icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autostoel of reiswieg kiezen: wat is veilig?

In een reiswieg vervoer je je kindje platliggend in de auto. Je kindje heeft zo meer bewegingsruimte en dat is beter is voor de motorische ontwikkeling. Wel biedt een reiswieg veel minder bescherming bij een botsing dan een gewoon autostoeltje.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert autostoeltjesBijgewerkt op:6 november 2023

Artikel_Autostoeltjeofreiswieg

Autostoel of reiswieg?

Autostoeltje bijna altijd veiliger

In een achteruitkijkend autostoeltje vervoer je een baby het veiligst. Bij een botsing van voren en een botsing van opzij komen autostoeltjes beter uit de test dan reiswiegjes. Een uitzondering is het reiswiegje Maxi-Cosi Jade. Deze beschermt wel goed.

Nadelen reiswieg

  • Een reiswieg staat altijd dwars op de achterbank.
  • Het neemt veel plaats in.
  • Het bevestigen van de reiswieg is vaak ingewikkeld.
  • Een reiswieg is geschikt voor kinderen tot 10 kg. Daardoor stap je misschien te vroeg over naar een voorwaartskijkend autostoeltje (groep 1, van 9 tot 18 kg). Het is beter om je kind langer achteruitkijkend te vervoeren, minstens tot het 15 maanden oud is.

Geteste reiswiegen

Wees extra voorzichtig met pasgeboren en vooral vroeggeboren baby's. Er bestaan wel systemen waarmee je kinderen tot 10 kg platliggend en in een harnasje, met de auto kunt vervoeren. Bijvoorbeeld de Maxi-Cosi Jade die we hebben getest.

Gebruik geen kinderwagenbak

Gebruik nooit de bak van de kinderwagen op de achterbank. Ook niet als je hem vast zet met autogordels. Een kinderwagenbak biedt geen enkele bescherming bij een botsing!

Niet te lang in een autostoeltje

Je kunt een autostoeltje ook gebruiken als je kind niet in de auto zit. Zo'n autostoeltje kun je vaak op het onderstel van een kinderwagen zetten. Of je zet je kind in het autostoeltje in je woonkamer. Steeds meer deskundigen vinden dit geen goed idee. Je baby heeft nauwelijks bewegingsruimte in een autostoeltje. Voor de motorische ontwikkeling is het belangrijk dat baby's goed kunnen bewegen.

Ademhalingsproblemen

Ook wordt in medische artikelen gewaarschuwd voor ademhalingsproblemen die baby's kunnen krijgen. Vooral pasgeboren baby's. Doordat baby's rechtop zitten wordt de borstkas samengedrukt, wat het zuurstofgehalte in het bloed kan verlagen. Ook sommige gevallen van wiegendood worden in verband gebracht met vervoer in autostoeltjes.

Maximaal 1 uur

Gebruik het autostoeltje voor baby's daarom alleen voor (niet te lange) autoritten. Leg de baby als het kan thuis op een vlakke ondergrond in een box of op een speelkleed waar het kindje lekker kan bewegen. Gebruik op een kinderwagen liever een ruime platte bak in plaats van een autostoeltje.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.