Diëten en Slim eten
Extra informatie

Afvallen met shakes en maaltijdvervangers

Afvallen met shakes  

ShakeEr zijn vele sites die wonderen beloven wanneer het gaat om afvallen met shakes of maaltijdvervangers. Vele kilo's in enkele weken kwijt, zonder moeite en nog gezond ook. Niet gewoon eten, maar speciale shakes drinken, kan helpen bij het afvallen. Maar let wel op dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Lees hieronder wat je kunt verwachten van afvallen met shakes of maaltijdvervangers.

Hoe werkt afvallen met shakes?

Shakes worden meestal gebruikt als maaltijdvervanger. In plaats van ontbijt, lunch en avondeten neem je een shake, soep of reep. Hoeveel maaltijden vervangen worden is afhankelijk van het programma. Bij sommige programma's zijn dit er één of twee, bij andere zijn dit er drie. Ook voor tussendoortjes kan vaak gekozen worden uit verschillende producten.

Shakes bevatten doorgaans veel minder energie dan de maaltijd. Hierdoor vermindert de totale energie-inname over de dag en verlies je gewicht. Hoeveel gewicht eraf gaat is afhankelijk van de hoeveelheid shakes op een dag én wat daarnaast nog gegeten wordt.

Eiwitten

Vele diëten raden aan om meer eiwitten te eten. Eiwitten zijn moeilijker te verteren en geven langer een verzadigd gevoel. Dit is ook het idee achter de eiwitrijke shakes (of proteïne shakes). Vele sites claimen dan ook dat het afvallen met shakes helemaal niet moeilijk is en dat je totaal geen hongergevoel ervaart. Heb je genoeg gegeten dan voel je je verzadigd. Hoeveel je eet, kauwen, het uitrekken van je maag zijn allemaal factoren de bijdragen aan een verzadigd gevoel. Na het drinken van een shake kan je snel weer een leeg gevoel hebben. Dit kan leiden tot tussendoor snacken

Een andere, vaak gehoorde bewering, is dat eiwitrijke shakes helpen om de spieren op te bouwen en dat er geen spieren verloren gaan tijdens het afvallen. Spieren bestaan voornamelijk uit eiwitten, maar ze zullen alleen groeien wanneer je ze traint. 

De voor en nadelen van afvallen met shakes:

Voordelen van afvallen met shakes

  • De shakes en andere maaltijdvervangers bevatten over het algemeen erg weinig energie. Hierdoor is de kans er groot dat je gewicht verliest.
  • Het zijn vaak afgepaste porties, waardoor je makkelijk aan de hoeveelheden houdt en de kans dat je teveel van de shakes eet klein is.
  • Shakes smaken vaak zoet en worden daarom als lekker ervaren.
  • Over het algemeen zijn de shakes makkelijk te bereiden en hoeven ze alleen maar opgelost te worden in vloeistof (water, yoghurt of melk).

Nadelen van afvallen met shakes

  • Stop je met de shakes en ga je terug naar je eigen voedingspatroon, dan is de kans groot dat je weer aankomt. Het is ook belangrijk om je eigen voedingsgewoontes aan te pakken.
  • Eet je vaak met andere, dan is het soms moeilijk in te passen. Helemaal als er van je verwacht word voor anderen te koken.
  • Als de zoete smaak je niet bevalt is het moeilijk om andere smaken te kiezen
  • Shakes zijn geen volwaardige voeding. Wat er niet aan toegevoegd is, zit er niet in. Kijk dus goed op de verpakking wat er allemaal inzit.
  • Het kopen van de producten kan best prijzig zijn, zeker als er een afslankprogramma aan koppelt wordt.

Extra vitaminen en mineralen?

Aan de meeste shakes en maaltijdvervangers worden extra vitaminen en mineralen toegevoegd. Toch wordt vaak geadviseerd om voedingssupplementen te slikken. Het is belangrijk om op de verpakking te kijken welke vitaminen en mineralen er in de shakes aanwezig zijn. Ook is het goed om in de gaten te houden of je voldoende groente en fruit eet naast de shakes.

Bij een gezonde gebalanceerde voeding is het vaak niet nodig om extra vitaminen en mineralen te slikken, ook niet tijdens het afvallen. Voor sommige groepen is er een uitzondering.  Log in of maak gratis kennis om te kijken of je extra vitamines of mineralen nodig hebt.

Lees meer over afvallen in een week.

Deel bericht via: