Keurmerk autostoeltje: waar moet je op letten?
Andre van Zwet Expert autostoeltjesBijgewerkt op:6 november 2023
Voorbeeldlabel keurmerk autostoeltjes
Met het goedkeuringsnummer kun je ook de herkomst van een zitje achterhalen. Zitjes van Team Tex bijvoorbeeld worden vaak onder allerlei verschillende namen (Safety Baby, Nania, Safety Brehat, Hema) op de markt gebracht. Met het goedkeuringsnummer (vermeld in de productvergelijker) kun je nagaan wie de fabrikant van het zitje is.
Label geen garantie
Het goedkeuringslabel is geen garantie voor een goede bescherming bij een botsing. Omdat onze testen zwaarder zijn dan de standaard testen voor goedkeuring, kan het gebeuren dat in onze test zitjes het Testoordeel 'onvoldoende' krijgen, terwijl ze wel een goedkeuringslabel hebben.
Goedkeuringsnummer
Dit staat bijna altijd onderaan het label. Het aantal cijfers waar het nummer uit bestaat kan variëren.
Gewichtsklasse of lengteklasse
De gewichtsklasse geeft aan vanaf en tot welk gewicht van je kind het zitje is goedgekeurd volgens R44. Als het zitje volgens R129 is goedgekeurd staat de minimale en maximale lengte van het kind vermeld.
Type goedkeuring
Is het zitje overal goedgekeurd, dus voor ieder type auto? Of bijna overal? Dit laatste houdt in dat je in een lijst moet opzoeken in welke types auto het zitje gebruikt mag worden. Als het zitje i-Size-goedkeuring heeft, past het op iedere zitplaats in je auto die voorzien is van het i-Size-logo.
Labcode
In een cirkel staan een E-nummer en een cijfer. Deze code geeft aan in welk land het zitje is goedgekeurd. Voor de aankoop is deze code niet van belang.