Extra informatie

Gezond frituren

Frituren hoeft niet ongezond te zijn. Als je het maar slim doet. Dus met het juiste frituurvet. En zonder acrylamide. Tips voor gezond frituren:

Gezond frituren in olie of vloeibaar frituurvet

  • Frituur in olie of vloeibaar frituurvet. Olie en vloeibaar frituurvet bevat weinig verzadigde vetten en is daarom gezonder dan vast vet.
  • Hoe verser het vet, des te beter. Vervang frituurvet in elk geval na zo'n vijf tot zeven keer gebruik, of als het behoorlijk ruikt, stroperig is, gaat walmen of gaat schuimen.
  • Frituurvet gaat langer mee en blijft langer lekker als u het na elk gebruik zeeft.
  • Vul gebruikt frituurvet niet aan met nieuw frituurvet, maar ververs het in zijn geheel.

Uit welk apparaat komt de vetste friet? Wij testten het vetgehalte van verse friet en diepvriesfriet uit de Tefal Actifry, de Philips Airfryer en een gewone friteuse. Welke friet is het minst vet? Bekijk het testresultaat.

Veilig frituren

  • Plaats de friteuse achter op het aanrecht om omstoten te voorkomen.
  • Vul de friteuse tot het maatstreepje of maximaal tot de helft met frituurvet.
  • Schakel de friteuse pas in na het vullen met frituurvet.

Gezond frituren bij de juiste temperatuur

friteuse_2.gifGezond frituren doe je bij een temperatuur tussen de 150 en 180 °C. Als de temperatuur van het frituurvet te laag is, nemen producten namelijk meer vet op en bestaat de kans dat het eten niet gaar is. Bak ook niet te heet, want dan verbrandt de buitenkant, terwijl de binnenkant niet gaar of nog bevroren is.

Uit de friteusetest blijkt overigens dat de daadwerkelijke temperatuur van het frituurvet bij veel friteuses lager is dan de ingestelde temperatuur.

Gezond frituren: pas op met acrylamide

friteuses_dossierBij zetmeelrijke producten zoals aardappelen, graanproducten en deegwaren (dus ook bij gepaneerde producten zoals kroketten en bitterballen, en alle snacks 'in een jasje' zoals loempia's en vlammetjes) ontstaat bij het bruin worden de stof acrylamide. Deze stof is kankerverwekkend bij dieren en daarom waarschijnlijk ook bij mensen. Daarom adviseren voedingskundigen om matig te zijn met gebakken en gefrituurde aardappel- en graanproducten. Gezond frituren betekent: laat frieten, gepaneerde snacks en snacks 'in een jasje' daarom niet te bruin worden en verhit het frituurvet niet tot boven de 180 °C. 

Wij testten de hoeveelheid acrylamide in verse friet en diepvriesfriet uit een gewone friteuse, de Tefal Actifry en de Philips Airfryer. Uit welk apparaat komt de friet met de minste acrylamide? Bekijk de testresultaten.

Niet teveel friet tegelijk

Wil je gezond frituren, frituur dan maximaal een portie van 200 gram per 2 liter frituurvet. Bij een grotere portie in een keer daalt de temperatuur te sterk, krijgt het eten geen krokant korstje meer en neemt het meer vet op omdat de friet langer moet bakken.

Diepvriesproducten niet ontdooien

Laat diepvriesproducten niet ontdooien voor het frituren. Maak de frieten zo droog mogelijk voor ze de friteuse ingaan: hoe meer vocht (ook ijs!), des te meer spatten.

Gefrituurde snacks laten uitlekken

Laat gefrituurde snacks even uitlekken in het mandje en leg ze vervolgens in een schaal of vergiet met keukenpapier. Hoe sneller op tafel, des te krokanter ze blijven.

Bronnen: Voedingscentrum en Voorlichtingsbureau margarine, vetten en oliën

Deel bericht via:

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
Air Wave fryer
Ronald

Wij hebben de airfryer al ruim 2 jaar en we bakken er meestal verse frietjes mee. Met 21 minuten staan ze al op tafel en...

Laatst gestelde vraag
Is het ook mogelijk om een filter te maken met het vermogen? Want vaak heeft het vermogen ook te maken met hoe snel de pan warm is en of het vet goed op temperatuur blijft.
heer R. de Gier
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
Inventum GF555
C Blansjaar
93.3333333333333 procent