icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autostoeltjes: veelgestelde vragen beantwoord

Via X en Facebook krijgen we vaak vragen over autostoeltjes. Bijvoorbeeld over de strengere eisen voor zittingverhogers en de nieuwe i-Size norm. Hoe zit het nou precies?
Laurien Kokkeler_S

Laurien Kokkeler   Expert ElektronicaBijgewerkt op:24 mei 2019

Autostoeltjes-sfeerfoto1

Artikel_bevestigingaandeauto_intekstMoet ik een i-size-autostoel kopen?

Nee, je hoeft geen autostoeltje met i-size-norm te kopen.

Ook stoeltjes die zijn goedgekeurd volgens de vorige norm (R44) mag je gewoon gebruiken. Maar deze autostoeltjes zijn niet getest op bescherming bij een botsing van opzij. De autostoeltjes die voldoen aan de nieuwe i-size-norm worden daar wél op getest.
Wil je zeker weten of een stoeltje veilig is bij een botsing van opzij? In onze test autostoeltjes worden alle stoeltjes daarop getest, óók de oudere stoeltjes.

Moet een zittingverhoger een rugleuning hebben?

Dat hangt niet van het kind af, maar van de zittingverhoger. Die moet goedgekeurd zijn voor je kind dat erop zit.

Zittingverhogers die nieuw op de markt komen, mogen alleen goedgekeurd worden voor kinderen langer dan 125 cm en meer dan 22 kg. 

Kleinere kinderen mogen alleen op een zittingverhoger met rugleuning. Dit is veel veiliger.

Oudere stoeltjes mogen gewoon gebruikt worden door kleinere kinderen als ze daar destijds voor zijn goedgekeurd. Wij adviseren om dit niet te doen. Zulke kleine kinderen zitten dan te 'los' in de gordel. Meestal zijn dit kinderen van zo'n 2,5 à 3 jaar oud. Bovendien biedt een zittingverhoger nul bescherming in een botsing van opzij.

kinderstoeltje waarschuwingMag een zittingverhoger voor kleine kinderen?

In de winkel staan nog zittingverhogers zonder rugleuning voor kinderen kleiner dan 125 cm en/of lichter dan 22 kg. Die mogen nog verkocht en gebruikt worden. Toch is het beter om kleinere kinderen niet op een zittingverhoger zonder rugleuning te zetten. Dit is minder veilig. In de winkel herken je de ‘nieuwe’ stoeltjes door een label (te zien op de afbeelding).

Lees meer over de verschillende soorten autostoeltjes.

Moet ik een nieuwe zittingverhoger kopen als mijn kind te klein is? 

Stel je gebruik een zittingverhogingverhoger zonder rugleuning, maar je kind is nog geen 125 cm en 22 kg. Moet je dan een nieuw stoeltje kopen?

Officieel is dat niet nodig als je een stoeltje gebruikt dat volgens de fabrikant geschikt is voor je kind. Het stoeltje is dan destijds goedgekeurd voor kleinere kinderen. Daarom mag je het nog gebruiken. Maar dat wil niet zeggen dat het veilig is. Wij adviseren voor kleinere kinderen zittingverhogers met rugleuning te gebruiken.

Lees meer over zittingverhogers of waar je op moet letten als je wél een nieuw stoeltje koopt.

Op de achterbank passen geen 3 autostoeltjes, wat nu?

Wil je 3 kinderen meenemen en heb je maar plaats voor 2 stoeltjes? Een kind van 3 jaar of ouder mag dan in de autogordel meerijden, maar erg veilig is dat niet.

Misschien kan de TCS (de zwitserse ANWB) helpen. Zij vergelijken auto's op dit punt. Download een (duitstalige) brochure op tcs.ch. In het algemeen bieden auto's met 3 losse stoelen in plaats van een achterbank de beste mogelijkheden.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.