Extra informatie

Frituren zonder olie of vet

We zouden nóg meer genieten van frieten en snacks als ze niet zo vet zouden zijn. Fabrikanten zijn dan ook ijverig op zoek naar manieren om friet en snacks met zo min mogelijk vet klaar te kunnen maken. Frituren zonder olie of vet, kan dat?

Princess Eco Shower

Frituren zonder olie of vet: Princess probeerde het met de Eco Shower in elk geval met mínder vet. Doordat de Eco Shower het frituurvet over de frieten heen sproeide in plaats van de frieten in vet te laten 'baden' zouden frieten minder vet worden, was de theorie. Helaas was het bakresultaat van deze gedouchte frieten niet om over naar huis te schrijven. Lees meer over de Eco Shower.

Tefal Actifry

Tefal gooide het vervolgens over een heel andere boeg. In plaats van een friteuse kwam Tefal met de Actifry: een 'multicooker' die met hetelucht en slechts een lepel olie frieten en andere etenswaren klaarmaakt. De Consumentenbond testte de Tefal Actifry. De frieten waren niet zo lekker knapperig als gefrituurde frieten, maar in elk geval een stuk minder vet. Bovendien blijkt de Actifry een stuk makkelijker schoon te maken dan een friteuse, geeft veel minder geurtjes en maakt nauwelijks geluid. Een nadeel: gepaneerde snacks zoals kroketten kun je er niet mee klaarmaken. 

Philips Airfryer

Niet zo lang daarna lanceerde Philips de Airfryer om te frituren zonder vet. De Philips Airfryer is een apparaat dat zonder vet met hetelucht friet en allerlei snacks kan klaarmaken. De Consumentenbond testte de Philips Airfryer. De frieten uit de Airfryer waren inderdaad een stuk minder vet dan gefrituurde frieten, en ook qua smaak scoren ze goed.

Snacks voor in de Philips Airfryer

Diepvriessnacksmaker Mora heeft blijkbaar ook de Airfryer ontdekt, want op een aantal van zijn snacks, zoals de rundvleeskroketten, frikandellen en kipburgers staat met een apart Airfryer-symbool aangegeven dat ze ook in de Airfryer kunnen worden klaargemaakt. We hebben onder andere de kroketten en de frikandellen even geprobeerd. De kroketten werden wel knapperig en door en door heet in de Airfryer, maar op een of andere manier waren ze wel merkbaar anders dan gefrituurde kroketten. De frikandellen waren wat bleekjes en rimpelig, maar de smaak leek niet negatief beïnvloed door de Airfryer-bereidingswijze. Houd er rekening mee dat er maar vier kroketten en frikandellen tegelijk in de Airfryer mogen.

De Mora-snacks zijn niet geschikt voor de Tefal Actifry of Princess Fat Free Fryer.

Princess Fat Free Fryer

De Princess Fat Free Fryer is een apparaat waarmee je zonder vet frites, snacks, groenten en zelfs vers vlees kunt klaarmaken. De etenswaren gaan in een cilindervormige korf, die langs een hitte-element draait. Het lijkt daardoor een beetje op een mini-versie van een professionele kippengrill. Helaas kan er maar maximaal 300 gram friet in de korf, waardoor een flinke portie klaarmaken lang duurt. De smaak van de frieten werd door een smaakpanel minder goed beoordeeld dan de hete lucht systemen van Philips en Tefal, maar ook dan friet uit een friteuse of oven. Lees meer over de Princess Fat Free Fryer.

Lees meer tips voor gezond frituren.

 

Deel bericht via:

Doe mee

Kun jij helpen?
een ronde frituurpan van 4 liter inhoud welk merk heeft dit ?
heer K.O.O.S. ten Wolde,
Stel een vraag
Laatste review
Philips Airfryer HD9230
Cora Sopacua
86.6666666666667 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!