icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je kind goed vastzetten in een autostoel

Met een goed autostoeltje ben je er nog niet. De bescherming die het biedt, hangt af van het gebruik. Hoe veilig een stoeltje ook uit onze test komt.
Ronald Vroman_S

Ronald Vroman   Expert Auto, Fiets & ReizenBijgewerkt op:6 november 2023

autostoeltje-vastgespen

Tips: veilig in de autostoel

  • Zorg dat de riempjes altijd goed strak zitten bij de schouders, buik en heupen. Als ze te los zitten kan er bijvoorbeeld een schouder onderdoor glippen bij een botsing. Dit geldt voor riempjes van het autostoeltje zelf, maar ook voor de autogordel als je deze gebruikt. Let extra goed op de speling met dikke winterjasjes.
  • Gebruik je de autogordel, let dan goed op of deze niet gedraaid is. Check ook of de gordel goed door de (vaak felgekleurde) gleuven van de het stoeltje lopen.
  • Het autostoeltje moet geschikt zijn voor de lengte en gewicht van je kind. Op de onderkant zit meestal een sticker met informatie. Vooral ouders van baby’s stappen vaak te snel over naar een te groot (vooruitkijkend) peuterstoeltje. Het is belangrijk dat je kind zo lang mogelijk in een achteruitkijkend autostoeltje zit. Dat is namelijk veiliger.
  • Controleer de autogordel als het kind oud genoeg is om zelf de gordel om te doen. Kinderen vinden de gordel soms vervelend en doen deze onder hun arm. Dit is levensgevaarlijk. De gordel kan bij een ongeluk voor inwendig letsel zorgen.

Veelgemaakte fouten

Het verkeerd vastzetten van je kind in het autostoeltje kan heel gevaarlijk zijn. Het stoeltje beschermt je kind dan niet goed bij een botsing. Denk je nu: 'dit overkomt mij niet?' 

De meeste ouders denken namelijk dat ze hun kinderen goed en veilig vervoeren. Toch komt het voor dat een kind niet veilig in het autostoeltje zit. We zetten daarom een paar veelgemaakte fouten op een rij:

Niet veilig vervoerd

Het Belgische onderzoeksinstituut voor verkeersveiligheid VIAS deed in 2017 een onderzoek naar het gebruik van kinderbeveiligingssystemen (pdf). Ze controleerden meer dan 1000 kinderen in België om te zien of ze volgens de regels werden vervoerd. Dat bleek slechts bij ongeveer 1 op de 4 te zijn (27%).

Op basis van dit onderzoek wordt geschat dat 13% van de kinderen niet vastzit in de auto en 57% in een autostoeltje zit dat niet goed wordt gebruikt. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.