Terug naar het overzicht 25-nov-2012

Philips Airfryer: eerste indruk

Philips Airfryer: review

Bekijk de video van de Philips Airfryer XL

De Philips Airfryer is gemakkelijk in het gebruik en smaakt volgens een consumentenpanel goed. Zelfs beter dan friet uit de friteuse.

Aan- en uitzetten

Philips_Airfryer_1Zowel de temperatuur als tijd stel je in met een schakelaar. Dit gaat goed, al kan de temperatuurregeling een beetje glad zijn als je vette handen hebt en is de tijdschakelaar een beetje stroef. Er zitten twee lampjes op het apparaat, maar er staat niet op de pan waar deze voor zijn. In de handleiding wordt uitgelegd dat het ene lampje het ‘aan’-lampje is en de andere het 'opwarm'-lampje.

Mand

De mand van de Airfryer 'klikt' in de pan. Er wordt een scheidingswandje bij de mand geleverd. Zo zou je eventueel snacks en frietjes tegelijk kunnen bereiden, al moet je hierbij natuurlijk wel rekening houden met verschillende bereidingstijden en -temperaturen. Niet alle combinaties zijn dus mogelijk. De mand kun je met behulp van de 'ontgrendel'-knop uit de pan halen. Zowel de pan als de mand kunnen in de vaatwasser.

Venster

Het bereidingsproces kun je niet in de gaten houden, want er is geen venster. Hiervoor moet je de mand uit het apparaat halen. Niet heel erg, want dit moet je toch doen om de boel even te schudden, zodat de snacks niet aan elkaar blijven plakken en het eenzijdig gaar wordt.

Schoonmaken

De Airfryer schoonmaken is een fluitje van een cent als je een vaatwasser hebt, want de pan en de mand kunnen er gewoon in. Het schoonmaken van de binnenkant van het apparaat is wat lastig door plekjes die makkelijk vuil vasthouden.

Lawaai

In vergelijking met een gewone friteuse maakt de Airfryer behoorlijk wat herrie. Dit is te wijten aan de hete lucht circulatie. Maar het geluid is wel aangenamer dan dat van de Actifry. 

Veiligheid

Op het gebied van elektrische veiligheid is de Airfryer in orde. De grepen voor het transport worden wel erg heet: 66 ºC bij een contactperiode van 60 seconden. Maar in de gebruiksaanwijzing staat dat het apparaat 30 minuten moet afkoelen voordat je het schoonmaakt of verplaatst.

Geur

Dan wordt er nog een claim gemaakt over de geur. Hoewel die minder is dan van een gewone friteuse kom je bedrogen uit als je denkt dat je vrijwel niets ruikt. De geur van gebakken patat is nog steeds goed te ruiken.

Snelheid

Philips_Airfryer_snack_frietHet opwarmen duurt net geen 5 minuten. Het bereiden van 700 gram diepvriespatat duurt daarna nog 16 minuten. Je bent dus 20 minuten bezig voor 700 gram. Een gewone friteuse is sneller, die heeft er de helft van de tijd voor nodig. De bereidingstijd van Tefals Actifry is bij dezelfde hoeveelheid 32 minuten. Princess Fat Free Fryer is met een portie van 700 gram aanzienlijk langer bezig, zo'n 70 minuten, omdat daar maar 300 gram per keer in kan.  

Handleiding

De handleiding van het apparaat is prima. Er wordt een handige Quickstart guide bij geleverd en een receptenboek met 30 recepten.

Smaak

Het expertpanel was bij onze eerste indruk in 2011 duidelijk: frietjes uit de Airfryer zijn niet lekker. De zelfgemaakte patatten waren volgens het expertpanel niet krokant,
smaakten naar rauwe aardappel en zagen er niet mooi uit. In 2012 hebben we friet uit de Airfryer opnieuw op smaak laten beoordelen; dit keer door een smaakpanel van 43 consumenten. Dit smaakpanel heeft de smaak van friet uit de Airfryer als beste beoordeeld, in vergelijking met Tefal Actifry, Princess Fat Free Fryer, friet uit de oven en uit de friteuse. Het smaakpanel vond het lekker krokant, maar van binnen iets te melig.

Snacks

We probeerden ook loempia's en kipsnacks te bereiden met de Airfryer. Dat ging op zich wel, maar ze bleven een beetje bleek en waren niet zo krokant.

Vetgehalte en acrylamidegehalte

Philips beweert ook dat de friet uit de Airfryer minder vet is. Dat klopt. Het vetgehalte van de patat gemaakt met de Airfyer is het laagst in vergelijking tot de Tefal actifry en een normale friteuse.  

Type

Vetgehalte

Acrylamidegehalte

Gewone frituur, zelfgemaakte frieten

8,46 %

806 +/- 250 µg/kg

Gewone frituur, diepvriesfrieten

15,03%

170 +/- 50 µg/kg

Airfryer Philips, zelfgemaakte frieten

3,09%

2025 +/- 600 µg/kg

Airfryer Philips, diepvriesfrieten

6,09%

55 +/- 17 µg/kg

Actifry SEB, zelfgemaakte frieten

3,28%

195 +/- 60 µg/kg

Actifry SEB, diepvriesfrieten

8,14%

198 +/- 60 µg/kg

Bij het acrylamide gehalte van patat gebakken in de Airfryer zien we een groot verschil tussen de diepvriespatat en de vers gemaakte in de Airfryer. Bij de diepvries scoort dit apparaat het laagste gehalte en dus het beste, maar bij de vers gemaakte patat is het acrylamidegehalte bij de Airfryer met afstand het hoogst.

Wat is acrylamide? Volgens het Voedingscentrum  is acrylamide in proefdieren kankerverwerwekkend. Het is nog niet duidelijk in hoeverre het kankerverwekkend is voor de mens. Over het algemeen krijg je minder acrylamide binnen door een gevarieerde voeding en door weinig chips, zoutjes en patat te eten.

Daarnaast moeten aardappelproducten en frites niet bruin, maar goudgeel worden gebakken om het acrylamidegehalte te beperken.

Aan de hand van deze testresultaten herziet Philips de handleiding van de Airfryer. Philips adviseert consumenten bij deze om verse friet eerst gedurende 30 minuten in water onder te dompelen en de baktemperatuur tot 180°C te beperken.  

Conclusie

De Philips Airfryer is over het algemeen een handig apparaat. Vergeleken met de friteuse maakt de Airfryer veruit de minst vette frietjes en zelfs zijn ze wat minder vet dan frieten uit de Tefal Actifry. Ook de smaak wordt goed beoordeeld door het smaakpanel van consumenten.

Philips_Airfryer_2Met de Philips Airfryer kun je frietjes en snacks bereiden vrijwel zonder olie. Volgens Philips is dit te danken aan de zogeheten 'Rapid Air Technologie': circulerende hete lucht en een grillelement.

Omdat bij het bakken alleen lucht wordt gebruikt, zouden er minder snel geurtjes ontstaan dan bij een gewone friteuse. Bovendien is de Airfryer ook veel gemakkelijker schoon te maken, omdat er geen olie wordt gebruikt en de verwijderbare lade en mand vaatwasbestendig zijn.

Met de temperatuurinstelling kun je het apparaat tot en met 200 ºC instellen en een timer regelt de bereidingstijd van maximaal een half uur. Met behulp van deze instellingen kun je naast frietjes ook snacks klaarmaken.

Krijgt de Airfryer frietjes echt mooi bruin en zijn deze ook lekker of verkoopt Philips nog gebakken lucht? Wij testten de Philips Airfryer door er zelfgemaakte patatjes en kant-en-klare diepvriesfriet mee te bakken: is het apparaat werkelijk handig in het gebruik? Bovendien lieten we de smaak vergelijken met frietjes gebakken in een gewone friteuse, de oven, de Actifry van Tefal en de Fat Free Fryer van Princess door een panel van 43 consumenten. Zij proefden blind en overlegden over hun oordeel. Welke friet is het lekkerst?

Bekijk de review

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (143)

 • toevallig vandaag bij de Kijkshop geweest waar een demo gegeven werd, volgens mij zijn er nog meer dagen waarbij ze dit organiseren. Ik heb daar friet geproefd en deze zag er heel mooi uit en smaakte perfect. Reageer op deze reactie
 • Wie weet waar de olie in moet, geen idee, staat nergens beschreven? Reageer op deze reactie
 • Het verbaast me dat er nergens een Demodag word georganiseerd. Er word veel reclame gemaakt. Ik ken niemand met een Fryer, en het is toch wel een smak geld waar je mee gokt… Iemand ervaring met 'n goede winkel met bakdemo? Reageer op deze reactie
 • he hallo ,ja ik kan dit probleem wij hebben vooral na kippen vleugeltjes of drumsticks er in te hebben gedaan dat er veel spetters van vet bij en tegen het verwarmingsspiraal aan spatten wat je daarna niet meer weg kan poetsen . dus na dat 10 x gedaan te hebben kan je hem bijna weggooien want die geur die er dan uit komt wil je geen broodje meer in bakken .. ik hou het even in de gaten wat er nog meer voor reacties op komen ..maar zoals je in dat filmpje op youtube kan kijken hoe hij schoongemaakt moet worden dat gaat echt niet lukken ... Reageer op deze reactie
 • klinkt gek, maar probeer op de helft van de tijd even de frites of schijfjes ed op te schudden. Wij zijn echt zeer tevreden Reageer op deze reactie
 • de rook komt waarschijnlijk vrij door het spiraal wat ook vet word door de damp. Ik ben nu met philips bezig omdat dit echt niet goed is. Ik heb mijn apparaat nu 3 maanden, rookt echt verschrikkelijk wat ik in het begin nooit heb gehad. Ben benieuwd hoe dit af gaat lopen, want het is nog eens hartstikke gevaarlijk ook lijkt mij. Reageer op deze reactie
 • ik heb de airfryer uitgeprobeerd en vond de frietjes erg droog. Vandaag aardappelschijfjes gebakken en ook die kwamen er veel te droog uit. Toch maar 13 minuten erin geweest. Moet er soms eerst een eetlepel olie overheen? Reageer op deze reactie
 • Hallo , kan mij iemand mij zeggen welke airfryer wel bruine frietjes en kroketjes bakt? Zonder deze kleur lusten mijn kinderen dit niet Reageer op deze reactie
 • Leuk om te weten. Vraagje . Hoe lang blancheer je de frieten? Reageer op deze reactie
 • Hallo allemaal, ik ben sinds kort geinterresseerd in de airfryer en lees zojuist jullie berichtjes. Bij mij komt nu een vraag boven drijven, wat maakt het verschil tussen de airfryer en een gewone hete lucht oven? Groet, Karin Reageer op deze reactie
 • Ik heb een vraagje over het bereiden van vlees en het bakken van een cake... ik heb gisteren 4 kip burgers in het mandje gedaan maar nu kwam er heel veel rookvrij.... vet op de onderste opvangbak... mag je ook een schaal erin doen en het mandje eruit zodat het vet in de schaal blijft zitten ? en mijn volgende vraag is : als ik een cake wil bakken en mijn cakevorm past niet in het mandje mag je dan het mandje eruit halen en in de onderste bak plaatsen. Ik hoor het graag Groetjes Miranda Reageer op deze reactie
 • Hoi Bianca, bovenstaande heb ik per mail naar iedereen verstuurd.... maar ik had jou mailadres niet..... BEDANKT Reageer op deze reactie
 • Weet iemand AUB waar ik een Nederlands handleiding kan downloaden via internet. Heb zelf via Philips Airfryer maar heel bestanden zijn beschadigd. Reageer op deze reactie
 • Kroketten van Mora kopen special voor de Airfryer al op kleur gemaakt Reageer op deze reactie
 • Vandaag een airfryer gekocht en ik ben er zeer blij mee. De patat is net als uit de friteuse alleen minder vettig, fricandel prima alleen kroketten blijven wat bleek en zijn wel goed op smaak en krokant wat ik dus niet verwacht had. Ik kan hem zeker adviseren. Ik gebruik hem binnen omdat ik in apartement woon en je ruikt bijna niks. Reageer op deze reactie
 • De Philips Airfryer gekocht met inzet bakje en scheidingsschot voor het mandje is na enig experimenteren een geslaagde friteuse/bakoven. Frieten, 3 kg, van verse aardappelen schillen snijden niet afspoelen, en in kokend water blancheren. In een vergiet afdruipen. Met thee doek droog deppen. In een grote kom doen en de 2 dessert lepels of 1 eetlepel frituurolie erover goed husselen . Doe de frietjes in diepvries zakken van 1.5 ltr of kleiner en vries ze in. Zo heb je altijd de juiste hoeveelheid friet. Het resultaat: goudkleurige frietjes van binnen lekkere aardappelsmaak en van buiten mooi bruin en krokant. Het is iets meer werk dan kant en klaar maar het smaakt.... Reageer op deze reactie
 • De Airfryer is kleiner dan een heteluchtoven en is binnen een paar (2 tot 3) minuten opgewarmd dus ik ga ervan uit dat de Airfryer iig zuiniger in gebruik is dan een heteluchtoven. Reageer op deze reactie
 • Lade is vast geslagen. Mand is er uit. Kan lade niet openen. Verzoeke advies. Reageer op deze reactie
 • Wat je met een airfryer kunt doen kun je ook met gewone (olie) friteuse of een hete lucht oven doen. Berichten van lezers geven aan dat het resultaat van de airfryer prima is. De hamvraag is dan welke werkwijze kost minder energie per eenheid product? Is daar enig zicht op? Reageer op deze reactie
 • krielaardappeltjes uit de verpakking, drogen, eetlepel zonnebloem- of olijfolie in een schaal, aardappeltjes erin schudden zodat alle aardappeltjes olie aanhangt en bakken maar :-) Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
P. Franken

toevallig vandaag bij de Kijkshop geweest waar een demo gegeven werd, volgens mij zijn er nog meer dagen waarbij ze dit organiseren. Ik...

Laatst gestelde vraag
Heeft u al testgegevens van de RUSSELL HOBBS 20810-56 HETELUCHTFRITEUSE momenteel te koop bij Blokker?
heer J.H.G. Scholten
Beantwoord door
heer J.B. Rozema,
Laatste review
Tefal EasyPro FR1015
NVloemans
66.6666666666667 procent