icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je autostoeltje

Een veilig autostoeltje is alleen veilig als je het op de juiste manier gebruikt. Je wilt niet dat je zitje losschiet bij een ongeluk of dat je kind teveel kan bewegen. Wij geven je een aantal handige tips.

1

Gebruik je autostoeltje op de juiste manier

Als je een autostoeltje niet op de juiste manier in de auto vastzet of verkeerd gebruikt, is het stoeltje minder veilig. Let daarom op het volgende:

  • Lees de gebruiksaanwijzing goed voordat je het stoeltje vastzet in de auto en in gebruik neemt. Bewaar de gebruiksaanwijzing in het opbergvakje in het stoeltje.
  • Zorg bij een autostoeltje met gordelbevestiging dat er geen speling in de gordel zit.
  • Bij vooruitkijkende autostoeltjes is met rood aangeven hoe de gordel om het zitje geleid wordt.
    Bij achteruitkijkende zitjes is dit in blauw aangegeven.
    Bij de nieuwste R129 stoeltjes is dat in beide gevallen groen.
  • Let bij een autostoeltje met Isofix-bevestiging extra goed op het derde bevestigingspunt.
  • Scan - indien aanwezig - de QR-code op de autostoel. Er start dan een video hoe je het stoeltje moet installeren.

2

Zo zet je een kind goed in een autostoel

Zet je kind goed vast in de autostoel. Dat is belangrijk voor de bescherming van je kind tijdens een botsing

  • Zorg er voor dat je kind zonder speling is vastgesnoerd in het harnasje of de veiligheidsgordel. De letselkans tijdens een botsing neemt toe als er meer speling in het gordeltje zit.
  • Let extra goed op als je kind een winterjas aan heeft. Door een dikke jas lijken de riempjes soms goed te zitten, maar zitten ze te los. Trek de riempjes goed aan en voel bij de schouders, heupen en buik of er geen speling is. Een alternatief voor een dik winterjasje is een dekentje over het kind doen (over de riempjes heen) als het koud is in de auto.
  • Pas een harnasje of verstelbare rugleuning tijdig aan aan de lengte van je kind. Stap pas over naar een groter zitje als het hoofdje boven de rand van het zitje uitsteekt.

Lees meer over je kind goed vastzetten in een autostoel.

Gebruikstips_Zetjekindineenautozitje

3

Autostoel voorin? Airbag uit!

Zet nooit een achteruitkijkend autostoeltje op de voorstoel als daar een passagiersairbag zit. Of schakel de airbag uit. Als de airbag opent bij een botsing komt deze met een enorme kracht tegen het autostoeltje aan. Door die klap loopt je kind kans op ernstige of zelfs fatale verwondingen.

Dit geldt alleen voor de passagiersairbag. Zij-airbags kunnen geen kwaad.

Gebruikstips_zitjevoorinairbaguit

4

Niet te lang in de autostoel

Gebruik een babystoeltje alleen voor (niet te lange) autoritten. Baby's hebben nauwelijks bewegingsruimte in een autostoeltje. Voor de motorische ontwikkeling is het belangrijk dat baby's goed kunnen bewegen. Kinderveiligheid.nl raad aan om niet langer dan 1 uur zonder stop met je baby auto te rijden.

Ook waarschuwen medische publicaties voor ademhalingsproblemen. Die kunnen optreden bij pasgeboren baby's. Gebruik het babystoeltje daarom alleen in de auto, en niet voor bijvoorbeeld slaapjes thuis. 

Er bestaan wel systemen waarmee je kinderen tot 10 kg plat liggend, in een harnasje, in de auto kunt vervoeren. Bijvoorbeeld de Maxi-Cosi Jade.

Gebruik nooit de kinderwagenbak op de achterbank. Ook niet wanneer je die met gordels vastzet. Die biedt geen enkele bescherming bij een botsing.

Jane-matrix-autostoeltje

5

Beschermen tegen zon en warmte

Met een klein zonneschermpje bescherm je je kind tegen de zon. De zonneschermpjes plak je met een zuignap aan het raam.

Sommige babystoeltjes hebben een geïntegreerd zonnekapje. Maar je kunt ze ook los kopen.

Zet de airco aan (als je die hebt) en neem genoeg drinken mee voor onderweg.

Laat je kind(eren) nooit alleen achter in de auto! Al binnen 10 minuten kan de temperatuur op een zomerse dag zo snel oplopen dat het levensgevaarlijk wordt.

warm-weer-auto-kind

6

Na een botsing

Heb je een botsing gehad met de autostoeltje in je auto? Dan is het beter om het zitje te vervangen en dus een nieuw zitje te kopen. Vaak zie je de schade niet aan de buitenkant. Maar het kan er wel voor zorgen dat het zitje niet meer goed beschermt bij een volgende botsing.

Sommige autostoeltjes kun je na een bosing laten beoordelen of je hem nog veilig kunt gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld bij Maxi-Cosi autostoeltjes.

Gebruikstips_naeenbotsing

7

Onderhoud van een kinderzitje

Bij bijna alle autostoeltjes kun je de bekleding van het stoeltje halen en wassen in de wasmachine. In de gebruiksaanwijzing lees je hoe je de bekleding eraf haalt en weer terugplaatst.

Gebruikstip_onderhoudvaneenkinderzitje

8

Accessoires voor bij het autostoeltjes

Online vind je allerlei hulpmiddelen voor autostoeltjes. Maar welke accessoires zijn veilig? Kies als het kan originele accessoires van de fabrikant van het autostoeltje.

Wintervoetenzak

Een wintervoetenzak met ritssluiting gaat in het babystoeltje. Er zijn openingen voor het harnasje (3-punts of 5-punts) en de sluiting. Zo kun je je kind in de voetenzak zekeren. Dit is een goed alternatief voor dikke winterkleding die ervoor zorgt dat het vaak lastig is om het harnasje strak aan te trekken.

Zomerhoes

Een zomerhoes van badstof is prettig als het buiten warm is. Je gebruikt hem over de originele stoelhoes van het stoeltje. Zo wordt de hoes ook niet vies. Gebruik een zomerhoes nooit in plaats van de orginele hoes. Die orinele hoes zorgt ook voor bescherming in een botsing.

Autospiegel voor een baby

Met een autospiegel voor een baby kun je het gezicht van je kind zien wanneer je hem achteruitkijkend vervoert. Een spiegel aan de hoofdsteun op de achterbank helpt je om via de achteruitkijkspiegel naar je kind te kijken, via 2 spiegels dus. Dat kan je als ouder gerust stellen. En het kan je kind ook een gerust gevoel geven.

Autospiegel voor een baby

Test autostoeltjes