E-nummers

Alles over E-nummers

Wat zijn E-nummers en wat doen ze? Die vragen krijgen een antwoord. Daarnaast een overzicht van E-nummers, informatie over de schadelijkheid van E-nummers en inzicht in hoeveel je binnen krijgt. Met speciale aandacht voor aspartaam.

 1. Wat zijn E-nummers

  Wie etiketten leest, slaat soms de schrik om het hart. E-nummers zijn door de Europese Unie toegelaten hulpstoffen in ons voedsel. Ze zijn minder eng dan ze misschien klinken: het gaat vaak om stoffen die ook van nature in voedsel zitten.

  Wat zijn E-nummers
 2. Categorieën E-nummers

  De vele E-nummers die in onze voeding bestaan, zijn in te delen in zo'n 11 categorieën. Zo bestaan er meelverbeteraars, kleurstoffen, zoetstoffen en conserveermiddelen.

  Categorieën E-nummers
 3. Zijn E-nummers schadelijk?

  Zijn E-nummers schadelijk voor je gezondheid of worden kinderen er druk van? Lees hier de fabels en feiten over E-nummers.

  Zijn E-nummers schadelijk?
 4. Te veel E-nummers binnenkrijgen kan (bijna) niet

  Heb je een normaal voedingspatroon, dan krijg je niet gauw te veel E-nummers binnen. Alleen wie veel dieetproducten (met zoetstoffen) of kant- en klaarproducten (met smaakversterkers) eet, krijgt waarschijnlijk bovengemiddeld veel E-nummers binnen. Maar ook dan zijn de risico's nog minimaal.

  E-nummers: wat is te veel?
 5. Is aspartaam schadelijk?

  Aspartaam is de meest controversiële zoetstof. Af en toe duiken er (zeer omstreden!) studies op die lijken aan te tonen dat aspartaam de kans op kanker of andere ziektes vergroot. Maar volgens de gevestigde wetenschappelijke visie is aspartaam gewoon veilig.

  Onderzoek naar kanker en aspartaam

Achtergrondinformatie over E-nummers

Meest recente vragen over E-nummers

Meer vragen en antwoorden

Tests

Het Keuzedieet Kookboek + Het Keuzedieet

Afvallen? Een eitje met deze boeken!

Het Kookplan

12 afwisselende weekmenu's

Wijzer over geheugen

Duidelijkheid over het geheugen en dementie.