icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autostoel of reiswieg?

In een reiswieg wordt je kindje helemaal platliggend vervoerd in de auto. Je kindje heeft dan meer bewegingsruimte, wat beter is voor de motorische ontwikkeling. Maar bij een botsing biedt een reiswieg minder bescherming dan een normaal babyzitje.

Ronald Vroman

Ronald Vroman , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:2 november 2018

Artikel_Autostoeltjeofreiswieg

Autostoeltje veiliger

De veiligste manier om baby's te vervoeren is in een achterwaarts geplaatst babyzitje. Zowel in een frontale botsing als een botsing van opzij komen deze zitjes qua veiligheid het beste uit de test. Daarnaast staat een reiswieg dwars op de achterbank, neemt veel plaats in en het bevestigen ervan is vaak omslachtig. Omdat reiswiegen geschikt zijn voor kinderen tot 10 kg is de kans groot dat je te vroeg overstapt naar een voorwaartsgericht zitje (groep 1, van 9 tot 18 kg), terwijl het beter is je kindje nog langer (tot minstens 15 maanden) achteruitkijkend te vervoeren.

Motorische ontwikkeling

Behalve voor autoritjes wordt het babyzitje meer en meer ingezet als 'opbergplek' voor de kleintjes. Je kunt het zitje op een kinderwagenonderstel zetten of gewoon met kind en al in de woonkamer zetten. Ongewenst, vinden steeds meer deskundigen. In een babyzitje is nauwelijks bewegingsruimte terwijl voor de motorische ontwikkeling het belangrijk is dat baby's goed kunnen bewegen. Bovendien wordt in medische publicaties gewaarschuwd voor ademhalingsproblemen die kunnen optreden bij - met name pasgeboren - baby's. Doordat kindjes nogal rechtop zitten wordt de borstkas samengedrukt waardoor het zuurstofgehalte in het bloed kan verlagen. Ook enkele gevallen van wiegendood worden wel in verband gebracht met vervoer in babyzitjes.

Maximaal 1,5 uur in zitje

Gebruik het babyzitje daarom alleen voor (niet te lange) autoritten. Veiligheid.nl houdt een vuistregel van maximaal 1,5 uur aan. Leg de kleine verder waar mogelijk op een vlakke ondergrond in een box of op een speelkleed waar hij/zij lekker kan bewegen. Ook heeft een ruime platte kinderwagenbak de voorkeur boven een autostoeltje-op-kinderwagenonderstel.

Geteste reiswiegen

Extra voorzichtigheid is geboden met pasgeboren, en vooral vroeggeboren, baby's. Er bestaan wel systemen waarmee je kinderen tot 10 kg plat liggend, in een harnasje, in de auto kunt vervoeren. Dat kan bijvoorbeeld met de Jané Matrix die de wij getest hebben. Gebruik nooit de kinderwagenbak op de achterbank, ook niet wanneer die met gordels is vastgezet. Die biedt geen enkele bescherming bij een botsing.

Cybex Cloud Q

Een bijzonder groep 0+ kinderzitje is de Cybex Cloud Q (geschikt voor kinderen van 0 tot 13 kg). Dit zitje kan alleen buiten de auto uitgeklapt worden, naar een ligstand waarin het kind vrijwel plat kan liggen. Deze houding is beter voor een pasgeboren baby. Toch is de bewegingsruimte in de Cloud Q nog beperkt. Het is daarom nog steeds beter je kleintje in een kinderwagen of box te leggen.

Bekijk wat het beste autostoeltje is. Of vergelijk zelf autostoeltjes in de vergelijker.

Lees ook:

Méér tests en tips voor je baby

Doorlopend testen wij allerlei Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij eenvoudig wat écht de beste en veiligste producten zijn voor je kindje.

Baby & Kind