icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Werken en zwanger: waar heb je recht op?

Heb je je werkgever net verteld dat je zwanger bent? Dan hoort deze je binnen 2 weken te vertellen wat je rechten als zwangere zijn. Dit gebeurt helaas maar weinig. Het kan daarom geen kwaad om zelf op de hoogte te zijn van jouw rechten als zwangere. Wij zetten je rechten op een rij. 

Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op:6 februari 2020

Zwanger werken

Tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap heb je meer rechten. Het is goed om hier van op de hoogte te zijn. Wees op de hoogte en maak er gebruik van. Deze rechten zijn er namelijk in het belang van jouw gezondheid en dat van je baby. Overleg altijd wel eerst even met je werkgever. 

Met de app 'Werk en zwanger' van de FNV kun je zien welke rechten je hebt in een bepaalde periode. 

Na de bevalling

Na je zwangerschapsverlof ga je weer aan het werk. Ook na je bevalling kun je gebruikmaken van extra rechten en regelingen. Je hebt tot 6 maanden na je bevalling recht op extra pauzes, regelmatig werk en doorbetaalde doktersbezoeken. De overige regelingen kun je hieronder teruglezen:

Rechten van de partner

Op het moment dat je gaat bevallen kan de partner calamiteitenverlof of kort verzuimverlof opnemen. Dit verlof geldt voor de periode van de bevalling en wordt doorbetaald door de werkgever. Na de bevalling heb je recht op geboorteverlof van 1 werkweek. 

Je partner kan ook ouderschapsverlof en/of zorgverlof opnemen. Let wel, ouderschapsverlof is doorgaans niet betaald. 

Lees meer over het verlof van de partner.

Lees ook: 

Nieuw & interessant