Extra informatie

Huis opeten

Als het inkomen ontoereikend is om de rentelasten te dragen, ben je aangewezen op een ‘opeethypotheek’. De opeethypotheek is bedoeld als een aanvulling op het inkomen. Gemaakt dus voor mensen die de overwaarde op hun huis willen gebruiken om hun pensioen aan te vullen. Het ene deel van de lening kun je opnemen, het andere deel wordt gereserveerd voor de betaling van de rente. Het deel dat je opneemt kun je in een keer of in maandelijkse termijnen op je rekening laten storten.

Momenteel bieden alleen Florius en Rabobank een opeethypotheek aan.

Florius Verzilver Hypotheek

Als 60-plusser met een eigen woning kun je de Florius Verzilver Hypotheek afsluiten. Dit is een ‘omgedraaide hypotheek’, waarbij je een hypotheeklening aangaat maar tijdens de looptijd niets terugbetaalt. De verschuldigde rente wordt maandelijks bijgeschreven op de hypotheeklening, waardoor de schuld gedurende de looptijd toeneemt. Als de langstlevende eigenaar (en bewoner) overlijdt of verhuist, wordt de lening terugbetaald uit de verkoopopbrengst van de woning.

Bestaande hypotheek

Een eventuele bestaande hypotheek wordt als aflossingsvrij deel ingebracht in de Verzilver Hypotheek. Loopt deze hypotheek elders, dan moet je deze hypotheek naar Florius oversluiten. Hier zijn altijd kosten aan verbonden. Je hebt de keus voor een eenmalige uitkering, een maandelijkse aanvulling op je inkomen of een combinatie hiervan. Bij het aangaan van de lening moet je een keuze maken. Deze kun je later niet meer wijzigen.

Met een Florius Verzilver Hypotheek sluit je een lening af, waarbij je een deel van de overwaarde van de woning opneemt. Dat deel noemen we het opnamepercentage en kun je vrij besteden. De hoogte van het opnamepercentage hangt onder meer af van:

  • je leeftijd;
  • het aantal aanvragers;
  • de hoogte van de hypotheekrente.

Voordeel van de Florius Verzilver Hypotheek

Met een Verzilver Hypotheek heb je geen restschuld bij marktconforme verkoop van de woning. Is de verkoopwaarde hoger dan de schuld? Dan is de meeropbrengst voor jou. Dit wordt ‘garantie bij marktconforme verkoopwaarde’ genoemd. Hiervoor betaal je wel een flinke renteopslag. Belangrijk is verder dat rente voor de hele looptijd van de lening vaststaat. De rente bedroeg op 21 februari 2013 6,9%.

De Florius Verzilver Hypotheek is de veiligste manier om de overwaarde op je huis te verzilveren. Je hoeft hierdoor niet gedwongen je huis te verkopen omdat de kredietlimiet is bereikt en je de verschuldigde rente niet kunt betalen. Daar staat tegenover dat het een vrij inflexibel product is. Je wensen zijn na aanvang van de hypotheek niet meer te wijzigen.

Nadelenvan de Florius Verzilver Hypotheek

De Verzilver Hypotheek kun je alleen afsluiten via een tussenpersoon met het daarbij behorende prijskaartje. Daarnaast ben je nog geld kwijt voor taxatie en de hypotheekakte. Een ander nadeel is dat de waardedaling van het onderpand tot gevolg kan hebben dat Florius de opnamelimiet verlaagt. Florius kan daarom je huis - op jouw kosten! - elke 5 jaar laten taxeren. Een ander nadeel van de Verzilver Hypotheek is dat je - zeker als je bij aanvang nog vrij jong bent - slechts een relatief lage kredietlimiet hebt.

Rekenvoorbeelden

Op de website van Florius kun je berekenen hoeveel je kunt besteden. We geven 2 voorbeelden:

1. Je bent alleenstaand en 65 jaar. Hierbij hoort een opnamepercentage van 18,5%.

De vrijeverkoopwaarde van de woning is €200.000. Het bedrag dat maximaal beschikbaar voor opname is, is 18,5% x €200.000 = €37.000. Je kunt dan opnemen:

  • €4500 bij aanvang (verplichte minimale eenmalige opname);
  • periodiek: bij een keuze voor 240 maanden ontvang je iedere maand een vast bedrag van €135; in totaal een bedrag van €37.000.

2. Je bent alleenstaand en 75 jaar. Hierbij hoort een opnamepercentage van 29,6%.

De vrijeverkoopwaarde van de woning is €200.000. Het bedrag dat maximaal beschikbaar voor opname is, is 29,6% x €200.000 = €59.200. Je kunt dan opnemen:

  • €4500 bij aanvang;
  • periodiek: bij een keuze voor 120 maanden ontvang je iedere maand een vast bedrag van €456; in totaal een bedrag van €59.200.

Na de genoemde perioden kun je niets meer opnemen. Je kunt wel gewoon in je huis blijven wonen, de rente wordt dan verder bij de schuld opgeteld. Bij overlijden of bij verhuizing naar bijvoorbeeld een verzorgingshuis wordt het huis verkocht.

Rabo OverwaardePlan

Het Rabo OverwaardePlan is een financieringsconstructie voor 55-plussers. Hierbij krijg je gedurende een afgesproken periode extra bestedingsruimte, maar kan het zijn dat je de woning moet verkopen als de maximumlimiet wordt bereikt. De kredietlimiet is 75% van de executiewaarde.

Binnen het OverwaardePlan heb je 3 mogelijkheden:

  • Keuze Plus Hypotheek: de rentelasten van de bestaande hypotheken worden bijgeschreven op deze hypotheek;
  • Keuze Plus Hypotheek: maandelijks ontvang je een vast bedrag;
  • directe eenmalige opname van een Aflossingsvrije lening of van een Keuze Plus Hypotheek voor een grotere besteding gecombineerd met de onder 1 en 2 genoemde constructies.

Een eenmalige opname kan alleen aan het begin plaats vinden. Voor een latere eenmalige opname moet een nieuw opnameplan worden gemaakt. Je spreekt vooraf af hoeveel je maandelijks ontvangt. Binnen het Rabo OverwaardePlan kun je niet zelf geld opnemen van de Keuze Plus Hypotheek.

Let op: het Rabo OverwaardePlan is niet mogelijk als de eerste hypotheek bij een andere bank loopt.

Maximale kredietruimte

Zodra de kredietruimte voor 80% is benut gaat de Rabobank met je om tafel zitten en kan de bank overgaan tot executieverkoop. Op basis van de actuele WOZ-waarde wordt de executiewaarde berekend. Het is de bedoeling dat je dan start met de verkoop van de woning. Tot het bereiken van de kredietlimiet loopt de constructie gewoon door. Mocht op dat moment de woning nog niet zijn verkocht, dan kán de Rabobank op jouw verzoek eventueel rente bijschrijven tot de schuld is opgelopen tot 100% van de executiewaarde. Maar dit is geen recht.

De rente van het OverwaardePlan is gelijk aan de reguliere rente voor de Keuze Plus Hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek van de Rabobank.

Vergelijk hypotheken.

Deel bericht via:

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Kun jij helpen?
Ik heb een aflossingsvrije hypotheek van € 100000,=.Waarde van mijn huis is ca.€ 300000,=.Ik wil een ander huis kopen voor € 230000,= omdat ik niet weet wat er voor mijn oude huis wordt betaald wil ik...
heer J. Frikken,
Stel een vraag
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!