icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zwangerschapsgordels doen meer kwaad dan goed

Het idee van een zwangerschapsgordel is eenvoudig: zwangere vrouwen extra bescherming en comfort bieden tijdens het autorijden. Door de gordel weg te geleiden van de buik zou de druk op het ongeboren kind verminderd moeten worden. Een recente test van de Duitse autoclub ADAC laat wat anders zien.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert autostoeltjesGepubliceerd op:4 januari 2024

Zwangerschapsgordel nieuws

Wat is een zwangerschapsgordel?

Een zwangerschapsgordel gebruik je samen met de standaard driepuntsgordel in de auto. De zwangerschapsgordel zit vast aan het deel van de gordel dat over de heupen loopt. Het trekt dat deel van de gordel naar beneden. 

Test zwangerschapsgordels

ADAC testte 3 verschillende systemen en vergleek ze met een gewone autogordel dragen. De test liet zien dat de extra veiligheidssystemen de belastingen bij de buik van de zwangere vrouw niet verlichtte. In sommige gevallen was de belasting zelfs hoger.

De plastic en metalen onderdelen van de zwangerschapsgordels kunnen ook gevaarlijk zijn bij een botsing. En zwangerschapsgordels hebben tot 30 centimeter extra gordelband, zodat dat de riem losser kan zitten.

De zwangerschapsgordels verhoogden ook niet het draagcomfort van de autogordel.

ADAC raadt het gebruik van zwangerschapsgordels daarom af. Ze benadrukken de veiligheid van de standaard autogordel. Deze biedt goede bescherming voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind.

Tips voor een autogordel gebruiken tijdens je zwangerschap

  • Laat de driepuntsgordel volledig langs de voorzijde lopen. Leid de riem langs je borst en niet achter je rug langs. 

  • De autogordel hoort onder je buik en over je heupen te lopen, niet over je buik. 

  • Op de passagiersstoel zit je vanwege betere veiligheidssystemen vaak veiliger dan achterin. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.