Hoe wij autostoeltjes testen

 • Twee keer per jaar test de Consumentenbond de nieuwste autostoeltjes op veiligheid en gebruiksgemak. Onze test is veel uitgebreider dan de wettelijke toelatingstest en toont grote verschillen. Lees hieronder meer over de verschillende testaspecten.
 • Er zijn autostoeltjes getest voor kinderen van jong tot oud en zowel stoeltjes met gordelbevestiging als met ISOfix-bevestiging.

Bekijk de video

Testoordeel

Twee aspecten vormen samen (elk voor 50%) het Testoordeel: veiligheid en gebruiksgemak. Beide zijn opgedeeld in deelaspecten. Voor de belangrijkste deelaspecten geldt een minimumscore. Is de deelscore niet hoger dan een drempelwaarde, dan wordt het totaaloordeel afgewaardeerd of zelfs beperkt tot de deelscore.

Veiligheid

 • Frontale botsing;
 • Botsing van opzij;
 • Ontwerp van het zitje.

Gebruik

 • Kans op onjuist gebruik;
 • Kind vastgespen;
 • Zitje in de auto bevestigen;
 • Overige aspecten, zoals gebruiksaanwijzing, comfort, afwerking en reinigen.

Schadelijke stoffen

Van een groot aantal potentieel schadelijke stoffen meten we of en in welke concentratie deze zich in het zitje (met name de bekleding) bevinden. De score van het zitje wordt afgewaardeerd als de gemeten waarden bepaalde grenzen overschrijden.

Bescherming bij een botsing

We testten de autostoeltjes op bescherming van een kind bij een frontale botsing en een botsing van opzij. De autostoeltjes plaatsen we met de nieuwste generatie testpoppen in de carrosserie van een auto en we zetten ze vast met de autogordel of de ISOfix-bevestigingspunten. We gebruiken hiervoor een Volkswagen Golf.

De auto zetten we op een testslede, waarop krachten worden uitgeoefend die overeenkomen met de krachten die ontstaan bij een frontale botsing en een botsing van opzij. Door in een auto-carrosserie te testen, wordt de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderd.

Veiligheid van het ontwerp

Voor het oordeel Veiligheid kijken we ook naar de veiligheid van het ontwerp van het zitje. Belangrijke aspecten daarbij zijn de gordelloop, de stabiliteit op de autostoel (bank) en de ondersteuning van het kinderhoofdje.

Meer dan de wet voorschrijft

Icoo sequenceOnze dynamische test van autostoeltjes wijkt af van wat wettelijk geëist wordt. Zo wordt onze test bij een frontale botsing in een minder gestileerde testopstelling en met een hogere botssnelheid uitgevoerd dan de wettelijke test.

Daarnaast meten we de geboden bescherming van een zitje bij een botsing van opzij, wat nog niet in de wettelijke test voorkomt. Voor nieuwe i-Size zitjes geldt wel dat ze een zijdelingse botstest ondergaan voor goedkeuring. In het filmpje rechts zie je een botsproef van het C-Care babystoeltje van I'coo. Dit zitje behaalde een laag testoordeel (een 3,9), maar is inmiddels niet tot nauwelijks meer verkrijgbaar in Nederland.

Door zwaarder te testen, kunnen we laten zien welke autostoeltjes meer bieden dan het wettelijk minimum, waaraan ieder zitje op de Nederlandse markt in principe voldoet.

Correct gebruik

Voor een optimale beschermende werking is het van groot belang dat autostoeltjes op de juiste manier worden gemonteerd en correct worden gebruikt. In de autostoeltjes-test zetten we ze volgens de voorschriften uit de handleiding vast in de auto. Het is belangrijk dat de gordels op de juiste manier om het zitje worden bevestigd en dat het harnasje waarmee het kind wordt vastgezet in het stoeltje, goed is afgesteld.

Speling in de gordels, zowel de autogordels als het gordeltje waarmee het kind vastzit, kan leiden tot een (veel) lagere beschermende werking. In de test kijken we hoe groot de kans is dat zitjes niet correct gemonteerd en/of gebruikt worden; dit is in het testoordeel meegenomen.

Aanpassen zitje aan kinderen van verschillende afmetingen

Bij de tests voor de beoordeling van de bescherming maken we gebruik van testdummies. Maar voor het beoordelen hoe prettig de zitjes in praktijk zijn, maken we gebruik van echte kinderen. Zo kunnen we beoordelen hoe goed de zitjes kunnen worden aangepast aan kinderen van verschillende afmetingen en hoe comfortabel de zitjes zijn voor kinderen.

Installeren in verschillende auto's

Tot slot installeren we de zitjes in een selectie van auto's, om te zien hoe goed de zitjes in een doorsnede van het wagenpark passen.

Regels verbeteren

De Consumentenbond zet zich samen met de andere consumentenorganisaties van de EU in voor verbetering van de regels met betrekking tot autostoeltjes. Dit heeft in 2013 geleid tot de nieuwe i-Size norm. Belangrijke aandachtspunten daarin zijn:

 • Duidelijker classificatie, op basis van de lengte van een kind in plaats van gewicht;
 • Promotie van achteruitkijkende zitjes voor peuters (vanaf 9 maanden tot 4 jaar);
 • Aandacht voor overgewicht van kinderen in relatie tot autostoeltjes.

Vergelijk de autostoeltjes en kies de beste! Bekijk de testresultaten

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een Testoordeel mee. Naast dat Testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

 • Beste uit de test

  Beste uit de test
  Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.
 • Beste koop

  Beste koop
  Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.
 • Afrader

  Afrader
  Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Jullie gaan eind mei nieuwe testresultaten publiceren, waaronder die voor de Maxicosi Axissfix. Is er inmiddels al iets bekend over de testresultaten? Wij kunnen geen 2 maanden meer wachten en twijfelen...
G. Kruger
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Kiddy Phoenixfix Pro 2
R. van Breukelen
88.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!