Operatie #schonekip tegen ESBL bacteriën op kipfilet

Kipfilet is nog steeds niet met een gerust hart te eten, zo blijkt uit een test van de Consumentenbond (CB). Op een enkele kip na werden op alle monsters ESBL-bacteriën aangetroffen. Biologische kipfilet vertoont wel veel minder van deze antibiotica resistente bacteriën. De Consumentenbond roept iedereen op te laten weten dat er veel steviger moet worden opgetreden tegen het antibiotica gebruik door een protest te twitteren met #schonekip.

Kipfilet van langzaam groeiende rassen, zoals gebruikt voor biologisch kippenvlees bevat slechts eenachtste tot eenvijfde van de ESBL-besmetting op kipfilet uit de intensieve kippenbedrijven. Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘hoewel het gebruik van antibiotica op industriekippen in 2011 voor het eerst terugliep, zitten kipfilets nog steeds onder de ESBL en andere poepbacteriën’. De intensieve kippenhouderij heeft het ESBL-probleem zelf veroorzaakt. De branche zet zo veel kippen in een kleine ruimte dat ziektekiemen zich razendsnel kunnen verspreiden. Daarom krijgen de kippen antibiotica maar in de loop van een paar generaties zijn de kiemen hier ongevoelig voor geworden. Voor gezonde mensen zijn de bacteriën niet gevaarlijk maar de ESBL-bacteriën kunnen er voor zorgen dat antibiotica niet aanslaat bij zieken.  

Bedreiging volksgezondheid

De Consumentenbond ziet ESBL-bacteriën als een van de grootste bedreigingen voor de veiligheid van ons voedsel. De afgelopen jaren heeft de CB dan ook vaak bij de verantwoordelijke bewindslieden en de Tweede Kamer aangedrongen op een doeltreffende aanpak van de oorzaak: het overmatige gebruik van antibiotica in de veeteelt. De overheid streeft naar halvering van het gebruik van antibiotica in de veeteelt ten opzichte van 2009. Dat is voor de Consumentenbond onvoldoende. 

Campylobacter

Voor het testoordeel van de kipfilets zijn behalve ESBL ook besmetting met de ziekteverwekker campylobacter, versheid en het dierenwelzijn meegeteld. Op versheid en dierenwelzijn gooit de biologische kipfilet hoge ogen. In totaal bevatte zo’n 60% van de door de Consumentenbond gekochte kipfiletverpakkingen campylobacter. Het onderzoek is gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. 

Lees alles over ESBL op:

Twitter mee: #schonekip

Deel bericht via:
Print
  • 55

    55 personen vinden dit leuk!

  • 29

    29 personen vinden dit niet leuk!

Alle reacties (50)

  • Omdat we niet elke dag veilig vlees kunnen betalen, eten wij nog maar 1 x per 14 dagen bio vlees en 1x per week vis. Deze voedingswijze blijkt goed te zijn voor mijn gewicht en schijnt ook nog beter voor mijn bloeddruk te zijn. Oh ja, ben veel creatiever in de keuken en we eten elke dag super lekker. Reageer op deze reactie
  • Rick Hoi. goed stuk. J. Kraaijenzang, dat u ziek bent geworden heeft u te danken aan foute dierenartsen en kippenmesters die onder het juk van de rabo bank leven. De dierenartsen verdienen "goud geld"door de zwaarste antibiotaca preventief aan vlees mesters te leveren. Deze zware antibiotica ligt in ziekenhuizen in een afgesloten kluis. Als alle antibiotica niet helpt , wordt dit middel pas gebruikt. U denkt, dat u in het ziekenhuis besmet bent met het ESBL. Die kans is gering. U heeft de besmetting al eerder opgelopen. Misschien wel via een supermarkt kar. Grijp het staal vast, niet het kunststof. Daar beklijft het virus beter. U lag in het ziekenhuis i.v.m. een operatie. Uw natuurlijk afweer systeem komt dan in actie. Het ESBL vindt dat natuurlijk afweersysteem "lekker" en tast dat aan. Zeg, vreet het op. Blijft u gezond, dan merkt u niets van de besmetting. Over tien jaar zijn we weer bij af. Geen enkel antibiotica werkt dan meer. De ESBL is resistent.Groet, Henk. Reageer op deze reactie
  • Tjonge jonge, wat denk je nou zelf? Dat dit andere kippen zijn? Reageer op deze reactie
  • Eigen kip is goud waard. Per persoon 1 loslopende kip in de tuin, levert genoeg eieren in ruil voor oud brood en etensresten, aangevuld met slakken en regenwormen die ze zelf met plezier vangt. Wil je vlees eten, dan laat je elk jaar een paar eieren uitbroeden die door moederkip gratis worden verzorgd en tot smakelijke kippetjes worden opgefokt, terwijl ze uit eeigen vrije wil je tuintje schoffelen. Geen salmonella eieren, Geen onuitroeibare bacterie in je vlees. Geen antibiotica en groeihormonen. Eerlijk voedsel voedsel komt uit eigen tuin. Reageer op deze reactie
  • Graag steun ik de actie tegen antibiotica en de bio-industrie. Jammer dat de actie alleen voor de twitterende bevolkingsgroep is. Ik ben echter geen twitteraar (en wens dit ook niet te worden) Nu maar hopen dat mijn stem hierdoor niet verloren gaat. Want zoals we nu met dieren en voeding omgaan, heeft geen (rooskleurige) toekomst. Reageer op deze reactie
  • Zo lang de lobby partij het CDA, bestaat, zo lang blijft de bio-industrie gehandhaaft. Dat het wel fout moet gaan is duidelijk als je je bedenkt dat een van de kleinste landjes ter wereld, een van s'werelds grootste vleesexporteur is. Gevolg de ene ziekte na de andere breekt hier uit. Hopelijk zien de afnemers in dat Nederlands vlees gevaarlijk en ziekmakend is. Het gaat hier namelijk niet om de kwaliteit maar om de kwantiteit. Ook juist stemmen en het CDA links laten liggen kan hoop geven. Jammer genoeg is het kleine beetje platteland al goed verpest, door landschapvervuilende megastallen en zwaar overbemeste weilanden, dat door sommige onder ons als natuur wordt aangeduidt. Hoe diep zijn we gezonken!? Reageer op deze reactie
  • welk leed dan?altijd op tijd uitgebalanceerd eten en drinken Reageer op deze reactie
  • Het was te verwachten...Zelf eet ik bijna alles biologisch, eigen groentetuin, soms zelfs eigen kippen...maar niet iedereen heeft die mogelijkheden en een biologische kipfilet van 250 gram kost rond de 4-5 euro. Dat kan niet iedereen betalen, dus wordt er nog veel "goedkoop" kippenvlees verkocht, waardoor het voor de biologische boer niet rendabel is, en er nog steeds grote stallen blijven bestaan waar op een zo goedkoop mogelijke manier kippen worden gefokt....en dit zijn de gevolgen.. En dit geldt niet alleen voor kipvlees, maar eigenlijk voor alles wat biologisch is. Als je een gezin hebt met 3 kinderen, en je bent alleenstaande moeder, dan kun je dat niet betalen, en ben je wel aangewezen op de soms "mindere" producten. Als nu iedereen eens 3 weken geen kipvlees zou kopen, misschien dat de boodschap dan aankomt? Reageer op deze reactie
  • Ga zelf een cursus volgen; het is enigszins, verwend en ergens uit opmaken en niet Ferwend, enigzins en ophalen. Reageer op deze reactie
  • Dit bericht is door de beheerder aangepast omdat het in strijd was met de voorwaarden en niet voldeed aan de basiseisen van de netiquette; denk voordat u een bericht plaatst na over hoe u het zelf zou vinden om in een dergelijke toon aangesproken te worden. Reageer op deze reactie
  • En welke keus hebben de levende voelende dieren in dit geheel? Juist: geen enkele EN DAT IS en blijft SCHANDALIG!!!!! Reageer op deze reactie
  • Even offtopic Ferwend kreng....gezien de inhoudt van uw reactie, haal ik daarop uit dat uw IQ niet zodanig hoog is dat u enigzins begrijpt waar dit Verhaal over gaat, blijkbaar bent u te druk bezig met het bekijken van het oh zo groene gras van de buren... Overigens lijkt mij het buitengewoon zonde u van duur Vlees te voorzien, aangezien u nogal weinig Voedsel verdraagt... Een beter leven begint bij uzelf, dus hand in eigen boezem, pak een studie op, leer nederlands, zoek een baan en Verdubbel uw maandinkomen.... met Vriendelijke groet, Anne Reageer op deze reactie
  • Ik vraag me af wat er met het bacterie gebeurt als je de kip invriest. Reageer op deze reactie
  • Ik vraag me af,wat er met het bacterie gebeurt als je de kip invriest. Reageer op deze reactie
  • ik ben besmet geweest met de bactirie esbl na een operatie aan me voet opgelopen in het ziekenhuis acht maanden op bed gelegen van 29 okt 2009 tot 6 juni 2010 ik heb nog nooit kip gegeten het is geen pretje alles in huis moest steriel zijn niemand mocht op bezoek komen zelfs geen verpleegster twee keer per week naar het ziekenhuis om mijnwond te behandelen geluk gehad dat ik nog leef als bacterie in me bloed was gekomen had ik het echt niet naverteld Reageer op deze reactie
  • Vandaag staat in Het Nieuwsblad dat 99% van de kipfilets in supermarkten besmet is met bacteriën. In België is dat niet anders. Vegetarisch eten en dieren met respect behandelen is de enige oplossing. Geld verdienen en tegelijk de natuur respecteren, moet kunnen, anders is er geen toekomst. V. Reageer op deze reactie
  • Wat denk je wat daar in zit, Saskia? Om maar niet te spreken over het afschuwelijke leed wat die arme dieren moeten ondergaan? Reageer op deze reactie
  • Eet smakelijk..de natuur slaat keihard terug. Dieren zijn geen dingen of produkten. Eet vega of biologisch maar stop met deze waanzin! Reageer op deze reactie
  • werk jij bij liddl of ben jij een kip? Reageer op deze reactie
  • Niets mis met een stukje vlees op zijn tijd. Het probleem is echter dat de overheid vee en vleesproducten als export middel is gaan gebruiken. Om de productie zo goedkoop mogelijk te houden werden hiervoor mega stallen en fokkerijen gecreëerd. Doordat het vee onder erbarmelijke omstandigheden opeengepakt zat, braken ziektes uit. Dit werd tegengegaan door overdadig preventief antibiotica gebruik in het drinkwater en het voer. Verder leeft dit vee voornamelijk op krachtvoer dat voornamelijk uit Zuid-Amerika komt en hoofdzakelijk bestaat uit soja en mais producten. De soja alleen al bestaat voor 90% uit GMO's (Genetisch Gemodificeerde rotzooi waarin (en dit is voor velen totaal onbekend) vaak al antibiotica resistentie in is verwerkt om de GMO's te kunnen identificeren).al met al...Als je echt een lekker gezond stukje vlees wilt, dan zal deze mega stallen waanzin moeten stoppen. Terug naar de lokale boerderijtjes met vee dat de weilanden afgraast en natuurlijke gewassen consumeert! Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Voeg bestanden of filmpje toe

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website