! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autostoel of reiswieg kiezen: wat is veilig?

In een reiswieg vervoer je je kind platliggend in de auto. Hij heeft dan meer bewegingsruimte en dat is beter is voor zijn motorische ontwikkeling. Maar een reiswieg biedt veel minder bescherming bij een botsing dan een gewoon autostoeltje.
Ronald Vroman

Ronald Vroman , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 6 april 2021

Autostoel of reiswieg?

Autostoeltje bijna altijd veiliger

In een achteruitkijkend autostoeltje vervoer je een baby het veiligst. Bij een frontale botsing en een botsing van opzij komen autostoeltjes beter uit de test dan reiswiegjes. Een uitzondering is het reiswiegje Maxi-Cosi Jade. Deze beschermt wel goed.

Nadelen reiswieg

  • Een reiswieg staat altijd dwars op de achterbank.
  • Hij neemt hij veel plaats in.
  • Het is vaak omslachtig om een reiswieg te bevestigen.
  • Reiswiegen zijn geschikt voor kinderen tot 10 kg. Daardoor is de kans groot dat je te vroeg overstapt naar een voorwaartsgericht autostoeltje (groep 1, van 9 tot 18 kg). Het is beter om je kind langer achteruitkijkend te vervoeren, minstens tot het 15 maanden is.

Geteste reiswiegen

Wees extra voorzichtig met pasgeboren en vooral vroeggeboren baby's. Er bestaan wel systemen waarmee je kinderen tot 10 kg plat liggend, in een harnasje, in de auto kunt vervoeren. Bijvoorbeeld met de Maxi-Cosi Jade die we hebben getest.

Gebruik nooit de bak van de kinderwagen op de achterbank. Ook niet als je hem vast zet met autogordels. Een kinderwagenbak biedt geen enkele bescherming bij een botsing!

Niet te lang in een autostoeltje

Je kunt een autostoeltje ook gebruiken als je kind er niet in zit. Zo'n autostoeltje kun je vaak ook op het onderstel van een kinderwagen zetten. Of je zet je kind gewoon in het autostoeltje in je woonkamer. Steeds meer deskundigen vinden dat geen goed idee. Je baby heeft nauwelijks bewegingsruimte in een autostoeltje. Voor de motorische ontwikkeling is het belangrijk dat baby's goed kunnen bewegen.

Ook wordt in medische publicaties gewaarschuwd voor ademhalingsproblemen die kunnen optreden bij baby's. Vooral bij pasgeboren baby's. Doordat baby's rechtop zitten wordt de borstkas samengedrukt waardoor het zuurstofgehalte in het bloed kan verlagen. Ook enkele gevallen van wiegendood worden wel in verband gebracht met vervoer in autostoeltjes.

Gebruik het autostoeltje voor baby's daarom alleen voor (niet te lange) autoritten. Veiligheid.nl houdt een vuistregel van maximaal 1 uur achter elkaar aan. Leg de kleine als het kan op een vlakke ondergrond in een box of op een speelkleed waar hij/zij lekker kan bewegen. Gebruik liever een ruime platte bak op het onderstel van een kinderwagen in plaats van een autostoeltje.

Lees ook:

Méér tests en tips voor je baby

Wij testen doorlopend Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij de beste en veiligste producten voor je kindje.

Baby & Kind