icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je autostoeltje

Een veilig autostoeltje is alleen veilig als je het op de juiste manier gebruikt. Je wilt niet dat je zitje losschiet bij een ongeluk of dat je kind teveel kan bewegen. Wij geven je een aantal handige tips.

Ronald Vroman
Ronald Vroman

Expert Auto, Fiets & Reizen


1
Gebruik je autostoeltje op de juiste manier

Als je een autostoeltje niet op de juiste manier in de auto vastzet of verkeerd gebruikt, is het stoeltje minder veilig. Let daarom op het volgende:

  • Lees de gebruiksaanwijzing goed voordat je het zitje vastzet in de auto en in gebruik neemt. Bewaar de gebruiksaanwijzing in (de houder) of bij het zitje.
  • Zorg bij een autostoeltje met gordelbevestiging dat er geen speling in de gordel zit.
  • Bij vooruitkijkende autostoeltjes is met rood aangeven hoe de gordel om het zitje geleid wordt. Bij achteruitkijkende zitjes is dit in blauw aangegeven.
  • Let bij een autostoeltje met Isofix-bevestiging extra goed op het derde bevestigingspunt.
  • Op veel stoeltjes is een QR-code afgebeeld. Als je deze scant met een QR-lezer opent een video hoe je het zitje moet installeren.
Gebruikstips_gebruikjeautostoeltjeopdejuistemanier

2
Zet je kind op de juiste manier in het zitje

Een autostoeltje goed vastzetten is belangrijk. Maar het is voor de beste bescherming bij een botsing ook belangrijk dat je kindje goed vast zit in het zitje. Zorg daarom dat je kindje op de juiste manier in het zitje zit en zonder speling is vastgesnoerd in het harnasje of de veiligheidsgordel. De letselkans tijdens een botsing neemt toe als er meer speling in het gordeltje zit.

Let extra goed op als je kind een winterjas aan heeft. Door een dikke jas lijken de riempjes soms goed te zitten, maar zitten ze te los. Trek daarom de riempjes goed aan en voel bij de schouders, heupen en buik van het kindje of er nog speling is. Een alternatief is een dekentje (over de riempjes heen) als het koud is in de auto.

Pas een harnasje of verstelbare rugleuning tijdig aan de lengte van je kind aan. Stap pas over naar een groter zitje als het hoofdje boven de rand van het zitje uitsteekt.
 

Gebruikstips_Zetjekindineenautozitje

3
Zitje voorin? Airbag uit!

Zet nooit een achteruitkijkend autostoeltje op de voorstoel als daar een passagiersairbag zit of schakel de airbag uit. Als de airbag opent bij een botsing komt deze met een enorme kracht tegen het zitje aan. Door die klap loopt je kind kans op ernstige of zelfs fatale verwondingen. Dit geldt alleen voor de passagiersairbag, zij-airbags kunnen geen kwaad.

Gebruikstips_zitjevoorinairbaguit

4
Niet te lang in het zitje

Gebruik een babyzitje alleen voor (niet te lange) autoritten. In een babyzitje is nauwelijks bewegingsruimte terwijl voor de motorische ontwikkeling het belangrijk is dat baby’s goed kunnen bewegen. Bovendien wordt in medische publicaties gewaarschuwd voor ademhalingsproblemen die kunnen optreden bij - met name pasgeboren - baby’s. 

Veiligheid.nl houdt een vuistregel van maximaal 2 uur aan. Gebruik het babyzitje daarom alleen in de auto. Leg de kleine verder waar mogelijk op een vlakke ondergrond in een box of op een speelkleed waar hij of zij lekker kan bewegen.  

Extra voorzichtigheid is geboden met pasgeboren, en vooral vroeggeboren, baby’s. Er bestaan wel systemen waarmee je kinderen tot 10 kg plat liggend, in een harnasje, in de auto kunt vervoeren. Dat kan bijvoorbeeld met de Jané Matrix. Gebruik nooit de kinderwagenbak op de achterbank, ook niet wanneer die met gordels is vastgezet. Die biedt geen enkele bescherming bij een botsing.
 

Jane-matrix-autostoeltje

5
Beschermen tegen zon en warmte

Bescherm je kind tegen de zon, bijvoorbeeld met kleine zonneschermpjes die je met een zuignap aan het raam bevestigt. Babystoeltjes hebben nog wel eens een geïntegreerd zonnekapje, maar ook los zijn deze in allerlei kleuren te vinden.

Zet de airco aan (als je die hebt) en neem genoeg drinken mee voor onderweg.

Laat je kind(eren) nooit alleen achter in de auto! Al binnen 10 minuten kan de temperatuur op een zomerse dag zo snel oplopen dat het levensgevaarlijk wordt.

warm-weer-auto-kind

6
Na een botsing

Heb je een botsing gehad met de autostoel in je auto? Dan is het beter om het zitje te vervangen en dus een nieuw zitje te kopen. Schade is vaak niet aan de buitenkant te zien, maar kan er wel voor zorgen dat het zitje niet meer goed beschermt bij een volgende botsing.

Bij sommige fabrikanten, waaronder Maxi-Cosi, kun je na een botsing laten beoordelen of het zitje nog veilig te gebruiken is.

Keuzehulp autostoeltjes

Gebruikstips_naeenbotsing

7
Onderhoud van een kinderzitje

Een kinderzitje wordt gauw vies door bijvoorbeeld knoeien of spugen. Bij vrijwel alle autostoeltjes kun je de bekleding van het stoeltje halen en apart wassen in de wasmachine. Je leest in de gebruiksaanwijzing hoe je de bekleding eraf haalt en weer terugplaatst.

Gebruikstip_onderhoudvaneenkinderzitje

Test autostoeltjes

Hulp nodig of vragen?

Heb je vragen over een autostoeltje? Wil je iets weten over een specifiek type stoeltje? Hoe zet jij het stoeltje vast in de auto? Vraag het op het forum of deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum