icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Kraamzorg: wat kun je verwachten?

Het is verstandig om al kraamzorg aan te vragen als je ongeveer 3 maanden zwanger bent. Wat doet de kraamhulp, hoe wordt het aantal uren kraamzorg bepaald en in hoeverre vergoedt de verzekering de kraamzorg?
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

kraamhulp

Wat doet een kraamhulp?

Als je bent bevallen, heb je tijd nodig om te herstellen van de zwangerschap en bevalling. Ook moeten jij en je partner aan de nieuwe situatie wennen. Daarom hebben kersverse ouders recht op kraamhulp.

De belangrijkste taken van de kraamhulp zijn:

 • verzorgen van moeder en kind en
 • het waarborgen van een goede hygiëne.

Ze controleert hechtingen, de hoeveelheid bloedverlies en ze temperatuurt moeder en kind.

Verder doet een kraamhulp ook:

 • een luisterend oor bieden.
 • ouders ontlasten en ze op weg helpen. Ze geeft uitleg over hoe je een luier verschoont, hoe je de baby in bad doet en aankleedt, en adviseert bij het geven van (borst)voeding.
 • het kind, de moeder en het gezin observeren en eventuele problemen signaleren en rapporteren.
 • enkele huishoudelijke taken, zoals stofzuigen en de was van moeder en kind. Maar een kraamhulp is geen huishoudelijke hulp. Ze hoeft niet de achterstallige was te doen, ramen te zemen of keukenkastjes schoon te maken.

Hoe kies je een kraamzorginstelling?

Kraamzorg na de bevalling moet je zelf aanvragen. Doe dat bij voorkeur als je ongeveer 3 maanden zwanger bent, maar in ieder geval voordat je 20 weken zwanger bent. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ongeveer 95% van de ouders gebruik maakt van kraamzorg.

Tips bij het kiezen van een kraamzorginstelling:

 • Kies een kraamzorginstelling in de regio. De kraamhulp kan dan snel ter plekke zijn, mochten er complicaties zijn in de kraamperiode.
 • Vraag naar ervaringen van vrienden, familie en collega’s.
 • Vraag naar het beleid van de kraamzorginstelling. Krijg je 1 vaste kraamhulp voor de hele periode, of krijg je mogelijk wel 3 verschillende kraamhulpen?
 • Als je gelovig bent, kan de identiteit van de instelling een rol spelen. Er zijn bijvoorbeeld ook christelijke en islamitische kraamzorginstellingen.

Hoeveel uren kraamzorg krijg je?

Hoeveel uren of dagen je toegewezen krijgt, verschilt per situatie. Als je ongeveer 7 maanden zwanger bent, krijg je een intakegesprek met iemand van de kraamzorgstelling. Dat kan bij je thuis zijn, maar ook telefonisch. Daarna krijg je een voorlopig aantal uren toegekend. Op de eerste dag dat de kraamhulp er is, wordt opnieuw gekeken naar hoeveel uren kraamzorg je nodig hebt. Halverwege de kraamperiode wordt dat nogmaals beoordeeld.

De standaard is 49 uur kraamzorg bij borstvoeding en 45 uur bij kunstvoeding. Wettelijk gezien heb je recht op minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg, verdeeld over maximaal 10 dagen. Daarbij spelen verschillende factoren een rol. Zo worden er uren in mindering gebracht als je in de kraamperiode met je baby in het ziekenhuis verblijft, zoals na een keizersnede. Voor iedere dag in het ziekenhuis krijg je 6 uur minder kraamzorg. Verder is het aantal toegekende uren afhankelijk van de gezondheid van jou en je baby, de gezinssituatie en of er complicaties zijn bij jou en/of je kind, waardoor extra begeleiding nodig is.

Wat als het niet klikt met de kraamhulp?

Voel je je niet prettig bij de kraamhulp? Geef dan bij haar aan wat je graag anders ziet. Helpt dat niet, vraag dan bij de kraamzorginstelling om een andere kraamhulp.

Wat kost kraamzorg?

Kraamzorg wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Wel geldt er een eigen bijdrage van €4,30 per uur. Vanuit diverse aanvullende verzekeringen wordt die eigen bijdrage (deels) vergoed.

Als je zwanger bent, check dan je (aanvullende) zorgverzekering:

 • in hoeverre wordt de eigen bijdrage van de kraamzorg vergoed?
 • heb je een natura- of restitutiepolis? Bij een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Bij een naturapolis kan het voorkomen dat de verzekeraar minder kosten vergoedt als die geen contract heeft met de (kraam)zorginstelling.
 • is het kraampakket inbegrepen? Hierin zitten spullen die je nodig hebt voor een thuisbevalling en allerlei spullen voor tijdens de kraamperiode.
 • in hoeverre wordt (bekken)fysiotherapie vergoed? Vanuit de basisverzekering wordt fysiotherapie alleen vergoed bij een chronische aandoening, vanaf de 21e behandeling. Bij urine-incontinentie krijg je de eerste 9 behandelingen (bekken)fysiotherapie vergoed. Voor verdere vergoedingen van fysiotherapie moet je een aanvullende verzekering afsluiten.
 • wordt de eigen bijdrage van een niet medisch noodzakelijke bevalling in het ziekenhuis of kraamhotel vergoed? De eigen bijdrage is €333,46. Een medisch noodzakelijke bevalling in het ziekenhuis wordt vanuit de basisverzekering volledig vergoed. Het eigen risico wordt hiervoor niet aangesproken.

Zorgverzekeringen vergelijken bij zwangerschap

Een kindje op komst? Controleer of je huidige verzekering voldoende dekking biedt bij zwangerschap. Met de Zorgvergelijker vind je in een paar simpele stappen een zorgverzekering die aansluit bij je wensen.

Naar de Zorgvergelijker

zorgbeeldvergelijker_op_ipad_maat

Lees ook:

Meer tips over je zwangerschap en je baby?

Nieuw & interessant

 • op schoot bij juffrouw

  Opvoeding en kinderopvang

  Wat kost kinderopvang waar moet je rekening mee houden? En wat als je hulp nodig hebt met de opvoeding?

 • Kinderwagen-iCandy-Orange-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  26 okt.

  iCandy Orange

  De iCandy Orange is een combinatie-kinderwagen. Is het een gebruiksvriendelijke kinderwagen?
 • EasyWalker_CB
  Eerste indruk  |  30 jun.

  Easywalker Harvey

  De Easywalker Harvey is een combinatie-kinderwagen. Hij is om te bouwen naar een duowagen voor 2 kinderen van dezelfde of verschillende leeftijden.Hoe gebruiksvriendelijk is hij?