Geblokkeerde rekening
Erik Snitselaar Expert sparenBijgewerkt op:24 september 2024
Wat is een BEM-clausule?
BEM staat voor Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen. Met een BEM-clausule kan een minderjarige niet aan het geld op zijn rekening komen. Ook ouders mogen geen geld opnemen van de rekening. Alleen met toestemming van de kantonrechter kunnen ouders geld opnemen. Bijvoorbeeld om een dure medische behandeling van het kind te betalen. Zodra het kind 18 jaar wordt, vervalt de clausule.
Verplicht
Soms is een rekening met BEM-clausule verplicht. Bijvoorbeeld als je kind een schadevergoeding van een verzekeringsmaatschappij ontvangt. De verzekeraar zorgt er op die manier voor dat niemand zomaar bij het geld kan vóór het kind 18 jaar is.
Verschillen schenken onder bewind en BEM-clausule
Net als met een BEM-clausule kan de rekeninghouder niet tussentijds aan het geld komen.
Maar er zijn 2 belangrijke verschillen tussen schenken onder bewind en een BEM-clausule:
- De bewindvoerder van de rekening kan zonder goedkeuring van de kantonrechter zelfstandig geld opnemen van de spaarrekening.
- De bewindvoering van de rekening hoeft niet te eindigen als de rekeninghouder 18 jaar wordt. Het beheer kan ook doorlopen tot bijvoorbeeld 23 jaar of langer.
Benieuwd naar dit artikel?
Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.
Nieuw & interessant
- 24 jun.
Review: ABN AMRO Schenken met Beheer Spaarrekening
In dit artikel lees je de belangrijkste aandachtspunten voor de ABN Amro Beheer spaarrekening en wat wij ervan vinden. - 12 jun.
Review: Bunq spaarrekening
De onlinebank Bunq staat met een spaarrente van 2,46% hoog in de lijst van Nederlandse banken. Maar is het aantrekkelijk en veilig om hier een spaarrekening te openen? - 30 mei
Vervroegde opname van een deposito
Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname. - 14 sep.
Review: Rabobank TijdslotSparen
Rabobank heeft een nieuw product gelanceerd: Rabo TijdslotSparen. De bank adverteert met een variabele rente van 2,25%. Is dit aantrekkelijk en wat zijn de voorwaarden?