Helft broodjes döner kebab vol bacteriën

Mensen met een verminderde weerstand, 65-plussers en zwangeren kunnen maar beter geen broodje döner kebab eten. Dat concludeert de Consumentenbond na onderzoek van 49 broodjes döner kebab. Meer dan de helft van de gekochte broodjes zat onder de bacteriën en op 5 broodjes werd de zogenaamde 'poepbacterie' aangetroffen. De resultaten van het onderzoek staan in de Consumentengids van november.

visual-contentpagina-groot(5)fig-met-stopbordDe Consumentenbond kocht anoniem broodjes döner kebab bij 10 willekeurige verkooppunten in Groningen, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Breda. De 49 onderzochte broodjes bevatten geen beruchte ziekmakers als salmonella en campylobacter, maar de bacteriën die wel werden aangetroffen, kunnen wel de voedselveiligheid voor mensen met een verminderde weerstand schaden. Een hoge hoeveelheid bacteriën duidt erop dat het eten te warm of te lang bewaard is of dat er niet hygiënisch wordt gewerkt.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Dit onderzoek laat wederom zien hoe belangrijk het is dat consumenten weten hoe het gesteld is met de hygiëne in de horeca. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) maakt binnenkort de gegevens van de hygiëne-inspecties openbaar, iets waar de Consumentenbond zich al jaren voor inzet. Maar de gegevens dreigen onbetrouwbaar te worden, omdat restaurants zelf vragenlijsten mogen invullen over de hygiëne in hun zaak. Zo krijg je natuurlijk 'slagers die hun eigen vlees keuren'!'

Kijkje in de keuken

De Consumentenbond vindt dat consumenten het recht hebben om te weten welke horecagelegenheden hygiënisch werken, maar maakt zich zorgen om de precieze uitwerking van de openbaarmaking door de NVWA. Op www.consumentenbond.nl/kijkjeindekeuken (vragenlijst) kunnen consumenten aangeven wat zij daarbij belangrijk vinden. Mogen restaurants zelf een verklaring afgeven over hun hygiëne? Hoe willen consumenten geïnformeerd worden over de hygiëne, via een website en/of op de deur? De uitkomsten hiervan zal de Consumentenbond gebruiken in gesprekken over de openbaarmaking met de NVWA, het ministerie van VWS en Tweede Kamerleden.

Actiesite: www.consumentenbond.nl/kijkjeindekeuken

Lees ook:

Ziek horecapersoneel risico voor consumenten
Hygiëne restaurants openbaar

 

Deel bericht via:
Print
  • 66

    66 personen vinden dit leuk!

  • 32

    32 personen vinden dit niet leuk!

Alle reacties (41)

  • Zal ik doen Reageer op deze reactie
  • Ik zou graag zien dat de test, na bijna een jaar, opnieuw wordt gedaan. Het valt mij op dat in Amsterdam-Nieuwwest döner- en aanverwante horecazaken geen gelegenheid voor publiek hebben om de handen te wassen voor en na het eten. Bestek krijg je ook meestal niet want dat eet niet fijn. Reageer op deze reactie
  • Mensen, geef elkaar nooit een hand. Er kunnen bacterien aan de hand van de ander zitten. Daar kan je ziek van worden. Het beste advies is daarom; Blijf binnen sluit alle ramen en deuren. Eet niets, drink niets. Ga in een plastic tent zitten en adem niet in om te voorkomen dat je schadelijke bacterien binnen krijgt. Reageer op deze reactie
  • Als men logisch nadenkt dan weet je natuurlijk dat in de meeste snackbars en restaurants wel wat is, wat niet klopt?!. Waarom wordt er niet uitgebreid onderzoek gedaan naar de Mac Donalds, Burger King? Is men bang onderzoek daar te doen? Heeft men wel gedacht dat er eigenaren zijn van doner zaken die het wel goed doen? Die er wel hard voor werken? Er zijn veel mensen die in zo'n zaak werken en hun gezin er van moeten onderhouden! Toevallig is doner kebab een succes en dan moeten zaken die dat verkopen maar dubbel hard aangepakt worden? Reageer op deze reactie
  • bull shit slaat nergens op het gaat bij mij om de smaak een jaah het is wel niet clean maar dat is ook bij een pizzeria en andere soort zaken Reageer op deze reactie
  • Ik kom uit duitsland en hier was ook zo een test maar veel uitgebreider, 50% van de doner was vol met bakterie, vaak e.coli (uit de darm). Dat hier zo vele mensen zo negatief reageeren is raar, zijn jullie allemal turks of eigenaar van een doner tent? In doner is heel vaak bedorven/minderwaardige vlees doorgemengd dat is een feit! Reageer op deze reactie
  • euhh.... mac donald hebben wel veel fouten gemaakt!! een van paar van mijn goede vrienden heeft voedsel vergif gehad door mac donald en toch nie klachten op cosumenten .. wel raar tegen over kebab!!! sominge fantsoenlijk restaurant heeft ook heel erg vies gedaan van bv niet handen gewassen en dan toch koken ??? ik heb alles mee gemaakt! waarom doel op kebab?? het is belachelijk hoor !! en niet eerlijk voor alle zaken! Reageer op deze reactie
  • Uhm... 5 x 10 = 50. Was de tiende döner boer in Utrecht soms lid van de consumentenbond? Reageer op deze reactie
  • het is een boycot van de doner. omdat het het meest gegeten vlees is van tegenwoordig. lekker onderzoek ben het met andere lezers eens dat dit meer schade doet geven dan voorkomt. mensen gaan niet meer bestellen en restaurants draaien verlies is dat wat ze willen in nederland . mac donald en snackbars zijn jaloers op en de consumenten bond erbij die onderzoek gedaan heeft vind het knap dat hij of zij alle zaken is langs gegaan want dan ben je nog wel heel lang bezig dus die onderzoek resultaten kloppen niet Reageer op deze reactie
  • We proberen hiermee duidelijk te maken dat er nog veel werk (door onder andere de NVWA) verzet moet worden om de hygiëne en voedselveiligheid in de Nederlandse horeca op het gewenste niveau te krijgen. Onder andere openheid en transparantie, maar ook duidelijke informatie voor consumenten zijn daarvoor volgens ons de beste middelen. Reageer op deze reactie
  • Dag Consumentenbond, U heeft 1 broodje getest op een willekeurige moment. Betekent dit dat het vlees besmet is? Het brood? De groente? De verpakking? Gaat U hercontrole doen? Reageer op deze reactie
  • Heel goed dat de consumentenbond dit soort steekproeven doet. Geeft een duidelijk signaal af naar de verkopers dat ze niet alles zo maar kunnen maken en een pluim voor de zaken die het wel goed doen (en dat mag ook wel eens gezegd worden). Graag meer van dit soort onderzoeken want aan de VWA heb je als consument helemaal niks. Aan de mensen die zitten te klagen over dit onderzoek zeg ik: eet smakelijk. Reageer op deze reactie
  • ik ben het met de meeste reactie s wel en niet eens,als oud horeca ondernemer is die net als andere horeca bedrijven gecontroleert worden ,het is vanzelfsprekend dat je altijd alert moet zijn op de hygiene,en handen wassen naar wc gebruik ,als er iets mis gaat in je bedrijf moet je het niet afschuiven naar iemand anders waar het wel goed gaat . als je de hygiene regels toepast hoef je nergens bang voor te zijn Reageer op deze reactie
  • @shoarma boer & Indian Viking: Ik heb net ingelogd en het artikel bekeken. Weinig geheimzinnigs aan. Toevallig weet ik ook dat er bijna 500.000 consumentenbondleden met mij van deze informatie gebruik kunnen maken. Dat zijn meer mensen dan alle politieke partijen in Nederland bij elkaar leden hebben. Over achterhaald gesproken. Opinions are lijke ***holes: everyone has got one... Reageer op deze reactie
  • ik denk dat jullie hersens bacterie , als jullie beetje verstand hebben moeten jullie goed na denken toevallig elke jaar wat eest varken ziekte en daarna koe`en ziekte en daarna weer schaap, vogel griep en nu weer de poep bacterie . dat is toevallig elke jaar wat. Dat betekend er is hier vast wel iets achter omdat de doner product 90% komt uit Duitsland dat geld gaat naar buitenland toe en die willen het geld binnen houden. Doner is succes ze willen dat doner niet wereldwijd word en ze willen zo veel geld in het land te houden. Daarom gaat het over de doner bestaat als er doner 20 jaar al in Nederland is . heb je ooit gehoord dat iemand wegens doner dood of ziek is geworden. Als jullie zo denken dan kan je beter macdonalds vette hamburgers eten dan kan je net zo goed 200 kilo worden succes. Reageer op deze reactie
  • De Consumentenbond heeft af en toe een broodje aap verhaal nodig omdat ze anders in de vergetelheid geraken. Niemand heeft nog een abonnement op de Consumentenbond. Frappant dat de lijst niet openbaar wordt gemaakt, iedereen kan wel zomaar van alles roepen. Het is algemeen bekend dat de shoarma en doner in Beverwijk troep is, maar zaken als Meram, Konak, Mesut en Mehtap hebben hun naam hoog te houden en het eten is daar gewoon uitstekend. Waar zijn de onderzoeksresultaten van McDonald's, Burger King en Kentucky Fried Chicken. Nee, dat zijn mega ondernemingen en is de Consumentenbond dus bang voor gerechtelijke stappen. Dus mensen, blijf er gewoon eten en steun uw plaatselijke Turk! Reageer op deze reactie
  • @Menno: Kijk, de complottheorieën komen binnen. Het werd hoog tijd voor wat alu-hoedjes. Allemaal door de zogenaamde vliegtuigstrepen, maar in werkelijkheid.... Get a life, man. Reageer op deze reactie
  • MENSEN PAS OP. Dit is net als altijd weer een actie tegen de Turkse ondernemers. Wij Nederlanders denken nooit door waarom er opeens een onderwerp zoveel aandacht krijgt. De Donerzaken draaien de laatste jaren zo goed, er komen zoveel klanten om een lekker broodje doner te eten, dat grote bedrijven en machten, zoals Mc Donalds dit niet meer kunnen hebben, want zij krijgen minder klanten door de Turkse doner. Waarom wordt mc donalds of hollandse friettentjes, snackbars en andere hollandse horeca zaken niet gecontroleerd en een rapport daarvan gepresenteerd?(en dan vooral op alle sites en kranten net als bij de donerzaken)vergeet niet dat er altijd goedverkopende en goed lopende bedrijven van Turken of allochtonen worden aangepakt. Zoals Onur air, de vliegtuigmaatschappij die dagelijks met een volle vliegtuig mensen naar Turkije vervoerde. ook deze bedrijf werd "aangepakt" omdat KLM en andere bv's geen klanten meer richting Turkije kregen.Een boom die vruchten werpt, wordt al gestenigd ! Reageer op deze reactie
  • Arjan, er zijn ook 10 donerzaken per stad gedaan. allemaal 1 broodje. Toch wil ik wel dat openbaar worden gemaakt waar ik voortaan in Groningen mijn kebab moet eten. Hopelijk is het in de Hasret goed anders heb ik de kans dat ik de bacteriën van de poep van iemand anders heb zitten opeten. Reageer op deze reactie
  • Het is gekruid. Hierdoor neemt de houdbaarheid toe. Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Voeg bestanden of filmpje toe

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website