen in te leveren.

Elektrische auto's

Elektrische auto's worden wel verkocht als 'auto zonder uitstoot'. Maar dat klopt niet. Want de centrale die energie opwekt voor de auto stoot wel CO2 uit. Volgens onze berekeningen zijn de huidige elektrische auto's, in doorberekende CO2-uitstoot, vergelijkbaar met een zuinige benzinevariant.

Benzine

Dit zijn de zuinigste stadsauto's, compacte auto's en kleine middenklassers.

Zuinige Autos Ecotest Tabel Top 10 Bezine

Diesel

Dit zijn de zuinigste auto’s op diesel.

Zuinige Autos Ecotest Tabel Top 10 Diesel

Test schone en zuinige auto's