icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Autostoeltje kopen: waar let je op?

Je kindje veilig vervoeren in een autostoeltje is ontzettend belangrijk. Ieder jaar worden de stoeltjes weer veiliger. Maar wat heb je nu precies nodig? En waar kun je op besparen? Wij helpen je het juiste autostoeltje te vinden voor je kind.

1

Keuzehulp autostoeltjes

Wil je weten welk autostoeltje het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies het juiste autostoeltje.

Help mij kiezen

Keuzehulp Autostoeltjes

2

Welk autostoeltje is geschikt voor mijn kind?

Autostoeltjes - Auto - Default

Tips voor een autostoeltje kopen

 • Let op het gewicht van het zitje. Sommige zitjes zijn erg zwaar, wat vervelend kan zijn als je ze vaak moet tillen.
 • Kijk of je een babystoeltje op het onderstel van een kinderwagen kunt plaatsen.
 • Ga na of je het zitje met 1 hand kunt bedienen. Bijvoorbeeld als je de hoogte van de hoofdsteun wilt aanpassen.

Bekijk en vergelijk:
Alle geteste autostoeltjes

Autostoeltjes - Baby - Default

Babystoeltje

Deze autostoeltjes zijn geschikt voor baby's tot ruim 1 jaar, tot zo'n 75 tot 83 cm of tot 13 kg.

Je plaatst een babystoeltje in achterwaartse richting. Vaak zet je een babystoeltje vast met de autogordel. Er zijn ook babystoeltjes die je vastzet met Isofix.

Je mag een autostoeltje voor een baby alleen op de voorstoel zetten als je auto geen airbag heeft. Of als je de airbag uitzet.

Lees meer over:
Babystoeltjes

Autostoeltjes - Baby_Peuter - Default

Baby-/peuterstoeltjes

Deze autostoeltjes zijn een combinatie tussen een babystoeltje en een peuterstoeltje. De stoeltjes zijn geschikt voor baby's en peuters (tot zo'n 4 jaar). Zo'n autostoeltje kun je vaak gebruiken tot je kind 105 cm of 18 kg is.

Van dit soort autostoeltjes zijn er 2 varianten, zowel met gordelbevestiging als met Isofix:

 1. Autostoeltjes waarbij je kind de eerste maanden met de rug in de rijrichting zit.
 2. Autostoeltjes waarbij je je kind tot 18 kg of 105 cm achteruitkijkend vervoert.

Lees meer over:
Baby-/peuterstoeltjes 

Autostoeltjes - Peuter - Default

Peuterstoeltjes

Deze autostoeltjes zijn geschikt voor peuters van ongeveer 9 maanden tot 4 jaar. Met i-Size is dat tussen ongeveer 60 en 105 cm of van 9 tot 18 kg (groep 1).

In Groep 1-autostoeltjes zit je kind meestal in de rijrichting van de auto. In i-Size-stoeltjes kijken kinderen achteruit tot ze minimaal 15 maanden of 83 cm lang zijn.

De autostoeltjes zet je vaak vast met een Isofix. Er zijn ook stoeltjes die je vastzet met de driepuntsgordel van de auto.

Lees meer over:
Peuterstoeltjes

Autostoeltjes - Peuter_Kinder - Default

Peuter-/kinderstoeltjes

Deze autostoeltjes zijn geschikt voor peuters en kinderen vanaf ongeveer 1 jaar. Deze stoeltjes gebruik je vaak tot je kind zonder stoeltje in de auto mee kan. Dat is ongeveer vanaf dat je kind 75cm tot 150cm lang is, of 9 tot 36 kg weegt.

Autostoeltjes die je kunt gebruiken voor zowel peuters als grotere kinderen hebben vaak een 5-puntsharnas of een vangtafel voor de kleintjes. Zijn ze daar uitgegroeid? Dan verwijder je het harnasje of de vangtafel. Je zet je kind dan vast met de autogordel. 

Lees meer over:
Peuter-/kinderstoeltjes

Autostoeltjes - Kinder - Default

Kinderstoeltjes

Voor kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar. Met i-Size tussen 100 en 135 cm of van 15 tot 36 kg (groep 2/3).

Groep 2 (van 15 tot 25 kg) en groep 3 (vanaf 22 kg) worden bijna altijd gecombineerd in 1 autostoeltje. Dit zijn zitting- of  autostoelverhogers. Je zet dan je kind met de autogordel vast.

Kies liever een zitingverhoging met een rugleuning. Deze steunen het hoofd en geleiden de autogordel. Autostoelen met i-Size bieden altijd bescherming bij een botsing van opzij.

Lees meer over:
Kinderstoeltjes

3

Een autostoeltje is verplicht

Kinderen die korter dan 1,35 meter zijn, moeten in een autostoel zitten.

Let op: In sommige landen zoals Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk moeten kinderen in een kinderzitje tot ze 1,50 meter zijn.

Uitzonderingen

 • Heeft een auto geen gordels op de achterbank? Dan mogen kinderen vanaf 3 jaar 'los' op de achterbank zitten.
 • Heb je maar plaats voor 2 autostoeltjes, maar wil je 3 kinderen meenemen? Een kind van 3 jaar of ouder mag dan zonder autostoel in de autogordel meerijden.
 • Neem je af en toe kinderen mee in de auto? Kinderen ouder dan 3 jaar mogen dan zonder autostoel, maar in de autogordel meerijden. Dit geldt alleen voor korte ritjes en dus niet voor vakanties. Eigen kinderen moeten altijd in een zitje.

Lees meer over:
Normen waaraan autokinderzitjes moeten voldoen

4

Kies een veilig autostoeltje

Achteruitkijkend

Voor de veiligheid van je kind is het belangrijk om hem achteruitkijkend te vervoeren. Bij een frontale botsing zijn de krachten op de nek van je kind dan 5 keer zo laag.

Lees meer over:
Kinderen achteruitkijkend vervoeren

i-Size

Een autostoeltje moet goedgekeurd zijn volgens de Europese veiligheidsnormen R129 (i-Size) of R44. Op ieder autostoeltje dat wordt verkocht moet dit keurmerk zitten. Bij de R129-veiligheidsnorm is langer achteruitkijkend vervoeren verplicht.

In een i-Size zitje kan een kind dan ook achterwaarts vervoerd worden tot hij 15 maanden is. Ook moeten kinderzitjes volgens de i-Size norm aan strengere veiligheidseisen voldoen.

UN-R44 goedgekeurde stoeltjes zijn gekeurd volgens een oudere veiligheidsnorm. Vanaf september 2023 start het verbod op de verkoop van R44-autostoeltjes. De stoeltjes zijn na dat moment nog wel gewoon goedgekeurd voor gebruik. Je kunt je kind dus gewoon in zo’n stoeltje blijven vervoeren.

Onze vergelijkende test is zwaarder dan de testen die nodig zijn om goedkeuring te krijgen. Vergelijk daarom autostoeltjes in onze vergelijker. Zo vind je het beste autostoeltje.

Autostoeltjes Koopadvies Channel2 goedkeuringslabel

5

Een autostoel in de auto zetten

Universele en semi-universele autostoeltjes

Niet iedere autostoel past in elke auto. Er zijn 2 soorten: universele en semi-universele autostoeltjes. Universele autostoeltjes passen in elke auto, semi-universele niet. Kijk bij semi-universele stoeltjes in de gebruiksaanwijziging of op de website van de fabrikant op in welke auto's het zitje past. 

Gordel of Isofix?

Je bevestigt een autostoel met de gordel of met Isofix. Een autostoel die je met een 3-puntsgordel vastzet, kun je in principe in elke auto bevestigen.

Voor Isofix moet je auto Isofix-bevestigingspunten hebben. Een autostoeltje dat is bevestigd met Isofix scoort hoger op veiligheid.

Lees meer over:
Bevestigen met de autogordel en Isofix

Op welke plaats in de auto?

Op de website van Euro NCAP zie je welk autostoeltje op welke zitplaats in de auto past. Deze organisatie test de veiligheid van auto's. 

Klik bij de testresultaten van de auto op 'Inzittend kind' en dan op 'Montagetest veiligheidsvoorzieningen voor kinderen'. 

De handleiding van het autostoeltje geeft vaak algemene informatie over het autostoeltje installeren op verschillende zitplaatsen. De handleiding vind je op de site van de fabrikant.

Koopadvies_channel1

6

Liever geen reiswieg, vangtafel en zittingverhoger

Reiswieg

Reiswieg

Baby's kun je ook in een speciale reiswieg vervoeren. Die staat dan dwars op de achterbank. Bij een botsing is je kind beter beschermd in een autostoeltje voor baby's.

Lees meer over:
Reiswiegjes

Vangtafel

Vangtafel

Er zijn peuterstoeltjes waarmee je je kind met een harnasje vastzet. Ook zijn er autostoeltjes waarbij peuters vast zitten met een vangtafel. Niet alle kinderen vinden zo'n vangtafel prettig. Daarbij is er discussie of een vangtafel wel veilig is. 

Lees meer over:
Veiligheid van autostoeltjes met een vangtafel

Zittingverhoger

Zittingverhoger

Voor oudere kinderen is het niet voldoende om alleen een zittingverhoger te kopen. Een stoeltje met een rugleuning is dan een betere keuze. Ze zijn zo veel beter beschermd bij een botsing van opzij. Alleen als kinderen bijna groot genoeg zijn om alleen de gordel te gebruiken, kun je eventueel een verhoger zonder rugleuning gebruiken.

Lees meer over:
Autostoelverhogers

7

Waar moet je nog meer op letten?

In de winkel

 • Let goed op de productnaam. Merken hebben vaak stoeltjes die waarvan de namen erg op elkaar lijken. Toch kunnen het compleet verschillende stoeltjes zijn die verschillend presteren in onze test.
 • Controleer of je het harnas van de autostoel makkelijk kunt openen, sluiten en verstellen. De betere autostoeltjes verstel je met 1 handeling. Bij goedkopere autostoeltjes moet je het harnas los nemen en op een hoger punt weer vastmaken.
 • Heb je meerdere auto's? Kijk dan of het autostoeltje in alle auto's past. Check dit eventueel bij de fabrikant.
 • Let op het gewicht van het autostoeltje, zeker als je het stoeltje in meerdere auto's gebruikt.
 • Kijk of je de bekleding makkelijk kunt verwijderen en reinigen.

In de auto

 • Het autostoeltje moet stevig op de bank of stoel staan en tegen de rugleuning. Het mag niet kunnen kantelen of wegglijden.
 • De autogordel moet zoveel mogelijk een rechte lijn vormen over het zitje. Je moet gemakkelijk bij alle gordelklemmen en gordelgeleiders kunnen komen.
 • De autogordel moet lang genoeg zijn. De sluiting van de gordel mag niet op of tegen het frame van het autostoeltje komen te zitten.
 • Zowel in de zit- als slaapstand mag er geen speling tussen het autostoeltje en de autostoel of -bank zitten. Trek hiervoor het heupdeel van de autogordel zo strak mogelijk aan.

Lees meer over:
Tips voor bij het gebruik van een autostoeltje

8

Waar koop je een autostoeltje?

Wij raden je aan om naar de winkel te gaan, bij voorkeur een babyspeciaalzaak. Je kunt daar om advies vragen tijdens de aankoop en voor het gebruik. Daarnaast kun je het zitje ook met je kind en in de auto uitproberen.

Wil je een tweedehandsautostoeltje kopen? Het autostoeltje mag in dat geval nooit bij een ongeluk betrokken zijn geweest. Hij kan daardoor van binnen beschadigd zijn en dan biedt hij geen bescherming meer. Dat zie je niet aan de buitenkant.

Lees meer over:
Autostoeltje kopen in de winkel of online

Autostoeltjes - Winkel - Default 1

9

Bespaar op je autostoeltje

Tot je kind groot genoeg is voor de autogordel heb je vaak al 3 autostoeltjes gebruikt. Dat is een flinke kostenpost. Gelukkig kun je op een aantal andere manieren besparen.

 • Kies voor een gebruikt autostoeltje. Let erop dat op het autostoeltje een keuringslabel R44 of R129 zit.
 • Hergebruik het Isofix-onderstel van je babyzitje voor een peuterzitje.
 • Kies een autostoeltje voor baby's én peuters.
 • Kies niet de hipste kleur of uitvoering.
 • Koop je autostoeltje niet bij een autodealer.

Lees meer over:
Besparen op je autostoeltje

Bespaar op je autostoeltje

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke autostoeltjes goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Autostoeltjes

Test autostoeltjes