Diëten en Slim eten
Extra informatie

Afvallen: 20 tips

Afvallen met behulp van een dieet is mogelijk, maar je kunt ook afvallen met kleine aanpassingen in je levensstijl. Een maand alle vette tussendoortjes laten staan is soms net zo effectief als een streng dieet.

Tip 1: Kies wat je eet

Afvallen begint bij bewust worden van wat je eet. Houd dit eens bij in een voedingsdagboek. Misschien is het meer of juist minder dan je verwacht. Pas als je een goed inzicht hebt in wat je eet en drinkt, kun je kiezen wat je wilt veranderen.

Dit komt vaak neer op minder of caloriearmer eten. Hiermee bedoelen we natuurlijk niet minder gezonde producten, maar juist minder vette en suikerrijke happen.

Vind je het ingewikkeld om in de supermarkt de juiste, gezonde producten te kiezen? Lees meer over voeding.

Tip 2: Eet regelmatig

Als je regelmatig om de vier of vijf uur aan een gedekte tafel gaat zitten, went je stofwisseling aan deze regelmaat en kun je ooit je horloge gelijk zetten op het gevoel van honger.

Mocht je echt trek hebben tussendoor, dan is fruit een goede oplossing. Wil je graag weten hoeveel energie een tussendoortje bevat? Kijk dan op de Caloriechecker van het Voedingscentrum.

Tip 3: Bewegen!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: alleen je voedingspatroon aanpassen is niet genoeg. Bewegen hoort er ook bij. Je hoeft je niet gelijk helemaal in het zweet te werken. Onderzoek laat steeds vaker zien dat de hele dag door zo veel mogelijk bewegen ook gezond is. Dus pak niet altijd de telefoon, maar loop eens gezellig langs bij je collega.

Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen geeft nog meer tips om de dag actief door te komen.

Wil je beginnen met sporten? Bouw het rustig op. Ben je klaar voor het echte werk, vraag je huisarts dan om advies.

Tip 4: Zonder honger

Vaak honger tussen de maaltijden? Eet dan bij elke maaltijd voldoende eiwitten. Eiwitten blijven langer in de maag dan koolhydraten. Hierdoor heb je ook langer een vol gevoel.

Tip 5: Kies voor gezond

Sommige diëten hebben de meest bizarre regels. Bijvoorbeeld dat je bijna niets mag eten (crashdieet) of geen groente of fruit mag eten. Dat is nooit gezond. Bepaalde voedingsstoffen hebben we elke dag nodig en moeten dus altijd in de voeding zitten. Heb je een dieet dat zich houdt aan de richtlijnen goede voeding, dan zit je wel goed.

Tip 6: Drink genoeg

Let er op dat je genoeg drinkt: minimaal 1,5 liter water per dag. Aan drinken wordt niet in elk dieet evenveel aandacht besteed. Neem een flesje water mee in je tas, zodat je hier elke keer een slok uit kan nemen.

Bron- of mineraalwater drinken is echt niet nodig. Het is een stuk duurder en er zitten evenveel gezonde stofjes in als in kraanwater.

Tip 7: Wees matig met alcohol

Veel diëten raden alcoholgebruik af, maar een glaasje wijn of een biertje op zijn tijd kan natuurlijk  wel. Let er wel op dat er in alcohol ook calorieën zitten, zeker in zoete likeur. Bovendien neemt alcohol de remming weg, waardoor je meer kan gaan eten dan de bedoeling was. Wees dus matig met alcohol.

Tip 8: Eet met aandacht

Je lichaam geeft een signaal als je genoeg gegeten hebt. Je zit dan vol. Eet je te snel, dan kan je dit signaal missen. Je eet dan meer dan nodig. Ook eten voor de tv is geen goed idee. De afleiding zorgt ervoor dat je niet weet of je al genoeg hebt gegeten.

Kleine hapjes nemen en goed kauwen kan helpen om rustiger en minder te eten. Nog een voordeel: kleine hapjes vergroten de smaaksensatie.

Tip 9: Gun jezelf wat lekkers

Op verjaardagen en feestjes staan er altijd lekkere dingen op tafel. Het is ook niet erg om hier van te genieten. Van alleen maar nee zeggen word je ook niet gelukkig.

Zoek de balans. Als je de ene dag wat meer gegeten hebt, dan kun je de volgende dag met wat minder af. Honger jezelf niet uit voor je naar een feestje gaat, de kans is dan juist groot dat je de controle helemaal verliest en extra veel gaat eten.

Tip 10: Doe geen boodschappen op een lege maag

Ga je hongerig de supermarkt in, dan is de kans groot dat je zwicht voor al dat lekkers. Eet dus voor je naar de winkel gaat. Onderzoek laat zien dat we meer calorieën in ons winkelmandje leggen wanneer we honger hebben.

Tip 11: Cruesli?Muesli!

Krokante muesli, in de volksmond vaak cruesli genoemd, bevat veel suiker en/of honing. In muesli zit dit niet, mits je voor de neutrale varianten gaat. Gedroogd fruit en chocolade bevatten ook veel suiker.

Tip 12: Meergranen? Volkoren!

Meergranen klinkt gezonder dan volkoren, maar is het niet altijd. Vaak is meergranenbrood grotendeels gemaakt van tarwebloem, net als witbrood. Dat het brood bruin is, komt doordat fabrikanten er gebrande mout aan toevoegen. Let op of er volkorenmeel in het brood zit, of kies voor volkorenbrood.

Tip 13: Oploscappuccino? Verse koffie met melk!

Meer dan de helft van de zakjes instantcappuccino bestaat vaak uit suiker. In een portie oploscappuchino kan maar liefst tot 4 gram suiker zitten, dat is in een verse cappuccino stukken minder.

Tip 14: Gebonden soep? Heldere soep!

Gebonden soepen worden vaak gemaakt van een roux. Een combinatie van (room)boter en bloem. Daardoor bevatten gebonden soepen vaak veel meer vet dan heldere soepen. Wel zijn allebei de soorten soep uit de supermarkt vaak een zoutbommetje. Bij zelf maken heb je dat in de hand.

Tip 15: Harde kaas? Zachte kaas!

In harde kaas zit minder water waardoor het vetpercentage hoger is dan in zachte kaas. Een belegen Goudse kaas kan wel tot 48% vet bevatten, in brie of gorgonzola is dat ongeveer de helft.

Tip 16: Kant-en-kare kruidenmix? Zelf kruidenmix maken

In kant en klare kruidenmixen voor bijvoorbeeld gehakt, kip en vis zit erg veel zout. Dat bleek uit onze test. Je kunt heel makkelijk zelf kruidenmixen maken.

Tip 17: Witte rijst? Zilvervliesrijst!

Witte rijst verzadigt veel minder dan zilvervliesrijst. Ook zitten er veel minder vezels en vitamines in witte rijst dan in zilvervliesrijst.

Tip 18: Witte saus? Rode saus!

Kant-en-klare witte sauzen bevatten vaak veel vet. In rode saus ligt het vetpercentage een stuk lager: die zijn gemaakt van ingedikte tomatenpuree. Let wel op het suikergehalte.

Tip 19: Sinaassappelsap? Tomentensap!

Aan sinaasappelsap kleeft een gezond imago. Er zit inderdaad veel vitamine C in sinaasappelsap, maar ook flink veel suiker. Kies je tomatensap in plaats van sinaasappelsap, dan krijg je evenveel vitamines maar een derde minder suiker binnen.

Tip 20: Fruithagel? Vers fruit!

Fruithagel is niet veel meer dan suiker met een kleurtje en smaak. Echt fruit op brood is beter, daar zit weliswaar ook suiker in, maar het bevat daarnaast ook vitamines, mineralen en vezels. Bovendien vult het beter.

Deel bericht via: