! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Minder gaan werken als je een kind krijgt

Jonge ouders hebben flinke uitgaven: het huis, vervoer, voeding, luiers en kleding. Geld verdienen betekent ook van huis zijn en minder tijd hebben om te genieten van je gezin. Hoe vind je een goed evenwicht tussen geld en tijd?
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 11 augustus 2021

Minder-werken

Allebei werken

Veel jonge ouders kiezen ervoor om de zorg voor de kinderen te delen. Zo kunnen ze allebei geld verdienen en voor de kinderen zorgen. Het Nederlandse belastingstelsel stimuleert dat beide ouders werken. Werkt 1 ouder niet, dan moet de andere ouder zich meer inspannen voor hetzelfde inkomen. 

Op de website van Raet kun je uitrekenen wat er met je salaris gebeurt als jij en/of je partner minder gaat/gaan werken.

Ouderschapsverlof

Je kunt ervoor kiezen om minder te gaan werken. Je werkgever hoeft hier niet mee akkoord te gaan. Hij kan weigeren als hij vindt dat de functie minder werken niet toelaat.

Je werkgever kan ouderschapsverlof niet weigeren. Je hebt recht op ouderschapsverlof als je een kind tot 8 jaar oud verzorgt. Iedere ouder heeft 26 weken verlof. Dat wil zeggen: 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Werk je 32 uur per week, dan heb je recht op 26 x 32 uur ouderschapsverlof.

Ouderschapsverlof is meestal onbetaald. In sommige CAO’s is wel een gedeeltelijke loonbetaling afgesproken. Je kunt ouderschapsverlof ook gebruiken om tijdelijk een dag per week minder te werken. Hiervoor heb je wel toestemming van je werkgever nodig.

Zuiniger leven

Zit je financieel krap? Schroom dan niet om hulp te zoeken. Veel gemeenten bieden ook hulp aan jonge ouders. Bijvoorbeeld met een cursus over het leren omgaan met geld. Kom in actie vóórdat je schulden hebt. Het is namelijk veel zwaarder om dan pas te gaan budgetteren.

Heb je geen spaarpotje? Probeer dan zo snel mogelijk te sparen voor een buffer. Voorkom dat je alsnog in de problemen komt als bijvoorbeeld de wasmachine of auto stuk gaat.

Niet alles hoeft

Je hoeft niet alles in huis te hebben of te doen zodra je een gezin hebt. Verre vakanties zijn bijvoorbeeld ook niet nodig. Kleine kinderen zijn al gelukkig in Zandvoort of in een opblaaszwembad bij opa en oma in de achtertuin. Neem de tijd om te ontdekken wat je nodig hebt en pas je wensen aan op je budget.

Je bespaart ook geld door zelf te klussen. Ook daarover bestaan cursussen bij de gemeente of in het buurthuis. Een gootsteen ontstoppen, gaatje in de muur boren of een stekker repareren? Het is niet moeilijk om te leren.

Op de wegwijzer Regelhulp vind je informatiebladen en verwijzingen over een groot aantal terreinen als zorg, opvoeden en opgroeien en sociale zekerheid. Vul je postcode in. Je krijgt dan een overzicht van de organisaties in je directe omgeving.

Kinderopvang

Wil je (minder) werken en heb je kinderopvang nodig? Vaak heb je recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel dat is, hangt af van je inkomen. Bij de Belastingdienst kun je een proefberekening maken van alle toeslagen.

Vind je een kinderdagverblijf te duur? Misschien zijn er enthousiaste opa's en oma's die willen oppassen? Je kunt ook met ouders in de buurt  een roulatiesysteem op zetten. Hierbij neem je om de beurt de voor- of naschoolse opvang van alle kinderen voor je rekening. 

Nieuw & interessant