icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is de EcoTest?

De verbruikscijfers in de autofolder blijken in de praktijk niet haalbaar. Daarom gebruikt de Consumentenbond EcoTestcijfers in zijn autotests. Deze meetcijfers stroken meer met de praktijk, omdat er een veel groter stuk snelweg in zit en er bijvoorbeeld ook met airco aan wordt gemeten.
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Auto, Fiets & Reizen

Bijgewerkt op:  17 januari 2018


Hoe komt het oordeel tot stand?

Er worden twee zaken gemeten en beoordeeld: het verbruik (uitgedrukt in CO2 -uitstoot in gram per kilometer) en de uitstoot van schadelijke stoffen. Hoe minder de auto verbruikt en hoe minder schadelijke stoffen hij uitstoot, des te hoger de eindscore. Bij de uitstoot kan de auto maximaal 50 punten scoren, bij het verbruik maximaal 60.

Het totaal van de twee scores wordt omgerekend naar een rapportcijfer: 110 punten is een 10, de hoogst scorende van dit moment is de Skoda Octavia 1.4 TSI G-Tec op aardgas met een 9,5 als eindcijfer.

Lees meer over hoe wij testen.

Wie voert de EcoTest uit?

De Ecotest wordt uitgevoerd door de ADAC, de Duitse zustervereniging van de ANWB. De ADAC bepaalt op een rollenbank wat de gemiddelde uitstoot in CO2 is - en daarmee het gemiddelde verbruik - en wat de uitstoot van schadelijke stoffen is.

Lees meer:

Test schone en zuinige auto's