Terug naar het overzicht 25-nov-2012

Philips Airfryer: eerste indruk

Philips Airfryer: review

Bekijk de video van de Philips Airfryer XL

De Philips Airfryer is gemakkelijk in het gebruik en smaakt volgens een consumentenpanel goed. Zelfs beter dan friet uit de friteuse.

Aan- en uitzetten

Philips_Airfryer_1Zowel de temperatuur als tijd stel je in met een schakelaar. Dit gaat goed, al kan de temperatuurregeling een beetje glad zijn als je vette handen hebt en is de tijdschakelaar een beetje stroef. Er zitten twee lampjes op het apparaat, maar er staat niet op de pan waar deze voor zijn. In de handleiding wordt uitgelegd dat het ene lampje het ‘aan’-lampje is en de andere het 'opwarm'-lampje.

Mand

De mand van de Airfryer 'klikt' in de pan. Er wordt een scheidingswandje bij de mand geleverd. Zo zou je eventueel snacks en frietjes tegelijk kunnen bereiden, al moet je hierbij natuurlijk wel rekening houden met verschillende bereidingstijden en -temperaturen. Niet alle combinaties zijn dus mogelijk. De mand kun je met behulp van de 'ontgrendel'-knop uit de pan halen. Zowel de pan als de mand kunnen in de vaatwasser.

Venster

Het bereidingsproces kun je niet in de gaten houden, want er is geen venster. Hiervoor moet je de mand uit het apparaat halen. Niet heel erg, want dit moet je toch doen om de boel even te schudden, zodat de snacks niet aan elkaar blijven plakken en het eenzijdig gaar wordt.

Schoonmaken

De Airfryer schoonmaken is een fluitje van een cent als je een vaatwasser hebt, want de pan en de mand kunnen er gewoon in. Het schoonmaken van de binnenkant van het apparaat is wat lastig door plekjes die makkelijk vuil vasthouden.

Lawaai

In vergelijking met een gewone friteuse maakt de Airfryer behoorlijk wat herrie. Dit is te wijten aan de hete lucht circulatie. Maar het geluid is wel aangenamer dan dat van de Actifry. 

Veiligheid

Op het gebied van elektrische veiligheid is de Airfryer in orde. De grepen voor het transport worden wel erg heet: 66 ºC bij een contactperiode van 60 seconden. Maar in de gebruiksaanwijzing staat dat het apparaat 30 minuten moet afkoelen voordat je het schoonmaakt of verplaatst.

Geur

Dan wordt er nog een claim gemaakt over de geur. Hoewel die minder is dan van een gewone friteuse kom je bedrogen uit als je denkt dat je vrijwel niets ruikt. De geur van gebakken patat is nog steeds goed te ruiken.

Snelheid

Philips_Airfryer_snack_frietHet opwarmen duurt net geen 5 minuten. Het bereiden van 700 gram diepvriespatat duurt daarna nog 16 minuten. Je bent dus 20 minuten bezig voor 700 gram. Een gewone friteuse is sneller, die heeft er de helft van de tijd voor nodig. De bereidingstijd van Tefals Actifry is bij dezelfde hoeveelheid 32 minuten. Princess Fat Free Fryer is met een portie van 700 gram aanzienlijk langer bezig, zo'n 70 minuten, omdat daar maar 300 gram per keer in kan.  

Handleiding

De handleiding van het apparaat is prima. Er wordt een handige Quickstart guide bij geleverd en een receptenboek met 30 recepten.

Smaak

Het expertpanel was bij onze eerste indruk in 2011 duidelijk: frietjes uit de Airfryer zijn niet lekker. De zelfgemaakte patatten waren volgens het expertpanel niet krokant,
smaakten naar rauwe aardappel en zagen er niet mooi uit. In 2012 hebben we friet uit de Airfryer opnieuw op smaak laten beoordelen; dit keer door een smaakpanel van 43 consumenten. Dit smaakpanel heeft de smaak van friet uit de Airfryer als beste beoordeeld, in vergelijking met Tefal Actifry, Princess Fat Free Fryer, friet uit de oven en uit de friteuse. Het smaakpanel vond het lekker krokant, maar van binnen iets te melig.

Snacks

We probeerden ook loempia's en kipsnacks te bereiden met de Airfryer. Dat ging op zich wel, maar ze bleven een beetje bleek en waren niet zo krokant.

Vetgehalte en acrylamidegehalte

Philips beweert ook dat de friet uit de Airfryer minder vet is. Dat klopt. Het vetgehalte van de patat gemaakt met de Airfyer is het laagst in vergelijking tot de Tefal actifry en een normale friteuse.  

Type

Vetgehalte

Acrylamidegehalte

Gewone frituur, zelfgemaakte frieten

8,46 %

806 +/- 250 µg/kg

Gewone frituur, diepvriesfrieten

15,03%

170 +/- 50 µg/kg

Airfryer Philips, zelfgemaakte frieten

3,09%

2025 +/- 600 µg/kg

Airfryer Philips, diepvriesfrieten

6,09%

55 +/- 17 µg/kg

Actifry SEB, zelfgemaakte frieten

3,28%

195 +/- 60 µg/kg

Actifry SEB, diepvriesfrieten

8,14%

198 +/- 60 µg/kg

Bij het acrylamide gehalte van patat gebakken in de Airfryer zien we een groot verschil tussen de diepvriespatat en de vers gemaakte in de Airfryer. Bij de diepvries scoort dit apparaat het laagste gehalte en dus het beste, maar bij de vers gemaakte patat is het acrylamidegehalte bij de Airfryer met afstand het hoogst.

Wat is acrylamide? Volgens het Voedingscentrum  is acrylamide in proefdieren kankerverwerwekkend. Het is nog niet duidelijk in hoeverre het kankerverwekkend is voor de mens. Over het algemeen krijg je minder acrylamide binnen door een gevarieerde voeding en door weinig chips, zoutjes en patat te eten.

Daarnaast moeten aardappelproducten en frites niet bruin, maar goudgeel worden gebakken om het acrylamidegehalte te beperken.

Aan de hand van deze testresultaten herziet Philips de handleiding van de Airfryer. Philips adviseert consumenten bij deze om verse friet eerst gedurende 30 minuten in water onder te dompelen en de baktemperatuur tot 180°C te beperken.  

Conclusie

De Philips Airfryer is over het algemeen een handig apparaat. Vergeleken met de friteuse maakt de Airfryer veruit de minst vette frietjes en zelfs zijn ze wat minder vet dan frieten uit de Tefal Actifry. Ook de smaak wordt goed beoordeeld door het smaakpanel van consumenten.

Philips_Airfryer_2Met de Philips Airfryer kun je frietjes en snacks bereiden vrijwel zonder olie. Volgens Philips is dit te danken aan de zogeheten 'Rapid Air Technologie': circulerende hete lucht en een grillelement.

Omdat bij het bakken alleen lucht wordt gebruikt, zouden er minder snel geurtjes ontstaan dan bij een gewone friteuse. Bovendien is de Airfryer ook veel gemakkelijker schoon te maken, omdat er geen olie wordt gebruikt en de verwijderbare lade en mand vaatwasbestendig zijn.

Met de temperatuurinstelling kun je het apparaat tot en met 200 ºC instellen en een timer regelt de bereidingstijd van maximaal een half uur. Met behulp van deze instellingen kun je naast frietjes ook snacks klaarmaken.

Krijgt de Airfryer frietjes echt mooi bruin en zijn deze ook lekker of verkoopt Philips nog gebakken lucht? Wij testten de Philips Airfryer door er zelfgemaakte patatjes en kant-en-klare diepvriesfriet mee te bakken: is het apparaat werkelijk handig in het gebruik? Bovendien lieten we de smaak vergelijken met frietjes gebakken in een gewone friteuse, de oven, de Actifry van Tefal en de Fat Free Fryer van Princess door een panel van 43 consumenten. Zij proefden blind en overlegden over hun oordeel. Welke friet is het lekkerst?

Bekijk de review

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (97)

 • @angela: Hebt u al op de website van de fabrikant gekeken? Daar zijn de meeste gebruiksaanwijzingen online beschikbaar. http://www.support.philips.com/support/sms_page.jsp?userLanguage=nl&userCountry=nl Reageer op deze reactie
 • Ik heb een vraagje ik heb de airflyer gekregen maar er zit geen gebruiksaanwijzing bij heeft iemand misschien die voor mijn? Alvast bedankt☺ Reageer op deze reactie
 • Goede ervaring met de Philips airfryer. Ik raad dikke frieten aan voor een heerlijk gelijkmatig resultaat. Knapperig, niet vet. Tijdens het bereiden het mandje volgens aanbeveling enkele malen voor gelijkmatig resultaat. Kip etc werkt ook goed. Resultaat met de mora producten geschikt voor airfryer zijn goed. Gewone kroketten blijven bleek. Reageer op deze reactie
 • Alleen geschikt voor friet de rest komt er bleek uit en is ook niet lekker dus alleen geschikt voor friet en voor de rest gewoon de frituurpan. conclusie=veels te duur. Reageer op deze reactie
 • dan geef hem maar aan mijn.ik zou er gelukkig mee zijn voor mijn te duur in aanschaf Reageer op deze reactie
 • We hebben hem een dag... Maar wauw wat een super apparaat. Aviko Kreukelfriet, super krokant. Koelverse Vlaamse friet van Albert Heijn... heerlijk. Kipnuggets van Lidl.. Niks mis mee en de kroketten en de bitterballen van Mora waren bruin krokant en heel. Ik kan niet wachten wat we er nog meer voor lekkers uit kunnen toveren, maar de eerste kennismaking was geweldig! Reageer op deze reactie
 • Het barst van de diepvrieszakken frites in de supermarkten. Wij hebben verschillende soorten frites in de air fryer getest. Gros van de frieten uit de air fryer is niet te eten, met name de huismerken. Brengt ons bij de top 5 beste frites voor de air fryer (mijn top 5 dan) ... 1) Just for Oven, McCain 2) Oven Frites AH 3) SuperCrunch Oven Frites Aviko 4) I love raspatat Aviko 5) SuperCrunch Franse Frites Aviko De frietjes van McCain vinden wij het lekkerste uit de air fryer, meteen ook de duurste. De frietjes komen goudbruin uit de air fryer en van binnen zijn ze lekker zacht. Geen smaalverschil met de ouderwetse frituurpan. Reageer op deze reactie
 • ik heb sinds een week of twee dit geweldig apparaat in mijn bezit,lekker hapjes erin gemaakt tot mijn verbazing krokant hmmm heb wel die van mora gekocht die geschikt zijn voor de airfryer,frietjes erin gemaakt gewone diepvries gaat perfeckt,en van morgen afbakbroodje met eitjes superrrrr,volgende x kippeboutjes ik laat me verrassen,ik raad de airfryer aan iedereen aan Reageer op deze reactie
 • Wij maken al ca. 1 jaar gebruik van de Air Fryer. Zij zeer tevreden. Wij gebruiken de koelverse frites van Aldi. 700 gram per verpakking. 16 minuten in de Air Fryer en je hebt perfecte frites! Tussentijds wel een paar keer omschudden. Ook de snacks van Mora die geschikt zijn voor de Air Fryer geven een heel goed resultaat. Wij zijn zeer blij met de Air Fryer. Reageer op deze reactie
 • Ik zou graag over willen stappen van een normale frituurpan naar een airfryer oa ivm de stank van d frietuurpan. Hoe is de stankoverlast van de airfryer? Reageer op deze reactie
 • Deze airfryer was voor ons een slechte aankoop. De baktijd is lang, porties zijn klein, het bakken stinkt enorm en patatten smaken heel slecht. Ik kies toch voor de frituurpan! Ik zou deze koop afraden! Reageer op deze reactie
 • KGA. je het kopen? Joh! Reageer op deze reactie
 • Beste H Ik ga ook de airfryer aanschaffen omdat mijn zoon ie al zeer geruime tijd gebruikt en die vertelde mij dat als je kroketten erin bakt je het best even met een kwastje wat olie de kroket insmeren ( wel wat minimaal ver) en dan zijn ze wat gekleurd. succes J.Klop Reageer op deze reactie
 • Wij hebben de airfryer al vanaf het begin dat 'ie er was...omdat ik toen in het test-consumenten-panel zat van Philips. We gebruiken m wekelijks en in onze omgeving hebben al veel mensen t ding aangeschaft...omdat onze frietjes zooooo lekker zijn! :) Sja, de baktijd is aanzienlijk langer, omdat het kleine porties zijn - maar met ons gezin maken we er gewoon een gezellig half uurtje aan tafel van! Eten allen in kleine porties, wil prima (we zijn met z'n vijfjes!).... Reageer op deze reactie
 • Deze airfryer is geweldig en op de verpakkingen van mora snacks staat ook de airfryer vermeld met de baktijden.als wij friet willen bakken kopen we altijd ovenfriet van het merk aviko.heerlijk. Gebruik wel altijd producten voor in de oven dan gaat het perfect in de airfryer.wij willen niet meer anders.geen vet meer Reageer op deze reactie
 • Gaat niet op als je gewoon diepvries frites gebruikt, die lekker bruin en krokant wordt. Reageer op deze reactie
 • Prima apparaat! Wij hebben nu ruim een jaar in huis en zijn zeer tevreden. Gebruiken wel altijd diepvries patat en die wordt lekker krokant en lichtbruin. De meeste producten van Mora (frikandel, kroket, bitterbal, loempia's, mexicano's) zijn geschikt voor de airfryer en komen er lekker bruin en krokant uit. Wij willen niet meer zonder! Reageer op deze reactie
 • Heb zelf de kleine van 1425 watt nu een jaar gebruiksvriendelijk en als de frietjes niet de juiste kleur hebben dan gewoon weer even in de fryer. Heb de frituurpan weg gedaan, die is veel te vet. Ook de frikandellen krijgen wel ietswat bleke kleur ,maar de smaak is goed. Reageer op deze reactie
 • Voor frietjes en vooral de dikkere Vlaamse friet perfect !! Maar voor kroketten komt er een bleek en uitgezakt product uit. Of moet ik iets bijzonders doen en Is hiervoor toch een geschikte oplossing? Frikandellen nog niet geprobeerd. groet, Huub Reageer op deze reactie
 • Wij hebben de Philips Airfryer al vanaf het begin dat hij op de markt kwam en zijn er heel erg tevreden over. Schrokken indertijd een beetje van het acrylamidegehalte verhaal van de consumentenbond, echter wanneer je beseft dat dit ook van toepassing kan zijn op "bakken in de ban" , frituren om naar niet te spreken van barbecueën maken we ons er niet erg druk om. Het enige dat wij wel doen is het apparaat na gebruik goed schoon maken. Eigenlijk vonden we de beoordeling van de consumentenbond ver onder de maat (onnodig negatief) want het is een fantastisch apparaat. Complimenten aan Philips! Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatste review
Tefal Actifry FZ 7000
T.J. Kemps-Kellenbach
83.3333333333333 procent
Laatst gestelde vraag
Ja, ik heb een vraag, waar kan ik melden dat ik onze, de afgelopen jaren, tot 2X toe verleende toestemming om de gegevens van mijn echtgenote en mijzelf op te nemen in het EPD in te trekken. Ik ben nu...
heer M.F. de Nooij
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste reactie op onze tests
peter

ik heb 6 maanden geleden de actifry familie gekocht de aw 9500 kan dat snacking mandje daar ook in gebruikt worden ????? peter

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!