De hoogste spaarrente
Erik Snitselaar Expert sparenBijgewerkt op:8 mei 2024
Op zoek naar de hoogste spaarrente
Als je regelmatig geld opzij legt, wil je dat dit meer waard wordt. Dat kan door het geld op een vrij opneembare spaarrekening te zetten. Of je zet het voor een bepaalde tijd 'vast' op een deposito.
Inflatie
Het belangrijkste kenmerk van beide spaarvormen is van oudsher dat je rente krijgt. Tot de negatieve spaarrente in 2020 zijn intrede deed in ons land. Maar ook als de rente lager is dan de inflatie, wordt je spaargeld per saldo niet meer maar mínder waard. Ga daarvoor naar de site van het CBS en zoek op 'inflatie'.
Vermogensrendementsheffing
Heb je meer dan €57.000 (2024) aan spaargeld? Dan krijg je over het meerdere te maken met de vermogensrendementsheffing. Voor fiscaal partners geldt het dubbele: €114.000.
Spaarrekeningen
Als je een spaarrekening wilt openen, zoek je waarschijnlijk eerst naar een aantrekkelijke rente. De rentes die banken op hun website hebben staan, kun je niet altijd goed met elkaar vergelijken. Het maakt namelijk uit of de rente per maand, kwartaal of per jaar wordt uitbetaald.
Voorbeeld
De rente die de LeasePlan Bank op zijn website presenteert, is (nominaal) op jaarbasis. Doordat deze bank de rente maandelijks uitkeert en die rente in de maanden daarna ook weer rente oplevert, komt de effectieve rente op jaarbasis (iets) hoger uit.
Tip: informeer naar de effectieve rente en in welke termijnen (maand, kwartaal, jaar) de rente wordt bijgeschreven.
Meer rente op deposito's
Geld dat je voor een bepaalde tijd niet nodig hebt, kun je voor een vooraf afgesproken rente en periode 'vastzetten' op een deposito. Vaak krijg je op een deposito meer rente dan op een vrij opneembare spaarrekening.
Tussenvorm
Er zijn ook producten die tussen een vrij opneembare spaarrekening en een deposito inzitten. Zo koppelt de CombiSpaarrekening van de DHB Bank een variabele rente aan een aankondigingstermijn van 33 tot en met 99 dagen. Als je geld wilt opnemen, moet je dat van tevoren bij de bank aankondigen. Daarbij geldt: hoe langer de aankondigingstermijn, hoe hoger de rente.
Nieuw & interessant
- 24 jun.
Review: ABN AMRO Schenken met Beheer Spaarrekening
In dit artikel lees je de belangrijkste aandachtspunten voor de ABN Amro Beheer spaarrekening en wat wij ervan vinden. - 12 jun.
Review: Bunq spaarrekening
De onlinebank Bunq staat met een spaarrente van 2,46% hoog in de lijst van Nederlandse banken. Maar is het aantrekkelijk en veilig om hier een spaarrekening te openen? - 30 mei
Vervroegde opname van een deposito
Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname. - 14 sep.
Review: Rabobank TijdslotSparen
Rabobank heeft een nieuw product gelanceerd: Rabo TijdslotSparen. De bank adverteert met een variabele rente van 2,25%. Is dit aantrekkelijk en wat zijn de voorwaarden?