icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Koopadvies

Autostoeltje kopen: waar let je op?

Je kindje veilig vervoeren in een autostoeltje is ontzettend belangrijk. Ieder jaar worden de stoeltjes weer veiliger. Maar wat heb je nu precies nodig? En waar kun je op besparen? Wij helpen je het juiste autostoeltje te vinden voor jouw kindje.

Ronald Vroman
Ronald Vroman

Expert Auto, Fiets & Reizen


1
Kies het juiste autostoeltje

Wil je weten welk autostoeltje het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies het juiste autostoeltje.

Help mij kiezen

Autostoeltje

2
Een autostoeltje is verplicht

In Nederland en veel andere Europese landen moet je kinderen tot 1,35 meter in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren.

Afhankelijk van het gewicht of de lengte van het kind is dat een babystoeltje, peuterautostoel of een zittingverhoger (stoelverhoger), al dan niet met rugleuning. Let op: in sommige landen zoals Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk moeten kinderen tot 1,50 meter van een kinderzitje gebruik maken.

Er zijn enkele uitzonderingen: 

 • Als een auto geen gordels op de achterbank heeft, mogen kinderen vanaf 3 jaar 'los' op de achterbank zitten. 
 • Wil je 3 kinderen op de achterbank vervoeren, maar heb je plaats voor 2 zitjes? Een kind van 3 jaar of ouder mag dan in de autogordel meerijden. 
 • Neem je af en toe kinderen mee in de auto? Kinderen ouder dan 3 jaar mogen dan zonder autostoel, maar in de autogordel meerijden. Dit geldt alleen voor korte ritjes, en dus niet voor vakanties. Eigen kinderen moeten altijd in een zitje.

Lees meer over de normen waaraan autokinderzitjes moeten voldoen
 

Koopadvies_channel1

3
Welk autostoeltje is geschikt voor mijn kind?

 • Koopadvies_Channel2__autostoeltje babies

  Babystoeltjes

  Groep 0 tot 0+ (tot 13 kg) of i-Size tot zo’n 75 cm

  Babystoeltjes

 • Koopadvies-Autostoeltjes-BabyPeuter

  Baby-/peuterstoeltjes

  Groep 0 en 1 (tot 18kg) of i-Size tot 105 cm

  Baby-/peuterstoeltjes 

 • Koopadvies-Autostoeltjes-Peuter

  Peuterstoeltjes

  Groep 1 (tot 18 kg) of i-Size ± 60 - 105 cm

  Peuterstoeltjes

4
Bevestiging in de auto

Niet ieder zitje past in elke auto. Er zijn 2 soorten kinderzitjes: universele en semi-universele zitjes. Universele zitjes passen in elke auto, semi-universele niet. Je moet dan in de gebruiksaanwijziging van het autostoeltje of op de website van de fabrikant opzoeken in welke auto's het zitje past.

Gordel of Isofix?

Een autostoeltje wordt in de auto bevestigd met behulp van de gordel of met Isofix-connectoren (een soort haken). Kinderzitjes die met een 3-puntsgordel worden vastgezet kun je in principe in elke auto bevestigen. Soms kan een gordel te kort zijn. Voor het gebruik van die Isofix-connectoren moet je auto voorzien zijn van Isofix-bevestigingspunten. Een autostoeltje dat is bevestigd met behulp van Isofix scoort hoger op veiligheid.

Lees meer over bevestigen met de autogordel en Isofix

Euro NCAP

Euro NCAP is de organisatie die de veiligheid van auto's test. Zij bekijken ook welke zitjes op welke zitplaatsen in de geteste auto's passen. In de praktijk kunnen autogordels Isofix-zitjes in de weg zitten of is een zitje zo groot dat de hoofdsteun dwarszit. Bij iedere auto die sinds 2013 is getest, wordt getoond hoe typische baby-, peuter- en kinderzitjes met gordels of Isofix in een auto geplaatst kunnen worden. Klik daarvoor bij de testresultaten van de gekozen auto op 'Kind Inzittende' en dan op 'Montagetest veiligheidsvoorzieningen voor kinderen'. Kies het gewenste kinderzitje in het pulldown menu in de grijze balk.

Ga naar de website van Euro NCAP

 

Koopadvies_Channel3_NW

5
i-Size: langer achteruit kijken

 • Uit veiligheidsoogpunt is het belangrijk om je kindje zo lang mogelijk achteruitkijkend te vervoeren. Bij een frontale botsing zijn de krachten op de nek van je kindje 5 keer zo laag dan wanneer je kindje in een vooruitkijkend zitje zou zitten. Wij adviseren dan ook om je kindje zo lang mogelijk achteruitkijkend te vervoeren. In een babyzitje kan dit tot het hoofdje boven de schaal van het zitje uitkomt.

  Lees meer over kinderen achteruitkijkend vervoeren

  In de nieuwe i-Size norm (sinds juli 2013 van kracht) is langer achteruitkijkend vervoeren verplicht geworden. In een i-Size zitje kan een kindje dan ook achterwaarts vervoerd worden tot het 15 maanden oud is. Ook moeten kinderzitjes volgens de i-Size norm aan strengere veiligheidseisen voldoen.

  Lees meer over i-Size

6
Bekijk het goedkeuringslabel

Een autostoeltje moet goedgekeurd zijn volgens de Europese veiligheidsnormen UN-ECE R44 of R129 (i-Size). Op ieder autostoeltje dat wordt verkocht moet dit keurmerk zitten.

Het R129 i-Size-goedkeuringslabel ziet er iets anders uit dan het R44-label. Het meest opvallend is de lengte-aanduiding in plaats van de gewichtsklasse. Toch wordt ook het maximaal toelaatbare gewicht getoond.

Op het goedkeuringslabel staan een aantal vaste gegevens:

 • Goedkeuringsnummer
 • Gewichts- of lengteklasse
 • Type goedkeuring: universeel voor elke auto, semi-universeel voor bepaalde auto's en i-Size voor alle i-Size ready zitplaatsen in auto's.
 • Labcode: een E-nummer van het land dat het zitje heeft gekeurd.

Onze vergelijkende test is zwaarder dan de testen die nodig zijn om goedkeuring te krijgen. Vergelijk daarom autostoeltjes in onze vergelijker om de beste te vinden.

Autostoeltjes Koopadvies Channel2 goedkeuringslabel

7
Liever niet: reiswieg, vangtafel en zittingverhoger

Er zijn kinderzitjes op de markt die zijn goedgekeurd, maar waarbij toch kanttekeningen te plaatsen zijn. Wees hiervan bewust als je zo'n zitje koopt en gebruikt.

Baby's kun je in plaats van in een normaal babyzitje ook in een speciale reiswieg (geen kinderwagenbak) vervoeren. Die staat dan dwars op de achterbank. In een botsing is je kindje echter beter beschermd in een babyzitje. Lees meer over reiswiegjes.

Er zijn peuterstoeltjes waarmee je je kindje met een harnasje vastzet en stoeltjes waarbij ze vast zitten met een vangtafel. Niet alle kinderen vinden zo'n vangtafel prettig. Daarbij is er discussie of een vangtafel wel veilig is. Lees meer over de veiligheid van autostoeltjes met een vangtafel.

Voor oudere kinderen is het niet voldoende om alleen een zittingverhoger te kopen. Een stoeltje met een rugleuning is dan een betere keuze. Ze zijn zo veel beter beschermd bij een botsing van opzij. Alleen als kinderen bijna groot genoeg zijn om alleen de gordel te gebruiken, kun je eventueel een verhoger zonder rugleuning gebruiken. Lees meer over autostoelverhogers.

8
Waar koop je een autostoeltje?

Een autostoeltje koop je in een winkel of online. Wij raden je aan om naar de winkel te gaan, bij voorkeur een babyspeciaalzaak. Je kunt daar om advies vragen tijdens de aankoop en voor het gebruik. Daarnaast kun je het zitje ook met je kind en in de auto uitproberen.

Wil je een tweedehandsautostoeltje kopen? Het zitje mag in dat geval nooit bij een ongeluk betrokken zijn geweest. Het zitje kan van binnen beschadigd zijn waardoor het geen bescherming meer biedt. Dat is aan de buitenkant niet zichtbaar.

Lees alles over het kopen van je autostoeltje

Koopadvies_channel7

9
Waar moet je op letten in de winkel?

 • Wij adviseren je om een autostoeltje in een winkel te kopen. Let in de winkel op het volgende:

  • Controleer of je het harnas van het zitje makkelijk kunt openen, sluiten en verstellen. Verstellen kan bij de betere zitjes met 1 handeling, bij goedkope zitjes moet je het harnasje losnemen en op een hoger punt weer vastmaken.
  • Het autostoeltje moet stevig op de bank of stoel staan en tegen de rugleuning. Het mag niet kunnen kantelen of wegglijden.
  • De autogordel moet zoveel mogelijk een rechte lijn vormen over het zitje. Je moet gemakkelijk bij alle gordelklemmen en gordelgeleiders kunnen komen.
  • De autogordel moet lang genoeg zijn. De sluiting van de gordel mag niet op of tegen het frame van het autostoeltje komen te zitten.
  • Zowel in de zit- als slaapstand mag er geen speling tussen het autostoeltje en de autostoel of -bank zitten. Trek hiervoor het heupdeel van de autogordel zo strak mogelijk aan.
  • Heb je meerdere auto's? Kijk dan of het zitje in alle auto's te plaatsen is.
  • Let op het gewicht van het zitje — zeker als je het stoeltje in meerdere auto's gebruikt.
  • Kijk of de bekleding makkelijk te verwijderen en te reinigen is.

  Lees ook onze gebruikstips

10
Bespaar op je autostoeltje

Tot je kind groot genoeg is voor de autogordel heb je vaak al 3 kinderzitjes gebruikt, dat is een flinke kostenpost. Gelukkig kun je op een aantal andere manieren besparen. We hebben een aantal bespaartips voor je op een rij gezet:

 • Kies voor een gebruikt autostoeltje. Let erop dat op het autostoeltje een keuringslabel R44-03, R44-04 of R129 zit.
 • Hergebruik het Isofix-onderstel van je babyzitje voor een peuterzitje.
 • Kies een autostoeltje voor baby's én peuters.
 • Kies niet de hipste kleur of uitvoering.
 • Koop je autostoeltje niet bij een autodealer.

Lees meer over besparen op je autostoeltje

11
Handigheidjes in gebruik

Natuurlijk is de veiligheid van je kindje het belangrijkst, maar het is ook fijn als het kinderzitje gemakkelijk in gebruik is. Let daarom in elk geval op het volgende:

 • Het gewicht van het zitje. Sommige zitjes zijn erg zwaar, wat vervelend kan zijn als je ze vaak moet tillen.
 • Of het babyzitje op het onderstel van een kinderwagen kunt plaatsen. Handig om snel korte stukjes mee af te leggen. Let op: laat je kindje niet te lang in het autostoeltje liggen. Je kindje heeft namelijk te weinig bewegingsruimte in een autostoeltje.
 • Of je het zitje met 1 hand kunt bedienen, bijvoorbeeld bij het aanpassen van de hoogte van de hoofdsteun.

En wil je zeker weten dat je kindje goed vastzit? Ook daar kan het zitje je mee helpen. De Maxi-Cosi 2wayPearl geeft met geluid en licht aan of het stoeltje goed vast is gezet in de auto. De Römer King II LS en ATS doet hetzelfde als het harnasje zonder speling is aangetrokken.

Bekijk alle geteste autostoeltjes

Test autostoeltjes

Hulp nodig of vragen?

Heb je vragen over een autostoeltje? Wil je iets weten over een specifiek type stoeltje? Hoe zet jij het stoeltje vast in de auto? Vraag het op het forum of deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum