icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Toyota Prius: eerste 'vijfsterren auto' volgens strengere normen

Nieuws | Sinds medio dit jaar de nieuwe auto's in de Ecotest veel strenger worden beoordeeld, was de maximale score tot nu toe vier sterren. Nu meldt zich de eerste met de volle vijf sterren: de Toyota Prius.
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Auto, Fiets & Reizen

Gepubliceerd op:  7 augustus 2012

toyopr

Het 2012-model van de Toyota Prius 1.8 Hybrid heeft onder het nieuwe, verscherpte meetregime de volle 50 punten gescoord op uitstoot van schadelijke stoffen en 40 punten op CO2-uitstoot. Met het totaal van 90 punten krijgt hij (weliswaar nipt...) de volle vijf sterren.

De fabrikant geeft een CO2-uitstoot op van 89 gram/km (overeenkomend met een gemiddeld verbruik van 1 op 25,5), in de Ecotest werd een uitstoot van 128 g/km (1 op 21,8) gemeten.

Oud versus nieuw

Omdat de test strenger is geworden, mogen 'oude' en 'nieuwe' testresultaten dus niet zomaar met elkaar worden vergeleken. De resultaten van vorige testjaren kunnen ook niet simpelweg naar een nieuwe waarde worden omgerekend, omdat auto's met andere verbruiken en uitstootcijfers uit de nieuwe meting komen. Gebruik in de productvergelijker dus het filter 'oud/nieuw' om geen appels met peren te vergelijken.

De Ecotest-scores van alle andere auto's te weten komen? Ga naar het dossier Ecotest!