icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Autostoeltje in het buitenland

Ga je binnenkort op vakantie naar het buitenland met je kinderen op de achterbank? Wij zetten de regels voor autostoeltjes van de populaire vakantielanden op een rij.
Ronald Vroman_S

Ronald Vroman     Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 22 april 2022

vakantie-auto-strand-

Autostoeltje op reis

In veel Centraal Europese landen is een autostoeltje verplicht voor kinderen tot 1,50 meter. Bijvoorbeeld in Duitsland, Italië en Oostenrijk. De maximale leeftijden voor het gebruik van de zitjes wisselt van 10 tot 14 jaar. Sommige landen hebben strengere regels voor kinderstoeltjes voorin de auto. 

In Nederland is een autostoeltje verplicht voor kinderen tot 1,35 meter.

vakantie-auto-zwemband-EU-goedkeuring

Het stoeltje moet geschikt zijn voor de leeftijd en het gewicht van je kind. Binnen Europa moeten autostoeltjes een EU-goedkeuring hebben: R44 of R129. Dit geldt ook in Nederland.

Vergeet niet het autostoeltje als je bijvoorbeeld een 'fly-drive vakantie' boekt. De meeste autoverhuurbedrijven hebben ook autostoeltjes.

Autostoeltje in Europa

Dit zijn de regels van de meest populaire vakantielanden binnen Europa.

Frankrijk

Als kinderen jonger zijn dan 10 jaar, moeten ze in een autostoeltje zitten. In principe mogen ze niet op de voorstoel zitten, tenzij:

 • De auto geen achterbank heeft.
 • De achterbank geen gordels heeft.
 • De achterbank al bezet is door kinderen onder de 10 jaar.
 • Het kind in een autostoeltje zit tegen de rijrichting in.

In een taxi ben je niet verplicht om een stoeltje te gebruiken. Al adviseren we dit wel. 

Duitsland

Als je kind jonger is dan 12 jaar of kleiner dan 1,50 meter dan is een goedgekeurd autostoeltje verplicht. Deze regels gelden ook in de taxi.

Spanje

Kinderen tot 1,35 meter moeten in een autostoeltje zitten. Net als in Nederland. Ze mogen niet voorin zitten, tenzij:

 • De auto geen achterbank heeft.
 • Je geen autostoeltje kunt installeren op de achterbank.
 • De achterbank al bezet is door kinderen van 1,35 meter of kleiner.

In de taxi hoef je geen stoeltje te gebruiken tijdens korte ritjes in de stad. Buiten de stad moet dat wel. 

Italië

Kinderen kleiner dan 1,50 meter moeten in een autostoeltje zitten. Sinds 2019 moet de auto een waarschuwingssysteem hebben dat alarm slaat als je kind achterblijft in de auto. Dit geldt voor kinderen tot 4 jaar. Ook toeristen in een huurauto met Italiaans kenteken moeten hieraan voldoen. 

In een taxi ben je niet verplicht om een stoeltje te gebruiken. Al adviseren we dit wel.

Griekenland

Kinderen mogen alleen vervoerd worden in een autostoeltje als ze nog geen 12 jaar oud zijn of kleiner zijn dan 1,35 meter. 

Turkije

Een autostoeltje is verplicht voor kinderen kleiner dan 1,50 meter. Kinderen langer dan 1,50 meter mogen de normale gordel gebruiken. Kinderen tot 3 jaar mogen alleen voorin als ze tegen de rijrichting in zitten. 

Je kind mag niet voorin zitten als het:

 • Jonger is dan 10 jaar.
 • Kleiner is dan 1,50 meter is.
 • Minder dan 36 kg weegt.

Oostenrijk

Kinderen kleiner dan 1,50 meter of jonger dan 14 jaar moeten in een autostoeltje zitten. Geen plek voor 3 autostoeltjes achterin? Dan mag je een kind ouder dan 3 jaar met de normale gordel vastzetten.

België

Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een autostoeltje zitten. Net als in Nederland. Als er op de achterbank geen plek is voor 3 autostoeltjes, mag het derde kind ouder dan 3 jaar met alleen de gordel worden vastgezet. Kinderen jonger dan 3 jaar moeten op een autostoeltje zitten. 

Engeland

Kinderen kleiner dan 1,35 meter of jonger dan 12 jaar moeten in een autostoeltje zitten. Als er geen plek is voor een derde stoeltje op de achterbank, mag je een kind vanaf 3 jaar met de normale gordel vastzetten.

Denemarken

Ook in Denemarken moeten kinderen kleiner dan 1,35 meter in een autostoeltje zitten. Als kinderen jonger zijn dan 3 jaar, mag het stoeltje niet op de achterbank geplaatst worden in een auto uit 1989 of ouder. Er mogen geen 3 kinderen op de achterbank zitten terwijl er maar 2 gordels zijn.

In een taxi ben je niet verplicht om een autostoeltje te gebruiken als dat er niet is. Als het kind 3 jaar of ouder is, mag je de normale gordel gebruiken. 

Portugal

Kinderen kleiner dan 1,35 meter of jonger dan 12 jaar moeten in een autostoeltje zitten. Ze mogen niet voorin zitten. Tenzij een kind onder de 3 jaar tegen de rijrichting in zit. Als er achterin geen zitplaatsen of gordels zijn, mogen kinderen vanaf 3 jaar ook voorin zitten. Als er helemaal geen gordels zijn, mogen kinderen jonger dan 3 jaar niet in de auto worden vervoerd.

Zwitserland

Kinderen kleiner dan 1,50 meter of jonger dan 12 jaar moeten in een autostoeltje zitten.

Autostoeltje in de Verenigde Staten (VS)

Het gebruik van een autostoeltje is verplicht. De regels kunnen verschillen per staat. Op de website van IIHS en de GHSA  vind je de regels per staat. In de VS gelden andere eisen voor autostoeltjes. Ze moeten voldoen aan de norm FMVSS 213, in plaats van R44 of R129. Ze wijken daardoor af van wat we in Europa gebruiken. Bijvoorbeeld door een andere manier van vastzetten in de auto.

Een paar aandachtspunten:

 • Baby’s moeten in de meeste staten tegen de rijrichting in worden vervoerd.
 • In de meeste staten moeten kinderen tot ze 8 à 9 jaar zijn in een autostoeltje zitten. Controleer de regels van de staat waar je naartoe gaat. Kijk hiervoor op de websites van IIHS en GHSA.
 • In sommige staten mogen kinderen niet op de voorstoel zitten tot ze ongeveer 12 à 13 jaar zijn. Als de auto geen achterbank heeft, mag het in de meeste gevallen wel. 

Lees ook:

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.